Att leva med Crohns sjukdom – tre tips

Att leva med Crohns sjukdom – tre tips
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Solimar Cedeño

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att leva med Crohns sjukdom är inte lätt, men du kan underlätta livet om du lär dig att hantera det på en hälsosam sätt. Vi har tre tips att bidra med.

Om du lever med Crohns sjukdom så påverkar det ditt liv väsentligt. Människor med denna sjukdom upplever kräkningar, diarré och andra symtom som kan störa deras liv och självkänsla.

Därför är det så viktigt att använda verktyg för att hantera det bättre.

Det kan det leda till stress och depression, och det är upp till varje individ att bestämma sig för hur han eller hon vill möta sjukdomen.

Om du har diagnostiserats med Crohns sjukdom har vi tre tips för dig. Men först, låt oss prata om sjukdomen lite.

Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk autoimmun sjukdom, och orsakerna är fortfarande oklara. Det sägs att det kan finnas genetiska orsaker eller att den orsakas av bakterier som din kropp inte kan hantera.

Om du lever med Crohns sjukdom så reagerar dina tarmar på något okänt. Detta orsakar inflammation i någon del av matsmältningsorganet, även om tjocktarmen oftast är vad som drabbas.

Vilka är symtomen?

symtom

Symtomen varierar beroende på vilket matsmältningsområde som har påverkats. De vanligaste symptomen är:

Ibland är symtomen mer intensiva, och de kan även komma med följande:

För det mesta försvinner symptomen inom några dagar. Varaktigheten beror emellertid på sjukdomens allvarlighetsgrad.

Vissa människor upplever det bara några dagar om året, medan andra har utbrott var tredje månad eller ännu oftare.

Komplikationerna inkluderar:

  • Tarmobstruktion
  • Analfissur
  • Magsår
  • Fistel

Även om det inte är livshotande så behöver vissa som drabbas av Crohns sjukdom opereras för att lindra symtomen.

Drabbade löper högre risk för koloncancer, och därför är det så viktigt att hålla den under kontroll.

Allt detta påverkar patienterna psykologiskt såväl som fysiskt. När symtomen bryter ut tenderar de att isolera sig hemma.

De kanske inte går till jobbet, umgås eller gör något som innebär att de lämnar huset på grund av genans eller osäkerhet.

Att leva med Crohns sjukdom

Nu ska vi titta närmare på hur du kan leva med Crohns sjukdom. Även om det inte finns något botemedel så kan Crohns sjukdom hanteras.

Att lära sig att leva med det är nyckeln till att förbättra din livskvalitet och få behålla hälsan så länge som möjligt.

Om du har Crohns sjukdom kommer här några tips att tänka på.

1. Lär känna din sjukdom

lär känna din sjukdom

Om du vill hantera din sjukdom väl måste du lära känna den. Läs och informera dig. Din läkare kan vara till stor hjälp här: fråga läkaren det du undrar och berätta för läkaren om du har några problem.

Det underlättar när du vill lära dig att leva med Crohns sjukdom.

Involvera familj och vänner och informerade dem även så att de bättre kan förstå vad du går igenom och hjälpa dig när det behövs.

Att hantera en sjukdom med stöd av dina nära och kära kommer få dig att må mycket bättre.

De kommer att vara där för dig när du känner dig nere – oavsett om det är fysiskt eller emotionellt.

2. Lär dig att hantera stress

hantera stress

Även om stress inte är orsaken till Crohns sjukdom så kan den utlösa symptomen. Hur du mår psykiskt har stor makt över hur du mår fysiskt. Låt inte stress och oro övervinna dig.

Prova aktiviteter som får dig att slappna av och förbli positiv, till exempel:

3. Lär dig att lyssna på din kropp

lyssna på din kropp

Din kropp pratar ständigt med dig. Lyssna på den! Lär dig hur du läser de signaler som din kropp ger dig och uppmärksamma stimuli omkring dig när den gör det.

Var till exempel uppmärksam på hur du känner efter att ha ätit vissa livsmedel så att du kan avgöra om det är bra att äta dem eller inte.

Gör en lista över livsmedel din kropp inte tolererar och håll dig borta från dem till varje pris. Följ en balanserad kostplan och följ din läkares näringsrekommendationer.

Du har kontroll över ditt psyke och kropp. Låt inte Crohns sjukdom ta över ditt liv; lär dig att leva med den.

Om du inte mår bra, ta medicinen som din läkare har ordinerat, ta en promenad, lyssna på musik eller gör något som får dig att må bättre.

Var inte generad över din sjukdom. Lev ditt liv så normalt som möjligt och sätt alltid din hälsa först. På så sätt kan du lära dig att leva med Crohns sjukdom.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sans, M. (2006). Enfermedad de Crohn. Gastroenterologia y Hepatologia. https://doi.org/10.1157/13098296
  • Méndez Gutiérrez, T. H. (2010). Enfermedad inflamatoria intestinal. Enfermedad de Crohn. Revista de Gastroenterolog??A de M??Xico.
  • Ballester, M., Boscá, M., & Mínguez, M. (2016). El vivir con la enfermedad de Crohn. Crohn’s & Colitis Foundation of America. https://doi.org/10.1364/OL.34.003268

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.