Vad är en appendektomi: Ingreppet, återhämtningen och vården

Återhämtningen efter en blindtarmsoperation, eller appendektomi, är vanligtvis mycket snabb. Du behöver bara följa råden som du får av läkaren.
Vad är en appendektomi: Ingreppet, återhämtningen och vården

Senaste uppdateringen: 19 augusti, 2022

Akut blindtarmsinflammation är en inflammation i en del av tarmen som kallas blindtarmen. Det är ett mycket vanligt tillstånd som kan vara livshotande. Lyckligtvis kan tillståndet enkelt lösas med ett kirurgiskt ingrepp som kallas appendektomi.

Inflammation i blindtarmen kan uppstå i alla åldrar, men det är vanligare hos barn och ungdomar. I själva verket är det den främsta orsaken till bukkirurgi hos barn, enligt vissa studier.

Vad är en appendektomi?

En appendektomi, eller blindtarmsoperation, är ett kirurgiskt ingrepp som man utför för att ta bort blindtarmen. Det är ett ingrepp som ofta inte kräver att du blir inlagd på sjukhus. Det går snabbt och medför i de flesta fall få komplikationer.

Operationen går att utföra på 2 olika sätt: genom öppen procedur eller laparoskopi. Den största skillnaden mellan de två teknikerna är hur man tar sig in i bukhålan.

I det första fallet gör man ett linjärt snitt i buken, medan man vid laparoskopi gör endast 3 små hål.

Varför utför man denna typ av ingrepp?

Den främsta anledningen till att utföra en appendektomi är i fall av akut blindtarmsinflammation. Som vi nämnde tidigare är detta en inflammation och infektion i blindtarmen, som är en rosa liten säck som ligger mellan tunntarmen och tjocktarmen.

Tanken med att ta bort blindtarmen är att förhindra att organet spricker och att infektionen sprider sig genom magen och orsakar bukhinneinflammation eller en abscess. Först måste man dock identifiera förekomsten av detta tillstånd för att undvika komplikationer. Därför bör man känna till de viktigaste symptomen:

En blindtarmsoperation kan också vara nödvändig om det finns en tumör i blindtarmen, dock är detta en sällsynt händelse. Slutligen kan man ta bort blindtarmen som en del av behandlingen av andra sjukdomar. Bland annat vid Crohns sjukdom kan läkare ibland välja att utföra detta ingrepp för att förhindra feldiagnostik.

Ärr efter en appendektomi
När man utför en öppen blindtarmsoperation brukar det ärr som finns kvar vara ganska synligt, till skillnad från efter en laparoskopi.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Ignorera inte dessa tecken på inflammation i blindtarmen

Hur går en appendektomi till?

En appendektomi är operation som man utför under allmän nedsövning med narkos, eller med en epidural spinalbedövning. Skillnaden mellan de två typerna är att den senare tar bort känslan från midjan och neråt, medan narkos påverkar hela kroppen.

Dessutom är det nödvändigt med en grundlig läkarundersökning och fler tester innan operationen. Syftet med detta är att bekräfta förekomsten av blindtarmsinflammation och att verifiera patientens allmäntillstånd.

Operationen utförs snabbt av en kirurg och den varar mellan 30 och 60 minuter. Själva proceduren beror dock på om det är en öppen eller laparoskopisk operation. Vi ska titta närmade på dessa nedan.

Öppen blindtarmsoperation

Vid öppen blindtarmsoperation gör kirurgen ett litet snitt i nedre högra delen av buken för att ta bort blindtarmen. Snittet är cirka 5 centimeter långt och har en vertikal riktning för att uppnå bättre läkning.

När snittet är gjort och blindtarmen är lokaliserad, kommer kirurgen att kauterisera blodkärlen, binda av och ta bort organet. Sedan syr han eller hon ihop den avskurna delen av tarmen och stänger snittet.

Tyvärr innebär en öppen blindtarmsoperation en invasiv procedur där det förekommer en betydande manipulation av området. Därmed kommer återhämtningen att gå långsammare och ärrbildningen blir mer synlig.

Laparoskopisk appendektomi

Vid laparoskopisk kirurgi kommer kirurgen bara att göra 3 små 1-centimeter långa snitt i buken och föra in rör som kallas trokarer. Placeringen av hålen kan variera, men oftast väljer man att lägga dem i naveln, bäckenet och på höger sida av buken.

Innan man startar måste man föra in koldioxid för att blåsa upp magen och förbättra organens synlighet. Sedan för läkaren i en liten kamera med en lampa genom en av trokarerna. Instrument för att ligera och skära av appendix för kirurgen in genom de andra två hålen.

Under de senaste åren har laparoskopisk kirurgi varit förstahandsvalet för okomplicerad blindtarmsinflammation. Studier visar dock att det också är användbart i fall där det finns perforeringar. I allmänhet är det mindre invasivt och ger ett mer estetiskt resultat.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Vad är appendicit? Vi berättar om detta tillstånd

Möjliga risker

Både laparoskopisk kirurgi och öppen blindtarmsoperation är invasiva ingrepp och innebär risker. En av de vanligaste riskerna är relaterad till narkosen som man använder för att söva patienten.

Lyckligtvis är komplikationer som uppstår vid operation sällsynta, varför detta anses vara en mycket säker procedur. Bland de komplikationer som kan uppstå är följande:

  • Bortfall eller öppning av området där blindtarmen var belägen
  • Abscess i det intraabdominala området eller bäckenet
  • Blödning under operation
  • Postoperativ förstoppning
  • Skador på närliggande organ
  • Fistelbildning
  • Infektion i operationssår

Återhämtning efter operation

Återhämtningen efter denna typ av operation går snabbt. Patienten skrivs vanligtvis ut från sjukhuset mellan 1 och 2 dagar efter ingreppet. Allt bero dock på hur patienten läker efter ingreppet.

De första dagarna efter operationen kan du känna smärta i snittområdet och se små blåmärken. Detta obehag kommer dock att försvinna och du kommer att kunna återuppta normala dagliga aktiviteter mellan 1 vecka och 1 månad senare.

En pojke på sjukhuset.
Utskrivning från sjukhus sker för det mesta snabbt, och det finns vanligtvis inga allvarliga komplikationer efter en appendektomi.

Vård efter operation

Vård under den postoperativa perioden är avgörande för att främja läkning och fullständig återhämtning. Indikationerna kan variera beroende på den procedur som man har utfört, men de huvudsakliga rekommendationerna är följande:

  • Se till att vila de första 7 dagarna; undvik ansträngande aktiviteter och gå bara på korta promenader
  • Lägg om såret minst varannan dag och ta bort stygnen mellan 8 och 10 dagar efter operationen
  • Drick minst 8 glas vatten dagligen för att förhindra förstoppning
  • Ät en mjuk och skonsam kost eller vad som din läkare rekommenderar
  • Sov på rygg de första 2 veckorna
  • Tryck mot såret när du behöver hosta
  • Undvik att köra bil i minst 3 veckor

En appendektomi är snabb procedur med få risker

En appendektomi är ett kirurgiskt ingrepp där man tar bort blindtarmen. Även om huvudorsaken till proceduren är akut blindtarmsinflammation, är den också användbar vid andra tillstånd.

Som tur är går både ingreppet och återhämtningen snabbt och patienten kan återuppta sin vardag efter kort tid. Dessutom är den postoperativa vården mycket enkel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Stringer MD. Acute appendicitis. J Paediatr Child Health. 2017 Nov;53(11):1071-1076.
  • Quah GS, Eslick GD, Cox MR. Laparoscopic appendicectomy is superior to open surgery for complicated appendicitis. Surg Endosc. 2019 Jul;33(7):2072-2082.
  • Jäntti S, Ponkilainen V, Kuitunen I, Hevonkorpi TP et al. Trends in appendicectomy during the COVID-19 pandemic. Br J Surg. 2021 Jan 27;108(1):e35-e36.
  • Peltrini R, Podda M, Di Saverio S, Bracale U, Corcione F. Interval appendicectomy for complicated appendicitis: do not let your guard down! Br J Surg. 2021 Sep 27;108(9):e288-e289.
  • Liu Y, Cui Z, Zhang R. Laparoscopic Versus Open Appendectomy for Acute Appendicitis in Children. Indian Pediatr. 2017 Nov 15;54(11):938-941.
  • Markar SR, Venkat-Raman V, Ho A, Karthikesalingam A, Kinross J, Evans J, Bloom I. Laparoscopic versus open appendicectomy in obese patients. Int J Surg. 2011;9(6):451-5.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.