6 misstag som får mediciner att sluta fungera

Hälsan är inte en lek, och du borde därför följa råden du fått och aldrig självmedicinera.
6 misstag som får mediciner att sluta fungera
Franciele Rohor de Souza

Granskad och godkänd av farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Ibland tar vi mediciner, men resultaten blir inte vad vi väntade oss. Om det har hänt dig och du undrar varför, ger vi dig här en lista över misstag som får mediciner att sluta fungera.

När vi blir sjuka vänder vi oss ofta till mediciner, men ibland blir resultatet inte vad vi hoppades på. Faktum är att vi ofta inte känner lindring av piller lika snabbt som vi skulle vilja, och många gånger beror det på våra egna misstag.

Var försiktig med vad du dricker när du tar din medicin

Ett glas mjölk

Du kan inte ta din medicin med vad som helst. Exempelvis gör kaffe och coca-cola att medicinen bryts ner. Te rekommenderas inte heller, eftersom det har en tendens att minska upptaget. Mediciner ska heller inte blandas med mjölk, eftersom det försvagar effekten, och det rekommenderas inte att man dricker apelsinjuice.

Så om det inte står något annat på förpackningen är det bäst att ta tabletten med ljummet vatten.

Blanda inte medicinen med fel typ av mat

Det är heller inte bra att ta vissa mediciner med viss mat. Du borde exempelvis inte ta mediciner under måltider, och var speciellt vaksam på att inte blanda tabletter med fiberrik mat.

Anledningen är för att det berövar medicinen på komponenterna som är hjälpsamma för kroppen. Undvik att samtidigt äta havre, blomkål, bär, gröna bladgrönsaker, pumpor, baljväxter, svampar och livsmedel som är gjorda på vetemjöl.

När man tar vissa mediciner måste man ofta även följa en viss diet, så det bästa är att följa dessa instruktioner.

Att inte respektera medicineringsschemat kan få dina mediciner att sluta fungera

Olika piller i burk

Det är också viktigt att respektera tidsschemat för din medicinering, för annars kommer dina mediciner att sluta fungera. Du måste vara noga med det, speciellt vad det gäller antibiotika. Tänk på att du måste få i dig rätt koncentration av medicinerna för att de ska vara effektiva. Om du inte gör det kommer du inte få det önskade resultatet.

Om du inte har världens bästa minne, skriv gärna ner det.

Blanda inte piller

Om du har fått utskrivet olika typer av medicin och du inte är säker på om du kan ta dem tillsammans är det bästa att vänta en stund. Vänta minst en halvtimme mellan varje piller.

Sluta inte ta medicinerna halvvägs

Läkare med piller

Även om du tror att du har blivit bättre är det bäst att fortsätta med behandlingen tills den är färdig. Vi överger ofta medicineringen på eget bevåg, men det är ett fruktansvärt misstag som antagligen kommer få sjukdomen att komma tillbaka.

Så även om du känner dig bättre, fortsätt med behandlingen så länge du har fått rådet att göra det.

Självmedicinera inte

Om du går till läkaren och han eller hon säger till dig att du behöver en viss medicin borde du ta den och följa instruktionerna. Det finns homeopatiska lösningar som inte alltid är lika effektiva eller som inte ger dig resultaten du vill ha.

Om du har fått en viss medicin borde du ta den och inte försöka byta ut den själv mot en alternativ produkt eller en homeopatisk.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.