Ångest på natten: orsaker och tips för att övervinna det

Vi är mer mottagliga för negativa tankar på kvällen och natten, vilket kan orsaka ångest hos vissa människor. Om ångesten kvarstår under en längre tid kan det påverka vårt välbefinnande negativt.
Ångest på natten: orsaker och tips för att övervinna det

Senaste uppdateringen: 30 april, 2021

Ångest är känslan av spänningar och rastlöshet. Den gör sig inte sällan påmind på natten eller när man försöker somna. De negativa tankarna utlöser ofta ångest på natten eftersom hjärnan tror att man är i fara.

Som en konsekvens svarar hjärnan på det upplevda hotet genom att gå in i överlevnadsläge. Detta kan ge upphov till fysiska och mentala symptom. Om dessa symptom inte verkar försvinna, eller om de bara blir värre, kan det orsaka allvarlig skada på din mentala och fysiska hälsa.

Vad är ångest på natten?

Nattlig ångest är ett rastlöst känslomässigt tillstånd som orsakar spänning, stress och oro. Vilken upplevd fara eller hot som helst kan utlösa ångest. Detta resulterar i fysiologiska och kognitiva reaktioner, och det kan till och med förändra vårt beteende. Som namnet antyder inträffar denna speciella störning specifikt på natten.

Ett intressant faktum om ångest är att det tjänar ett syfte och finns för att hjälpa oss att anpassa oss och överleva. Ångest är en nödvändig försvarsmekanism som hjälper oss att möta livshotande situationer.

Men hjärnan kan inte skilja mellan verkliga och påhittade hot (som ändå kan vara påträngande tankar), vilket orsakar stress och ångest.

I dessa fall svarar hjärnan på falska larm (hot som inte finns där) eller överskattar risken för dem. Detta kan i sin tur leda till att man drabbas av en patologisk störning som kallas ångestsyndrom om man upplever intensiv ångest eller om episoderna varar länge och uppträder ofta.

Ångeststörningar blockerar sunda reaktioner i det dagliga livet, skapar psykiskt obehag, påverkar förmågan att fungera ordentligt och kräver i allmänhet professionell hjälp för att komma tillrätta med. Ångest på natten kan leda till sömnbrist. Detta kan över tid förvärra detta problem och göra att det pågår hela tiden, även under dagen.

kvinna med ångest på natten
Ångest på natten kan påverka sömnmönstren negativt och orsaka sömnlöshet, vilket kan skapa problem i ditt dagliga liv.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: Förhållandet mellan takykardi och ångest

Vilka är symptomen?

Nattlig ångest utlöser vanligtvis en rad somatiska och psykologiska symptom på natten och strax före sänggåendet. Alla upplever inte samma symptom eller symptom med samma intensitet, eftersom dessa beror på många faktorer.

Några av de vanligaste symptomen på ångest på natten är:

 • Ökad hjärtfrekvens: Du kan uppleva hjärtklappning eller att hjärtat hoppar över ett slag. Inte sällan tillsammans med en känsla av att kvävas eller ett tryck på bröstet.
 • Svettningar: Mycket rikliga, och kalla som inte är relaterade till rumstemperaturen.
 • Magbesvär: Ibland med illamående och kräkningar.
 • Derealisation: Känslan av att befinna sig i en annan verklighet. Även depersonalisering och känslan av att vara åtskild från sig själv kan uppträda.
 • Extrem rädsla: Känslan av att förlora kontrollen eller att dö.

Vilka är orsakerna till ångest  på natten?

Ångest på natten kan bero på flera skäl som skiljer sig från person till person. Ett viktigt steg för att lindra nattlig ångest är att identifiera problemen och de utlösande faktorerna bakom dessa episoder och försöka arbeta med dem. Några av de vanligaste orsakerna är följande:

 • Saker som orsakar stress i vardagen. Förhållanden, arbete eller ekonomiska problem är alla faktorer som kan utlösa ångestattacker eller panikattacker. Dessutom poppar dessa påträngande tankar vanligtvis upp när du försöker slappna av och somna på kvällen. Något som gör det nästan omöjligt att få den sömn man behöver för att vila ut.
 • Traumatiska händelser. Att gå igenom katastrofala upplevelser som naturkatastrofer, sexuella övergrepp eller våldtäkt, tortyr eller kidnappning kan allvarligt skada vår mentala hälsa. Detta är förknippat med mycket allvarliga symptom på ångest. På kvällen när vi går och lägger oss är det vanligt att vi återupplever dessa traumatiska händelser.
 • Biologiska effekter: Genetik spelar en viktig roll i förekomsten av panikattacker. Faktum är att det finns personer som är mer benägna att uppleva ångest än andra.
 • Förvrängda tankar: Hjärnans överskattning av potentiella hot kan utlösa ångest. Eftersom det finns få distraktioner när man försöker somna, kan man lätt bli lurad av dessa tankar.

Hur kan jag övervinna ångest?

Om du har intensiva känslor av ångest på natten och du upplever detta regelbundet rekommenderar vi att du söker professionell hjälp.

Det är möjligt att du lider av ett ångestsyndrom, som man mest effektivt behandlar med terapi och i vissa fall medicinering. Men vissa personer med nattlig ångest kan prova avslappningstekniker som kan hjälpa till att lindra eller till och med bota ångest.

Tekniker för att bekämpa stress

Fysisk aktivitet som hjälper kroppen att lindra spänningar kan hjälpa oss att slappna av mer effektivt. Du kan testa på att utföra någon form av träning ungefär två timmar före sänggåendet för att bli tröttare och somna snabbare.

Liknande är meditation och yoga två alternativ som syftar till att hjälpa oss att fokusera på att vara här och nu. Detta kan vara till hjälp för att förhindra ångest, men också som ett verktyg för att stoppa en panikattack när den inträffar. Att stretcha före sänggåendet kan också hjälpa till att lindra spänningar.

Muskelavslappningstekniker och djupandningsövningar är andra alternativ. Dessa övningar kan lindra muskelspänningar och hjälpa dig att undvika att hyperventilera. Dessa är två vanliga symptom på panikattacker.

Rutiner kan bekämpa ångest på natten

Om man följer ett fast schema och går och lägger sig vid samma tid varje kväll, kommer kroppen att förvänta sig sömn vid denna tidpunkt. Bestäm en tid för att stänga av dina elektroniska enheter. Undvik också att använda ditt sovrum för att studera eller arbeta, eftersom detta faktiskt kan träna din hjärna att associera rummet med stress.

Av samma anledning bör du hålla sig borta från stimulerande ämnen som alkohol och koffein på kvällen. Dessa kan aktivera din hjärna och kropp på grund av effekterna de har på nervsystemet.

person tittar på mobil i sängen
Att använda ditt sovrum för arbete eller studier kan göra att du inte får en hälsosam sömnrutin.

Kanske kommer den här artikeln också att intressera dig: 9 vanor som orsakar ångest som du kan förändra

Tänk positivt innan du går och lägger dig

Vi är mottagliga för negativa tankar precis innan vi somnar på kvällen. Det beror på att det vanligtvis är den tiden på dagen när våra tankar får vandra fritt. Om vi inte styr dem medvetet kan negativa tankar krypa in och få oss att känna oss oroliga.

Om din ångest på natten blir frekvent och mer intensiv, kan den vara farlig för din hälsa. Det är därför viktigt att du är uppmärksam på tecken så att du kan upptäcka problemet tidigt, och söka rätt verktyg för att hjälpa dig själv att övervinna din ångest.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Bourne E, Garano L. HAGA FRENTE A LA ANSIEDAD: 10 formas sencillas de aliviar la ansiedad, los miedos y las preocupaciones. [Internet]. Barcelona: Amat Editorial. 2006.
 • Matud, Ma Pilar, and Juan Manuel Bethencourt. “Ansiedad, depresión y síntomas psicosomáticos en una muestra de amas de casa.” Revista Latinoamericana de Psicología 32.1 (2000): 91-106.
 • Fernández LOI, Jiménez HB, Alfonso ARB, et al. Manual para diagnóstico y tratamiento de trastornos ansiosos. Medisur. 2012;10(5):466-479.
 • Navas OW, Vargas BMJ . Trastornos de ansiedad: Revisión dirigida para atención primaria. Rev Med Cos Cen. 2012;69(604):497-507.
 • Sierra, Juan Carlos, Ortega, Virgilio, Zubeidat, Ihab, Ansiedad, angustia y estrés: tres conceptos a diferenciar. Revista Mal-estar E Subjetividade [Internet]. 2003;3(1):10 – 59. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=27130102
 • Gorwood, P. “Comorbilidad del trastorno de ansiedad generalizada y el trastorno depresivo mayor:¿ Un ejemplo de peliotropía genética?.” European Psychiatry Spanish edition 11.3 (2004): 170-177.
 • Echeburúa, Enrique. Avances en el tratamiento psicológico de los trastornos de ansiedad. Pirámide, 2002.
 • Irurtia, Mª Jesús, Vicente E. Caballo, and Anastasio Ovejero. “Trastorno de ansiedad provocado por sustancias psicoactivas.” Behavioral Psychology/Psicología Conductual 17.1 (2009): 155-168.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.