Vad är matcha-te och hur använder man det?

Matcha-te kommer precis som grönt te från växten Camellia sinensis. Men näringsinnehållet är annorlunda och den odlas på ett annat sätt. Vad använder man det till? I denna artikel ska vi berätta allt du behöver veta!
Vad är matcha-te och hur använder man det?
Leonardo Biolatto

Skriven och verifierad av läkare Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 04 november, 2022

Matcha-te är en produkt som har blivit populär tack vare sina ovanliga egenskaper. Det kommer från samma växt som traditionellt grönt te, Camellia sinensis. Det är dock en produkt i pulverform och med ett annorlunda näringsvärde, eftersom den odlas på ett speciellt sätt.

För att odla denna typ av te, så täcker odlaren växterna under 20 till 30 dagar före skörden för att hindra direkt solljus. Detta gör att växterna producerar mer klorofyll och aminosyror. Växterna får också en mer mörkgrön nyans.

När det är dags att skörda, plockar odlaren de bästa bladen för hand och tar bort stammarna och bladnerverna. Sen mal man bladen och får ett klargrönt pulver som man säljer under namnet matcha-te. Här näst ska vi berätta om teets egenskaper och hur man använder det.

Näringsinnehåll i matcha-te

Som vi redan nämnde, karaktäriseras detta te av ett unikt näringsinnehåll. Även om det delar en del egenskaper med vanligt grönt te, så har det en högre koncentration av dessa. Enligt näringsdatabasen SELF så innehåller en portion matcha-te (1 tesked eller 1 gram):

 • Protein (mellan 250 till 300 mg)
 • Aminosyror totalt (ca 272 mg)
 • Fetter (ca 50 mg)
 • Mineraler som kalium, magnesium, kalcium, zink, fosfor och järn
 • Vitaminerna A, B1, B2, B6, C, E och K

Dessutom så visar en uppskattning som publicerats i the Journal of Chromatography A  att mängden katekin i denna typ av te är upp till 137 gånger högre än i andra sorters grönt te. Med andra ord är matcha-te ett av de bästa alternativen om man vill vara hälsosam.

En skål med grönt matcha-te.
Även om teet kommer från samma växt som grönt te, så odlar man matcha-te på ett annat sätt och därför är dess näringsinnehåll unikt.

Huvudsaklig användning för matcha-te

Under de senaste åren har matcha-te varit populärt att använda som ett kosttillskott för att öka välmåendet. Du mixar bara pulvret med hett vatten och får en dryck som kompletterar din kost. Faktum är att det är många som också använder det för att göra desserter, cocktails och andra slags drinkar, tack vare teets passande textur och intressanta smak.

Men generellt sett så använder de flesta människor teet för dess hälsoeffekter. Faktum är, att trots att många ännu inte känner till det, så har flertalet studier kommit fram till att téets egenskaper är behjälpliga för att motverka en del sjukdomar.

En hälsosam hjärna

Drycken man kan göra av detta naturliga te rekommenderar man ofta för att förbättra hjärnhälsan. Tack vare innehållet av stimulerande substanser som koffein och L-teanin så kan det hjälpa dig att känna dig mera alert och öka dina energinivåer.

En studie som publicerats i Food Research International observerade att matcha kan orsaka en förbättring av koncentrationsförmågan, reaktionstiden och minnet, jämfört med ett placebo. Även om det är ett ämne som kräver mera forskning så antyder dessa resultat att matcha kan vara ett bra komplement för att förbättra hjärnfunktionerna.

Ett hälsosamt hjärta

Tack vare sin koncentration av katekiner så har denna typ av te också en fördelaktig effekt på ditt hjärta. Enligt en granskning av studier publicerade i den medicinska tidskriften Current Medical Chemistryså innehåller katekiner antioxidanter, samt har antiinflammatoriska, trombocytaggregationshämmande och växthämmande egenskaper. 

Tack vare detta kan matcha-te och andra typer av grönt te hjälpa dig att minska på kolesterolet, problem med högt blodtryck och andra faktorer som ökar risken för kroniska hjärt- och kärlsjukdomar. 

En läkare håller ett hjärta i sin hand.
Matcha-te är inte en ersättning för medicinsk behandling när det kommer till hjärt- och kärlsjukdomar. Men tack vare sitt innehåll av katekin så kan det hjälpa friska vuxna att ta hand om sitt hjärta.

Kroppsvikt

Ett annat användningsområde för matcha-te har att göra med kroppsvikten. Det är viktigt att notera att detta inte är en sådan där “mirakelprodukt” som lovar att du ska bli av med dina extrakilon på kort tid. Men om du inkluderar matcha-te i en hälsosam och kontrollerad kost, så kan det hjälpa till med viktminskning. 

I en studie publicerad the American Journal of Clinical Nutrition så visade det sig att intag av grönt te-extrakt ökade fettförbränningen med upp till 17% under måttlig träning. Också andra studier har visat på ett samband mellan intag av grönt te och högre energiförbrukning.

Hur som helst så är det ett ämne som behöver mera forskning och det finns inte tillräckligt med bevis för att göra ett definitivt uttalande. Därför är det viktigt att prioritera de rekommendationer du får av läkare och dietister om du vill försöka gå ner i vikt.

Bieffekter och kontraindikationer för matcha-te

För de flesta friska vuxna anser man matcha-te vara säkert vid ett måttligt intag. Två till tre koppar per dag är tillräckligt, där varje kopp innehåller ett gram matcha. Men eftersom det innehåller koffein så kan det dock orsaka bieffekter, speciellt om du överskrider den rekommenderade dosen, eller om du är känslig för koffein.

Dessa bieffekter inkluderar:

 • Irritation
 • Sömnlöshet
 • Huvudvärk
 • Hjärtklappning
 • Yrsel
 • Illamående och kräkningar

Dessutom antyder man i en genomgång av studier som publiceratsthe Chinese Medical Journal att katekinet i matcha-te kan påverka upptaget av järn. Detta påverkar till exempel patienter med järnbristanemi. Det kan också påverka upptaget av zink.

Patienter med hjärtsjukdomar, njurproblem eller magsår bör undvika att dricka matcha-te utan att först konsultera en läkare. Teets egenskaper kan också orsaka en konflikt med vissa mediciner som man använder för att behandla dessa sjukdomar.

Detta kanske intresserar dig
Grönt te mot akne – fungerar det verkligen?
Steg för Hälsa
Läs det Steg för Hälsa
Grönt te mot akne – fungerar det verkligen?

Grönt te är ett naturligt sammandragande medel som ger utmärkta resultat vid aknebehandling. Vet du hur du använder grönt te mot akne?


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Weiss, D. J., & Anderton, C. R. (2003). Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography. Journal of Chromatography A, 1011(1–2), 173–180. https://doi.org/10.1016/S0021-9673(03)01133-6
 • Schroder, Lennard & Marahrens, Philip & Koch, Julian & Heidegger, Helene & Vilsmeier, Theresa & Phan-Brehm, Thuy & Hofmann, Simone & Mahner, Sven & Jeschke, Udo & Richter, Dagmar. (2018). Effects of green tea, matcha tea and their components epigallocatechin gallate and quercetin on MCF‑7 and MDA-MB-231 breast carcinoma cells. Oncology Reports. 41. 10.3892/or.2018.6789.
 • Babu PV, Liu D. Green tea catechins and cardiovascular health: an update. Curr Med Chem. 2008;15(18):1840–1850. doi:10.2174/092986708785132979
 • Tian C, Huang Q, Yang L, et al. Green tea consumption is associated with reduced incident CHD and improved CHD-related biomarkers in the Dongfeng-Tongji cohort [published correction appears in Sci Rep. 2017 May 31;7:45949]. Sci Rep. 2016;6:24353. Published 2016 Apr 13. doi:10.1038/srep24353
 • Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. American Journal of Clinical Nutrition87(3), 778–784. https://doi.org/10.1093/ajcn/87.3.778
 • Bérubé-Parent, S., Pelletier, C., Doré, J., & Tremblay, A. (2005). Effects of encapsulated green tea and Guarana extracts containing a mixture of epigallocatechin-3-gallate and caffeine on 24 h energy expenditure and fat oxidation in men. British Journal of Nutrition, 94(3), 432–436. https://doi.org/10.1079/bjn20051502
 • Chacko SM, Thambi PT, Kuttan R, Nishigaki I. Beneficial effects of green tea: a literature review. Chin Med. 2010;5:13. Published 2010 Apr 6. doi:10.1186/1749-8546-5-13

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.