Vad är bukplastik och operationer av magväggen?

Bukplastik och operationer av magväggen är en typ av operation som har blivit mer och mer känd under de senaste åren.
Vad är bukplastik och operationer av magväggen?

Senaste uppdateringen: 13 mars, 2022

Bukplastik och operationer av magväggen är kirurgiska ingrepp. Syftet med dem är inte bara estetiskt, utan de används också som en del av andra behandlingar. De som har mest nytta av dessa operationer är vanligtvis de som har genomgått en betydande viktminskning.

Bukplastik och operationer av magväggen är en typ av operation som har blivit mer och mer omtalade under de senaste åren. Även om de flesta tror att det är ett ingrepp som bidrar till viktminskning så är det inte fallet.

Plastikkirurgi av buken består i att ta bort överflödig hud från denna del av kroppen, vilket vanligtvis är nödvändigt för personer som har upplevt plötsliga viktförändringar.

Förutom att ta bort överflödig slapp hud, kan bukplastik hjälpa till att ta bort en del av magfettet. Man kan även korrigera magmusklerna, som även de kan vara mer utsträckta än normalt efter en stor viktminskning.

Det är numer en av de mest eftertraktade operationerna inom plastikkirurgi. De hjälper inte bara estetiskt, utan kan också bidra till att förbättra självkänslan.

Därför ska vi i den här artikeln förklara vad bukplastik är och varför vissa väljer att utföra den.

Vad är bukplastik?

När vi upplever plötsliga viktförändringar – vare sig det handlar om stora uppgångar eller nedgångar – kan det förändra huden på grund av att den blir överdrivet utsträckt. Detta gör att den tappar elasticitet och inte återgår till sin naturliga form. Istället blir den slapp och utsträckt.

Med en bukplastik tar man bort denna överflödiga hud för att få en plattare och fastare mage. Dessutom korrigerar den också överflödigt magfett och muskelsvaghet som följer med dessa förändringar.

Det finns olika typer av bukplastik, bland dem är den traditionella typen och mini-bukplastik. Traditionell bukplastik kräver generell anestesi och sjukhusvistelse i flera dagar. Det varar mellan 2 och 6 timmar och innebär ett större snitt.

Å andra sidan är en mini-bukplastik när endast området under naveln kräver behandling. Det är en enklare och kortare procedur. Snittet är mindre, och det är även återhämtningstiden. Läkningen och återhämtningen är också lättare än vid traditionell bukplastik.

En person med överflödigt bukfett.
En mage som förblir slapp efter en plötslig viktförändring kan man ta hand om med hjälp av bukplastik.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln: Slapp hud efter att ha gått ner i vikt? 7 tips för fastare hud

Vem kan bli hjälpt av bukplastik?

Även om man tror att bukplastik är en operation som hjälper till med viktminskning, är det inte huvudmålet. Faktum är att man utför denna typ av operation på personer som är smala men som har överflödigt hud i området. Den är även användbar när det finns ett överskott av fett som inte förbättras med kost eller träning.

De främsta kandidaterna till denna operation är kvinnor som har genomgått flera graviditeter. Det beror på att huden och musklerna i denna del av kroppen ibland inte återtar sin ursprungliga form efter flera graviditeter.

Om det utförs bör kvinnan undvika att bli gravid igen av denna anledning. Om huden och musklerna som sträckts korrigeras kan de töjas för mycket igen om hon blir gravid igen, vilket gör operationen meningslös.

En annan grupp som kan ha nytta av bukplastik är personer som har lidit av fetma och gått ner i vikt. I dessa fall är det vanligt att huden hänger och till och med väger många kilo på egen hand.

En kvinna som har gått upp i vikt under graviditeten.

Du kanske är intresserad av den här artikeln:  Livsmedel man bör ha i kosten för att förebygga slapp hud

Vad bör man tänka på?

Denna procedur kan vara mycket effektiv på flera plan. När allt kommer omkring, så förutom att fixa ett estetiskt problem, kan det särskilt hjälpa till att förbättra personens självkänsla. Det kan också bidra till att förbättra individens komfort, med tanke på att ett större hudöverskott kan vara obekvämt och kännas stressande.

Vi får dock inte glömma att det är ett kirurgiskt ingrepp. Därför är det inte riskfritt. Först och främst är det viktigt att förstå att det resulterande ärret med stor säkerhet kommer att vara mycket synligt. Det är ett stort snitt som kan ändra navelns position.

Dessutom, som med alla andra kirurgiska ingrepp, finns det en risk för infektion eller dålig läkning. Det finns också risker förknippade med användning av anestesi. Dessutom finns det till och med möjlighet att påverka nerverna i området.

Slutligen är det viktigt att veta att du bör hålla din vikt stabil i minst sex månader innan du genomgår en plastikoperation i bukområdet. Av alla dessa skäl bör du läsa på ordentligt i förväg, och din läkare är den som ska hjälpa dig att fatta beslutet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.