Varför du känner dig trött - 7 vanliga anledningar

Visste du att en stillasittande livsstil och att sova länge om morgnarna kan vara orsaken till varför du känner dig trött? Bara genom att se till att du får rätt mängd sömn om nätterna och tillräckligt med träning kan hjälpa dig att öka din energi.
Varför du känner dig trött - 7 vanliga anledningar
José Gerardo Rosciano Paganelli

Granskad och godkänd av läkare José Gerardo Rosciano Paganelli.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Att känna sig trött ibland är normalt och vanligt för många. Problemet är inte om man känner sig trött någon gång då och då, utan om man gör det konstant. Det är ett tecken på att någonting uppenbart är fel. Du måste ta reda på varför du känner dig trött och hitta en lösning till det för att få en bättre livskvalitet.

Vi ska titta närmare på vilka orsakerna kan vara till konstant trötthet.

7 anledningar till varför du känner dig trött

1. Du stiger upp sent

Att sova länge kan vara varför du känner dig trött

Du kanske tänker att om man sover länge på morgonen innebär det att man blir mer utvilad. Men det stämmer faktiskt inte. I själva verket känner sig de som stiger upp tidigt mer utvilade, lugna och avslappnade under dagen.

En undersökning från 2009 från Leipziguniversitetet i Tyskland visade att de mest energifulla och proaktiva människorna är just de som stiger upp tidigt.

Samma resultat visade en undersökning från ryska forskningsakademienPersonality and Individual Differences. Den visade att det finns tre olika typer människor om man utgår från dynamiken i den biologiska klockan.

Undersökningen menar att det är viktigt att man tar reda på vilka som är ens egna energitimmar och anpassar sina vanor därefter. På så vis tar man bäst vara på tiden då man är mest aktiv.

2. Dålig näring

För mycket kolhydrater och brist på proteinbrist kan orsaka allvarlig utmattning. Även om kolhydrater kommer från smakfulla livsmedel som snabbt ger energi måste kroppen bryta ner dem till socker. Det höjer blodsockret.

Det leder i sin tur till att bukspottkörteln måste producera stora mängder insulin för att minska blodsockret. Så när dina blodsockernivåer går genom dessa toppar och dalar försöker kroppen uppnå homeostas och använder då mycket energi.

Är du en kronisk godis– och kolhydratsätare är det en anledning till varför du känner dig trött hela tiden.

3. Rytmen av en stillasittande livsstil

Rör på dig och bli piggare

Att göra ingenting gör en trött. Ja, det är sant; att ha en stillasittande livsstil är inget som ger en skön känsla i det långa loppet, utan det är en orsak till konstant trötthet. Har du ett jobb där du sitter stilla hela dagarna, och alltid tar bilen till affären, är det varför du känner dig trött.

Om du i stället regelbundet utövar någon lågintensiv fysisk och aerob träning – inklusive utomhusaktiviteter – ökar det produktionen av lyckohormonet. Det förbättrar i sin tur kvaliteten på sömnen och den övergripande hälsan.

Troligtvis känner du dig trött i början när du precis börjat träna, men denna trötthet kommer att försvinna. Träning minskar avsevärt den kroniska tröttheten och gör dig starkare och mer motståndskraftig.

4. Brist på solljus

Kroppen behöver sol. Därför kan en solstund på morgonen och eftermiddagen vara bra för att få kroppen att producera mer D-vitamin. Solljus hjälper även kroppen att hålla sig frisk.

Bara genom att få en liten solstund varje dag kommer du att kunna förbättra sömnkvaliteten.

5. Att sova dåligt

Organen behöver tillräckligt med vila för att kunna reparera sig själva

En av de kanske mest självklara orsakerna till varför du känner dig trött är otillräckligt med vila under natten. Det bästa för en vuxen människa är att få mellan 7 till 8 timmars sömn varje natt. Det ger hjärnan och de andra organen tillräckligt med tid för att gå igenom sina reparationsstadier och funktioner.

6. Mineral- och vitaminbrist

Mikronäringsämnen, mineraler och vitaminer är viktiga ämnen för att kroppen ska fungera bra. Brist på dessa näringsämnen leder till trötthet, utmattning, yrsel och även till andra, mer allvarliga sjukdomstillstånd.

Att äta en balanserad kost ger dig många av de näringsämnen din kropp behöver. Ät minst 5 måltider med frukt och grönsaker varje dag. Det är också nyttigt med nötter och frön, vilka ger dig mineraler och nyttiga fetter.

7. Stressfulla situationer

Stress är tröttsamt

Det kan göra dig nedstämd att tvingas hantera svåra och okontrollerbara situationer där det inte finns några lösningar. Har du ett ständigt återkommande problem, befinner dig i en situation som sliter på dig eller om du tar hand om en sjuk familjemedlem kanske du känner att du vill ge upp.

I en sådan situation är det viktigt att du får tillräckligt med vila och att du slutar grubbla över saker som är bortom din kontroll. Det hjälper dig att minska de känslomässiga spänningarna. 

Väldigt stressfulla jobbsituationer kan också vara en orsak till kronisk utmattning. Försök därför att göra någonting som är bra för dig och se till att få lite vila emellanåt.

Om du upplever att du ständigt känner dig trött och inte lyckas få energi som räcker hela dagen, följ dessa steg regelbundet i några veckors tid. Resultaten kan vara befriande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.