Mystiska smärtor: 10 varianter som ej bör ignoreras

Mystiska smärtor: 10 varianter som ej bör ignoreras
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Skriven av Ekhiñe Graell

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Alla har någon gång i livet upplevt slumpartade smärtor som både är mystiska och ibland långdragna. De flesta människor tänker inte så mycket på det, eftersom smärtan för det mesta försvinner av sig själv. Det finns dock 10 mystiska smärtor som du inte bör ignorera. Fortsätt läsa för att lära dig om dem.

Dessa mystiska smärtor kan liknas vid de konstiga ljud som kan komma från din bil då och då. Det uppstår någon form av visslande eller skramlande ljud, och sedan försvinner ljudet lika snabbt som det kom. De av oss som inte är mekaniker kommer inte att tänka så mycket på det.

Men precis som med din bil, kan dessa mystiska smärtor i din kropp bli värre över tid, och det är ofta ett tecken på ett betydligt större underliggande problem.

Även om inte alla smärtor är en indikation på ett större akutfall, bör vissa mystiska smärtor inte ignoreras. Väldigt få människor tycker det är kul att gå till läkaren, men läkaren kommer inte tacka dig för att hon måste behandla ett medicinskt akutfall som kunde ha upptäckts och behandlats innan det utvecklades till något väldigt allvarligt.

Så vilka av dessa mystiska smärtor bör ej ignoreras?

1. Mer än bara bröstsmärtor

Även om denna sektion fokuserar på hjärtsjukdomar, är bröstsmärtor inte det enda tecknet på att något är fel. Föreställ dig detta scenario: det är en varm sommardag och du svettas när du går och klipper gräset. Du stannar till för att torka av din panna när din käke plötsligt börjar göra ont. Alla har lärt dig att oroa dig ifall du får bröstsmärtor. Så därför tänker du inte så mycket på denna smärta. Du kanske har spänt käken eftersom du varit stressad på jobbet.

Tyvärr så kan käksmärtor vara ett tecken på att ditt hjärta är stressat. Dessa mystiska smärtor i käken kan vara ett varningstecken på en kommande hjärtattack.

Smärtan som är associerad med hjärtattacker uppkommer ofta i olika kroppsdelar: axlarna, armen, magen, den lägre delen av käken, eller halsen. Om du känner av plötsliga mystiska smärtor i käken, sluta då med vad du gör och underrätta någon; uppsök därefter snabbt en läkare.

2. Mystiska smärtor i korsryggen

Smärtor i korsryggen

Mystiska smärtor i korsryggen är väldigt vanligt, men det kan vara ett tecken på mer än bara muskelsmärtor. Ryggsmärtor kan även vara ett symptom på njurproblem. Smärta i korsryggen kan vara relaterad till njursten.

Om dina njurar blir infekterade eller svullna kommer du att känna dig obekväm i den nedre delen av ryggen. Om en njurtumör har vuxit sig tillräckligt stor kan även den också orsaka smärtor i korsryggen.

3. Starka magsmärtor

Det finns ibland ingen direkt förklaring till varför man har magsmärtor. Problem med närliggande organ, som njurarna, lungorna eller livmodern, kan skapa smärtor i magen. Smärtor i den lägre kvadranten kan innebära att du har en inflammerad blindtarm, vilket kan kräva att du måste opereras snarast.

Smärtor i den övre kvadranten kan vara ett tecken på problem med gallblåsan. Smärta i den övre magtrakten (i samband med smärta i den övre delen av ryggen) kan vara ett tecken på pankreatit, inflammation i bukspottskörteln. Om detta inte behandlas direkt kan tarmarnas vävnad börja dö och du kan även få andra problem.

Till sist kan leverinflammation orsakad av hepatit ge dig väldigt starka smärtor i tarmarna.

4. Smärtor i vaderna

Vadsmärtor brukar ofta uppkomma i slutet av en lång dag (eller då man har gått uppför långa trappor). Men mystiska smärtor i vaderna kan också innebära att något är fel, speciellt när de inte är kopplade till någon skada.

Benen har ett system av artärer och vener som flyttar blod till och från muskler och hjärta. Vener som är synliga under huden kallas i regel ytliga vener, och de flyttar blod till djupare vener. Det finns små klaffar i venerna som förhindrar att blod flyter i fel riktning. Koagulering kan uppkomma ifall en ven har gått sönder. Detta orsakas av djup ventrombos (DVT), vilket kan orsaka mystiska smärtor i vaderna och få benen att svälla upp.

5. Stickningar i armar och ben

Stickningar i ben

Om du någonsin har korsat dina ben under en lång tid så har du antagligen upplevt den typ av stickningar i ben och fötter som nästan gör ont. Stickningarna försvinner strax efter att man har ställt sig upp för att gå omkring.

Om dina fötter eller händer känns på detta sätt även när du inte har korsat dem under en lång tid så kan det vara ett tecken på nervskador. Symptom som stickningar, avdomning och svidande känslor kan tyda på perifer neuropati.

6. Generell kroppssmärta

Om du känner smärta i någon del av din kropp innebär detta att du måste börja tänka på ifall detta område kräver behandling. Du kan ha fibromyalgi – en mystisk sjukdom som visar sig som smärta och obehag, och som drabbar kvinnor mer än män. Fibromyalgi verkar göra en mer känslig för fysiskt tryck eller smärta, vilket ofta även kommer med sömnsvårigheter.

Det är otroligt, men depression kan också orsaka slumpvisa, oförklarliga smärtor i olika delar av kroppen. Detta kan visa sig som ryggsmärtor, huvudvärk och en generellt lägre smärttröskel.

7. Testikelsmärtor

Testikelsmärtor bör aldrig ignoreras eftersom detta för det mesta innebär att åkomman blir värre. Många saker kan orsaka testikelsmärtor, från bråck till cancer. Sädesledare kan också ha vridits snett.

Inflammationer i bitestikeln, en spiraltub i den övre delen av varje testikel som fungerar som en lagrings- och leveransenhet för spermier, kan också orsaka smärta. Om din testikelsmärta dessutom kommer med en konstig känsla kan det hända att du har ett typ av åderbråck som kallas varicocele.

8. Kraftig huvudvärk

Kvinna med huvudvärk

Även om huvudvärk generellt sätt kan komma från tomma intet, kommer en viss typ av huvudvärk särdeles snabbt och träffar dig som ett godståg. Dessa mystiska smärtor kan vara ett tecken på något betydligt värre än bara en enkel huvudvärk. Om din huvudvärk nästan får dig att bli blind kan det vara ett tecken på stroke eller någon form av ischemisk attack.

9. Smärtor i bäcken vid samlag

En av de mest vanliga symptomen på inflammation av bäcken är mystiska smärtor eller obehag i bäcken under samlag. Detta är en bakterieinfektion i livmodern eller äggledarna som orsakar röd, svullen och smärtsam vävnad. Denna inflammation kan ge upphov till ärrbildning, vilket kan leda till problem som exempelvis infertilitet.

Inflammation i bäckenområdet kan även orsakas av kroniska bölder på bäckenet eller smärta. Sexuellt överförbara sjukdomar, för det mesta klamydia eller gonorré, eller någon annan bakteriekälla som rör sig runt reproduktionsorganen är vanliga orsaker till inflammation i bäckenområdet.

10. Ihållande ledsmärtor

Artros, som är kopplad till hög ålder och broskslitage, får benen att gnuggas mot varandra. Detta är en vanlig orsak till ledsmärtor, men är inte den enda orsaken. Styvhet och svullnad i lederna kan orsakas av lupus – en sjukdom vars effekt kan gå upp och ner. Andra symptom på lupus inkluderar utmattning, håravfall samt feber.

Hepatit, en sjukdom som påverkar levern, orsakar också ledsmärtor. Din smärta kan orsakas av artrit, där en av de mest allvarliga versionerna är ledgångsreumatism. Ledgångsreumatism är en immunsjukdom, vilket innebär att kroppens immunsystem tappar kontrollen och attackerar sin egen vävnad.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.