Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom

Stöd från nära familj och vänner är mycket viktigt för personer med generaliserat ångestsyndrom. Denna artikel ger dig några tips om hur du kan hjälpa.
Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom

Senaste uppdateringen: 30 juli, 2022

Vi känner oss alla oroliga någon gång i livet, särskilt i stressiga eller hotfulla situationer. För vissa människor är dock ångesten överväldigande, frekvent och svår att kontrollera. I dessa fall kan de ha något som kallas generaliserat ångestsyndrom (GAD från engelskans Generalized Anxiety Disorder). Personer med generaliserat ångestsyndrom upplever en relativt ovanligt hög grad av oro i helt vanliga situationer.

De känner sig extremt obekväma under vardagliga omständigheter, som att vara sena till ett möte. Detta kan påverka sociala förhållanden och även arbete och skola.

Därför är det mycket viktigt att de får rätt stöd och behandling. Om du känner någon med generaliserat ångestsyndrom kan du också hjälpa dem att må bättre.

Vad är generaliserat ångestsyndrom?

American Psychological Association definierar det som överdriven ångest och oro för olika livshändelser. Vuxna med denna störning är ofta oroade och stressade över arbetsansvar, hälsa, ekonomi, familj och hushållsarbete. Barn tenderar att oroa sig för hur det går för dem i skolan.

De viktigaste kännetecknen för denna störning är att personens ångest och oro är svår att kontrollera. Därtill står intensiteten, varaktigheten och frekvensen av ångesten inte proportion till till hur allvarlig händelsen är.

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-V) säger att för att exakt kunna diagnostisera denna sjukdom måste den överdrivna ångesten och oron vara närvarande under en tidsperiod på minst 6 månader.

Dessutom har dessa patienter följande psykiska och fysiska besvär:

Kvinna i säng med generaliserat ångestsyndrom

Hur man hjälper någon med generaliserat ångestsyndrom

Att leva med generaliserad ångest orsakar ett stort lidande. Därför är stödet från omgivningen viktigt för att hjälpa dessa personer att må bättre.

Många vet dock inte hur de ska erbjuda rätt hjälp. Det är vanligt att familj och vänner ingriper på ett sätt som de tror hjälper, men ibland gör de bara situationen än värre. Följ dessa tips för att förhindra att detta händer.

Ta reda på hur det känns

Det börjar med att fråga dem hur de mår och vad de känner. Det är normalt att de svarar: “Jag mår bra.” Men om du märker att de är spända eller rastlösa kan du säga till dem att de inte ser ut att må bra.

Tanken med detta är att förstå vad de upplever och inte anta att vi vet utifrån vårt eget perspektiv.

Hjälp personer med generaliserat ångestsyndrom: Lyssna och var empatisk

När ni talar om känslor och tankar, avbryt inte och ge inte onödiga råd. Om du ingriper, försök att ge empatiska svar.

Ett vanligt misstag är att avvisa deras smärta och lidande. Ibland försöker vi hjälpa till genom att säga saker som: “gaska upp dig” eller “oroa dig inte“. Denna typ av svar hjälper inte situationen, även om du menar det väl.

Validera deras känslor

Att vara empatisk innebär att förstå, legitimera och validera andras känslor. Skuldbelägg dem inte och bagatellisera inte vad de känner. Ett sätt att göra detta är till exempel att berätta för dem att du också har upplevt ångest och vet hur svårt det kan vara.

Hjälp personer med generaliserat ångestsyndrom: Håll dig lugn

Ett annat vanligt misstag är att bli irriterad och upprörd på den ängsliga personen eller oroa sig för ångesten. Det bästa du kan göra är att hålla dig lugn för att lugna ner dem. För att göra detta är det bäst att tala lugnt, slappna av i kroppen och berätta för dem att du är där för att hjälpa dem.

Det är normalt att de som är nära en person med ångest känner sig frustrerade och utmattade under processen. Om du känner detta, sök hjälp. Det är mycket svårt att vara ett stöd om du inte mår bra själv.

Föreslå och uppmuntra dem att söka professionell hjälp

Om det är en person som inte har fått professionell vård och diagnos är stöd från nära och kära viktigt för att ta det första steget mot att få den hjälp han eller hon behöver. Undersök vilka specialister (psykologer, psykiatriker eller mentalvårdsorganisationer) som finns tillgängliga och föreslå dessa.

Om de inte vill ha hjälp av en specialist, tvinga dem inte att fatta något beslut. Ett sätt att övertyga dem är att bara ge dem information om tillgängliga behandlingar och visa dem fördelarna om de väljer att använda någon av dem.

Personer med generaliserat ångestsyndrom: Följ med dem på behandlingar

Försök att erbjuda hjälp ofta, även om de redan har börjat få stöd från en specialist. Stöd från närstående människor har visat sig kunna hjälpa patienter att börja må bättre.

Lär dig mer om generaliserat ångestsyndrom

Det finns många studier och publikationer om personer med generaliserat ångestsyndrom. Helst bör du lära dig så mycket du kan om symptom, behandlingar och förebyggande. Ju mer du vet, desto bättre hanterar du situationen och kan ge bättre hjälp.

Man med generaliserat ångestsyndrom

Vi tror att du kommer att finna den här artikeln intressant: Ångest på natten: orsaker och tips för att övervinna det

Att hjälpa en person med generaliserat ångestsyndrom är en viktig uppgift

Generaliserat ångestsyndrom kan vara svårt att diagnostisera. Symptomen är inte fokuserade på ett enda problem. Ångesten är ofta måttlig, kronisk och det förekommer inga panikattacker. I allmänhet finns det en oro, och det är något som vi alla känner ibland.

Det skiljer sig dock från en allmän oro, som är mindre allvarligt och som man kan ta sig igenom på egen hand.

Generaliserat ångestsyndrom är svår att kontrollera och det börjar ofta utan någon uppenbar orsak. Vissa patienter kan beskriva vad som ger dem ångest, men andra kan inte sätta ord på det.

Många människor med denna störning har levt med sina symptom och sitt lidande i åratal utan att söka professionell hjälp. I dessa fall kan det bero på att deras fall är mycket allvarligt. Klinisk behandling är dock viktig för att må bättre.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
  • Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
  • Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
  • Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment  [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
  • Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.