7 fördelar med macarot för kvinnor

Förutom att bidra till att balansera hormoner och känslor är macarot också mycket bra för skeletthälsan. Det beror på att det ger kroppen kalcium för att bekämpa benskörhet. Ge den här fantastiska roten ett försök!
7 fördelar med macarot för kvinnor

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Macarot (Lepidium meyenii) är ett superlivsmedel som kommer från Anderna i centrala Peru. Denna bergskedja har toppar på över 6,000 meter över havet.

Den har ätits i århundraden av ursprungsbefolkningar i Sydamerika. Men under de senaste åren har den spridit sig till andra delar av världen. Det beror på dess fantastiska näringsmässiga och medicinska värde.

Macarot är en naturlig källa till antioxidanter, mineraler och vitaminföreningar. Dessa bidrar till att reglera vitala kroppsfunktioner. Tack vare dess energigivande och antiinflammatoriska egenskaper, samt dess förmåga att reglera det endokrina systemet, är roten mycket användbar vid behandling av hormon- och ämnesomsättningssjukdomar.

Med det sagt anser många att den är ett “mirakellivsmedel” för kvinnors hälsa.

I den här artikeln vill vi visa dig 7 av de mest häpnadsväckande fördelarna med macarot.

1. Den lindrar klimakteriesymtom

Kvinna i klimakteriet

Fytokemikalierna i maca kan lindra hormonella obalanser. Det gäller särskilt för de som uppstår under klimakteriet. De vitaminer och mineraler det innehåller balanserar hormonaktivitet. Med andra ord lindrar dessa substanser vanliga symtom som nattliga svettningar och värmevallningar.

Faktum är att de har en lugnande effekt på ditt centrala nervsystem. Det gör det möjligt att lindra kognitiva svårigheter relaterade till ålder. Dessa substanser lindrar också emotionella problem som stress och depression.

2. Det förbättrar sexlivet

Näringsämnena i maca kan vara till stor hjälp för kvinnor med sexuella problem. Det gäller särskilt när problemen är ett resultat av hormonell eller känslomässig obalans.

Drycker gjorda med macarot eller macakosttillskott som du kan köpa i hälsokostbutiker bidrar till att:

  • Behandla sexuell dysfunktion
  • Öka dina energinivåer
  • Öka din libido

Att äta små mängder varje dag bidrar till att öka din tillfredsställelse under sex. Följaktligen styr det också produktionen av stresshormoner.

3. Macarot förbättrar ditt humör

Höj ditt humör

Maca har fettsyror och essentiella aminosyror. Dessa har intressanta effekter på din känslomässiga balans. Dessa ämnen kontrollerar produktionen av kortisol. Det är ett hormon som förutom att orsaka stress kan få dig att gå upp i vikt.

Istället stimulerar substanserna i maca produktionen av endorfiner och serotonin. Dessa är två neurotransmittorer relaterade till lycka och välbefinnande.

4. Den skyddar din hjärnhälsa

Antioxidanterna och de essentiella fettsyrorna i maca fungerar som en sköld för dina hjärnceller. De hjälper till att bekämpa försämringen som orsakas av fria radikaler. Dessa näringsämnen har också en antiinflammatorisk effekt. På sikt minskar de risken för kognitiv degeneration, minnesförlust och neurodegenerativa sjukdomar.

De hälsosamma fetterna tar även bort överskottet av dåligt kolesterol (LDL) från dina artärer. Det är viktigt för att tillgodose hjärnan med största möjliga mängd syre. Det minskar också risken att drabbas av stroke.

5. Den förbättrar fertiliteten

Infertilitet

Fertilitetsproblem blir allt vanligare hos kvinnor. De behandlingar som lindrar det är mycket kostsamma. Dessutom leder de nästan alltid till negativa konsekvenser för kvinnans hälsa. Men naturliga metoder kan öka fertiliteten avsevärt. Det inkluderar åtgärder som att äta tillskott av macarot.

Det fungerar bara om tillskottet ökar hypofyshormonproduktionen.

6. Det ökar bentätheten

Att bibehålla bentätheten är en nödvändighet för kvinnor som når klimakteriet. De minskade mängderna av östrogen gör kalciumabsorptionen mycket svårare. Det ökar i sin tur risken för benskörhet. Livsmedel som macarot är användbara för att lindra problemet, då de ger betydande mängder kalcium och andra väsentliga mineraler som hjälper till att stärka ditt skelett.

Tack vare dess förmåga att reglera dina hormoner bekämpar det också obalanser som ökar risken för dessa tillstånd.

7. Det ökar dina energinivåer

Utan energi

De essentiella näringsämnena i maca ger din kropp mer energi för att öka din mentala och fysiska prestationsförmåga. Dessutom inkluderar dessa näringsämnen hälsosamma fettsyror och proteiner. Det rekommenderas som ett sporttillskott. Detta för att det motverkar förlusten av näringsämnen och som ett resultat förbättras ditt fysiska välbefinnande.

Som du kan se är macarot ett bra livsmedel. Det är värt att inkludera det i din kost. Du hittar det i hälsokostbutiker. Tillsätt det i dina drycker, smoothies eller soppor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Zou Y, Aboshora W, Li J, Xiao T, Zhang L. Protective Effects of Lepidium meyenii (Maca) Aqueous Extract and Lycopene on Testosterone Propionate-Induced Prostatic Hyperplasia in Mice. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1192-1198. doi: 10.1002/ptr.5838. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28635053.
  • da Silva Leitão Peres N , Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246.
  • Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction. Nat Prod Res. 2019 Dec 5:1-10. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub ahead of print. PMID: 31805775.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.