Skadliga personligheter: 5 förmedlare av skuldkänslor

Världen är tyvärr fylld av folk som vill ge dig skuldkänslor. Oavsett om det är en vän, familjemedlem eller medarbetare måste du lära dig att identifiera om något verkligen är ditt fel eller om personen försöker dra nytta av dina skuldkänslor.
Skadliga personligheter: 5 förmedlare av skuldkänslor

Senaste uppdateringen: 10 januari, 2019

Det finns förmedlare av skuldkänslor överallt. Vissa finns faktiskt ganska nära och det är lätt att falla i deras fällor.

Förmedlare av skuldkänslor är sådana människor som är vana vid att projicera skuldkänslor på andra för att dominera dem. Det får dig att hamna i en ond cirkel av negativa känslor där du tror att allt du gör är fel och att du inte är värd något. Det kan hända inom familjen, mellan par och även på arbetsplatsen.

Låt oss ta en närmare titt på dessa förmedlare av skuldkänslor.

Förmedlare av skuldkänslor spelar det svåra skuldspelet

Ett av de hårdaste spelen du kan spela med vänner, familj eller på jobbet är projicering av skuldkänslor. Det finns många sätt att göra det, men sättet du blir ansvarig för vissa saker och inte andra beror alltid på förmedlaren – den som manipulerar.

Man kan inte använda samma spel med sin partner som exempelvis en familjemedlem. Låt oss ta en titt på olika typer av skuldförmedlare.

1. De frikostiga

kvinna med huvudet i molnen

“Jag berättar det här för dig för att jag älskar dig och jag vill ditt bästa – vad du gör är fel för dig, och du missunnar de viktiga människorna som bryr sig om dig.” Det låter kanske som något positivt, men här följer problemen med ett sådant uttalande:

 • Frasen är ett klart exempel på ett emotionellt övergrepp.
 • Dessa fraser förödmjukar mottagaren och ger dem skuldkänslor för att de gör folk omkring dem obekväma.
 • Sådant beteende är väldigt vanligt inom familjen.
 • Ett annat exempel kan vara: “Om du tar det där jobbet och flyttar kommer du att bli olycklig och det kommer göra oss alla olyckliga. Det är inte rätt för dig, älskling.”

I det här fallet kommer skulden som projiceras på dig från någon som är viktig för dig. Genom att ha en nära länk till dessa personlighetstyper blir påverkan större och djupare.

2. De som gör dig ansvarig för allt

När du tappar en tallrik är det för att du är hopplöst klumpig.Om du bränner din mat är det för att du dagdrömde. Om du får punktering är det för att du aldrig tänkte på att ta bilen till verkstan för en koll. Du kanske känner någon som låter så.

Det finns de som har förmågan att hålla andra ansvariga för det som händer dem. Det är en långsam form av förstörelse som måste inses och stoppas så snart som möjligt.

3. De som validerar sitt självförtroende genom att omvandla dig till en klumpig docka

docklik kvinna

“Det är klart att du inte kan göra något utan mig – har du sett hur du förstörde den bara genom att röra den?”

“Du förstör alltid allt du gör. Från och med nu tar jag hand om det själv.”

 • Det här är ett klassiskt exempel på en giftig relation och ett sätt att dominera.
 • Den som utövar sin makt projicerar skuldkänslor på dig, som har som syfte att validera denne som person.
 • De gör det genom att undervärdera dina handlingar, dina tankar och din personlighet. Om du inte står emot blir det bara svårare.

De får dig att tro att du inte är något och att de är allt.

4. De som inte förstår hur man tar ansvar för sina egna misstag

Du känner säkert flera som är på det här sättet. De begår misstag, skapar allvarliga problem med sin attityd och sitt beteende… men de kan inte ta ansvar för sina handlingar. Istället för att erkänna att de gör fel är de experter på att projicera det på andra.

De kanske säger: “Det är ditt fel för du borde ha lyssnat på mig” eller “Det är du som har gjort det här för du var för självsäker.”

5. De som gör det för ditt eget bästa för att “lära dig”

röd klänning kamoflerad mot en röd vägg

Att få andra att ta ansvar för något är för många ett försök att lära dem att ta ansvar och växa som personer. Det händer ofta i affärsvärlden, exempelvis:

 • Tänk dig att det finns en manager som håller dig ansvarig för andras fel och “kräver” att du löser dem.
 • För att rättfärdiga sina krav påminner de dig om att alla ska vara ansvarsfulla för att det är så saker och ting fungerar i en affärsverksamhet.
 • Tänk dig även föräldrar som låter ett barn ta ansvar för något som ett annat syskon har gjort. De får ofta ta skulden för att de är yngst.

Det är helt fel taktik. I varje familj eller företagsmiljö måste varje person vara ansvarig för sina egna handlingar. Att skylla på någon annan är ett fel som till slut skapar stress och underminerar personens självkänsla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Finerman, R., & Bennett, L. A. (1995). Guilt blame and shame: Responsibility in health and sickness overview: Guilt, blame and shame in sickness. Social Science and Medicine. https://doi.org/10.1016/0277-9536(94)00121-9

 • Lubit, R. (2004). The tyranny of toxic managers: Applying emotional intelligence to deal with difficult personalities. Ivey Business Journal.

 • Wiltermuth, S. S., & Cohen, T. R. (2014). “I’d only let you down”: Guilt proneness and the avoidance of harmful interdependence. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/a0037523


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.