Vad är kinesioterapi?

Vad är kinesioterapi?
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 10 februari, 2023

Kinesioterapi är en praktik som är en del av disciplinen sjukgymnastik. Det går ut på att tillämpa en serie rörelser och olika tekniker, vilket patienterna gör antingen själva eller med ingripande av en terapeut.

Övningarna görs för att optimera en persons allmänna hälsotillstånd för muskler och leder genom att sträcka och stärka dem. Det är bland annat en hjälp vid rehabiliteringsprocesser, såväl som i förebyggandet av motoriska förändringar.

Denna praxis består inte av massage eller applicering av salvor eller bandage. Tvärtom, det involverar sofistikerade tekniker (som elektroterapi eller hydroterapi) och även olika typer av utrustning, redskap, enheter och apparater (som ultraljud).

Vad är kinesioterapi och vad går det ut på?

Termen kinesioterapi härrör från det grekiska ordet kinesis, som betyder “rörelse”. Med tillägget av ordet terapi, etymologiskt sett, skulle den bokstavliga översättningen av detta ord vara “rörelseterapi”.

Som sådan är denna uppsättning tekniker en del av en bredare disciplin: sjukgymnastik. I själva verket kan man säga att kinesioterapi består av praktisk tillämpning av kinesiologins principer. Dess syfte är dock både terapeutiskt och förebyggande.

Kinesioterapi är det inriktat på behandling, rehabilitering, återhämtning och förebyggande av skador eller tillstånd relaterade till rörelse.

Sålunda, i början av behandlingen, utför terapeuten ett test för att bedöma kvaliteten och typen av muskelsvar genom att lokalisera dysfunktionella områden eller åtgärder som patienten utför felaktigt och som kan leda till försämring av led-, muskel- och även benhälsa. När problemtypen är fastställd, utvecklar kinesioterapeuten en behandlingsplan.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Åtta vanor för att lindra ländryggssmärta

Varför ska man välja kinesioterapi?

I kinesioterapi observerar och analyserar terapeuten musklernas och ledernas svar på vissa ansträngningar för att upptäcka eventuella obalanser. På så sätt kan man korrigera rörlighetsproblem och förhindra skador eller åkommor i samband med överansträngning, stillasittande livsstil eller dålig hållning.

Detta är ett icke-farmakologiskt alternativ för att främja hälsa och behandling av symtom på olika åkommor, såsom smärta, stelhet eller begränsad rörelse.

I denna mening är det botande, förebyggande och till och med utvecklande. Och med dessa tekniker handlar det också om att träna kroppen. Patienten blir medveten om sin kropp och dess rörelser.

I allmänna termer syftar målen med kinesioterapi till att utveckla eller arbeta med aspekter som följande:

  • Rörelseförmåga och hållning
  • Styrka: att öka muskelstyrkan
  • Avslappning: att lindra muskelspänningar
  • Noggrannhet: att förbättra rörelsen för specifika uppgifter
  • Koordination: vid användning av olika muskler eller kroppsdelar
  • Uthållighet: att bibehålla arbetsförmågan över tid
  • Stretching: att arbeta med elasticitet och rörelseomfång
kinesioterapi för knäskador
Idrottare kan behöva en kinesioterapeut för att förhindra uppkomsten av skador eller för att behandla ett befintligt problem.

Klassificeringar av kinesioterapi

Kinesioterapi kan klassificeras på flera sätt, beroende på aspekter som exempelvis tidpunkten då den utförs, dess syfte, tekniker och resurser. Låt oss ta en titt.

Enligt tidpunkten

Vi börjar med att ta upp förebyggande kinesioterapi. Som namnet antyder tillämpar man denna typ av behandling innan skador sker eller problem uppstår. Med andra ord, man gör det för att förhindra att de uppstår.

Den botande varianten är den man utövar efter en sjukdom eller skada för att hjälpa till med återhämtning. I detta fall kan patienten få ett komplett rehabiliteringsprogram.

Enligt patientens aktivitet

En annan klassificering har att göra med patientens aktivitet eller intervention före behandlingen. Följaktligen kan kinesioterapi vara passiv om rörelserna inte utförs frivilligt av patienten utan istället av terapeuten.

I sin tur finns det två undertyper inom kategorin passiv kinesioterapi:

  1. Avslappnad: Detta är om stretchingen inte är särskilt krävande eller smärtsam.
  2. Forcerad: Detta är när rörelserna tar ledernas till deras gränser.

Å andra sidan, i fallet med aktiv kinesioterapi, är patienten den som utför rörelserna frivilligt, även om detta ofta assisteras av vårdpersonal. Även inom denna kategori finns det två undertyper:

  1. Assisterad kinesioterapi
  2. Motståndskinesioterapi

I det första fallet kan patienten inte utföra hela rörelsen, så han/hon assisteras helt eller delvis, manuellt eller instrumentellt. I den andra formen appliceras manuella eller instrumentella motstånd (såsom remskivor, fjädrar, vikter eller även att patienten utför rörelser i vatten).

Enligt användningsområde

Det mest kända användningsområdet för kinesioterapi är hälsoområdet – det vill säga genom ett rehabiliteringsprogram eller kompletterande behandlingar för patienter med olika sjukdomar som påverkar deras rörelse.

För sin del, inom idrottsområdet arbetar idrottare på alla nivåer också med kinesioterapi för att förbättra sin prestation eller som en hjälp i återhämtningen efter en skada.

Inom utbildningsområdet har den också ett brett arbetsfält. Det tillämpas i specialundervisning, psykomotorisk integration och tidig stimulering. Detta beror på det faktum att vissa barn kan uppvisa artikulära eller muskulära problem, såsom hypotoni.

Enligt syftet

Vanligtvis verkar kinesioterapi på den motoriska aspekten, eller rörelse. Detta gör man vid rehabilitering av patienter med skador (som tendinit) eller med sjukdomar som artros eller spondylit.

Men det tillämpas också på personer som är sängliggande av någon sjukdom, till quadriplegic patienter och till och med på de i koma, för att bevara styrkan och rörligheten i deras muskler och leder. Dessutom utövas kinesioterapiövningar för att förbättra andningsmekaniken. Detta görs till exempel hos patienter med problem som kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL).

Slutligen, när det gäller syfte, finns det också postural kinesioterapi för att hjälpa till att korrigera hur vi sitter eller står. Man kan förebygga nacksmärtor och ryggsmärtor på detta sätt.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också gillar att läsa: Injektioner vid skador: En teknik för smärtlindrande

Fördelarna med kinesioterapi

Kinesioterapi hjälper ur en fysisk och mental synvinkel, och inte bara hos dem som fått en skada eller lider av sjukdom. Följande är några av de olika fördelarna som det ger:

  • Förbättrar kardiorespiratorisk mekanik när du tränar.
  • Minskar smärta i leder och muskelstelhet.
  • Kinesioterapi bidrar till att hantera stress och ångest.
  • Ökar rörelseförmågan.
  • Det kan återställa rörelseomfånget.
  • Stärker muskulaturen.
  • Det hjälper till att förebygga skador.
kinesioterapi för skolios
Kinesioterapeuter har vissa verktyg för att nå sina mål.

För vem rekommenderas det?

Vem som helst kan använda kinesioterapi, eftersom vi alla kan drabbas av en skada, en kontraktur, dålig hållning eller smärta. Det rekommenderas särskilt i följande fall:

  • Lumbago
  • Ansiktsförlamning
  • Komapatienter
  • Muskelkontrakturer
  • Hamstringsskada
  • Människor med hypotoni
  • Överansträngning av axeln
  • Patellar chondromalacia, inflammation i knäskålens baksida
  • Kardiorespiratoriska problem
  • Nervsystemet, sensoriska eller motoriska störningar
  • Patienter med ankyloserande spondylit, reumatisk artropati eller periartrit

Risker och kontraindikationer

Trots fördelarna som vi nämner ovan finns det vissa situationer där man inte bör tillämpa kinesioterapi:

  • Frakturer
  • Ledskador
  • Hypermobilitet (överrörlighet)
  • Infektioner

Kinesioterapi är en professionell behandling

Patienten behöver ingen speciell förberedelse inför behandling med kinesioterapi. Det krävs inte heller någon bedövning. Detta betyder dock inte att man ska ta lätt på det eller utföras av vem som helst.

Tvärtom bör övningarna utföras av eller under ledning av en professionell sjukgymnast i en miljö och med kvalitativa, professionella redskap och utrustning.

Därutöver så måste framtagandet av en arbetsplan göras individuellt, i enlighet med varje patients behov. Framför allt måste planen godkännas av en läkare, som exempelvis en traumatolog eller en läkare med annan specialitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Álvarez-Sala J, Cimas E, Masa J, et al. Recomendaciones para la atención al paciente con enfermedad pulmonar obstructiva crónica. Archivos de Bronconeumología. 2001; 37(7): 269-278.
  • García-Saiz J. Revisión selectiva de la importancia de la fisioterapia en el paciente adulto en estado de coma estructural no traumático. Valladolid: Universidad de Valladolid, 2018.
  • Granillo Z, Ruiz Á, Rivera S, et al. Aquatic neurotherapy treatment in children smaller than 4 years. Plasticidad y Restauración Neurológica. 2006; 5(1): 25-29.
  • Maldonado C. Efectividad de la planificación terapéutica en lesiones cápsulo ligamentosas de tobillo en jugadores/as de futbol seleccionados de Ecuador en el 2013. Quito: Pontificia Universidad Católica del Ecuador, 2014
  • Marcos A. Revisión sobre cuidados y terapias complementarias en la enfermedad de Parkinson. Salamanca: Universidad de Salamanca, 2019.
  • Pintado-García V.  Espondilitis infecciosa. Enfermedades Infecciosas y Microbiología Clínica. 2008: 26 (8): 510-517.
  • Poalasin L, Santamaría J. Kinesioterapia para el mantenimiento de la capacidad funcional de los adultos mayores que presentan artritis reumatoide en el hogar de ancianos instituto Estupiñán de la ciudad de Latacunga en el periodo agosto 2012 – febrero 2013. Riobamba: Universidad Nacional de Chimborazo, 2013.
  • Rodríguez López E, Semanat M, Limonta I, Hechavarría S. Rehabilitación integral al adulto mayor. Clínica vs tecnología. Revista Cubana de Tecnología de la Salud [Internet]. 2014. URL: http://www.revtecnologia.sld.cu/index.php/tec/article/view/331.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.