Vad är apati hos äldre vuxna och hur kan man undvika det?

Hur kan man förebygga apati hos äldre? I den här artikeln diskuterar vi detta viktiga ämne, som är nyckeln till att ta hand om vårt mentala välbefinnande när vi åldras.
Vad är apati hos äldre vuxna och hur kan man undvika det?

Senaste uppdateringen: 24 november, 2022

Isolering, försummelse av känslomässiga band och ett förlust av intresse för aktiviteter som man en gång älskat. Apati hos äldre vuxna är ett vanligt problem som inte bör ignoreras, eftersom det kan leda till djup depression.

Enligt Spanish Society of Family and Community Medicine (SEMFYC) lider upp till 20 % av alla människor över 80 år av apati. Orsakerna kan vara olika och är alla relaterade till själva åldrandet. Men vet du vad? Det finns sätt att förhindra det.

Vilka är tecknen på apati hos äldre vuxna?

Förlust av intresse för människorna omkring är det tydligaste symtomet på apati hos äldre vuxna. Det finns inte längre en önskan att umgås med sina barnbarn, än mindre vänner. Dessa träffar och tid för samvaro är inte längre tilltalande.

Att inte ta hand om sig själv är ytterligare ett tecken på apati hos äldre vuxna. I det här fallet syftar vi på aspekter av personlig hygien, näring och hur man klär sig. Det är som om ingenting spelar någon roll, som om man har slutat älska sig själv.

Ett annat tecken på apati hos äldre vuxna är likgiltighet. Likgiltighet för en väns dödliga sjukdom eller för samhällshändelser i nyheterna. Detta betyder inte nödvändigtvis att man inte bryr sig om någonting, utan i stället på en apati, och detta är ett tecken på möjlig depression.

apati hos äldre vuxna
Apati är relaterat till depression och isolering, vilket ökar ensamheten i detta skede. Det kan också öka sannolikheten för att drabbas av hälsoproblem, såsom hjärtproblem.

Hur hänger apati och ålderdom ihop?

Det faktum att apati drabbar 20 % av alla äldre vuxna är signifikant, eftersom fenomenet verkar vara nära kopplat till ålderdom. Till exempel kan man koppla Alzheimers sjukdom till apati, liksom Parkinsons sjukdom. Dessa sjukdomar gör människor beroende av vårdgivare och försämrar deras livskvalitet.

Ha man fallit och slagit i huvudet kan detta också ha förändrat vissa hjärnstrukturer. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på eventuella skador och på stämningarna som dyker upp efteråt.

Det finns andra faktorer som också är kopplade till ensamhet. Barn tenderar att skaffa sina egna familjer, flytta bort från sina äldre och verkar aldrig ha tid att tillbringa ens en helg med dem. Många äldre känner sig isolerade och det orsakar en djup depression som visar sig i apati.

Vi tror att du också kan gilla den här artikeln: Skriva dagbok: Magiska sätt att främja kognitivt åldrande

Diagnos och behandling av apati hos äldre

För att diagnostisera apati hos äldre vuxna kan man ta följande fyra faktorer i beaktande:

Om dessa faktorer bibehålls i en månad eller mer är det ett varningstecken på att något är fel. Då är det nödvändigt att kontakta sjukvården.

När det gäller behandling finns det flera alternativ. Dessa sträcker sig från mediciner (antidepressiva medel, dopaminstimulerande medel, psykostimulerande medel, psykotropa medel) till kognitiva stimuleringsterapier med övningar som man bör göra dagligen.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Immunsystemets åldrande: hur man bekämpar det

Rekommendationer för att förhindra apati hos äldre vuxna

Nu när du förstår lite mer om vad som orsakar och symtomen som manifesterar sig gällande apati hos äldra, låt oss ta en närmare titt på några rekommendationer för att undvika det. Även om det kanske inte verkar så, finns det sätt att förhindra det.

1. Uppmuntra sunda sociala relationer

För att förhindra apati i hög ålder bör man uppmuntra sociala relationer, eftersom symtomen på apati kan vara relaterade till ensamhet. Om du bor långt bort från en äldre person med dessa symtom, bör du komma ihåg att det är viktigt att ta hand om våra äldre, att tillbringa helger med dem, att besöka dem när vi kan och att ringa dem dagligen vid behov.

2. Delta i aktiviteter – ensamma och tillsammans

Vi kan involvera äldre i många olika aktiviteter, alltifrån att spela schack till att träna yoga. Detta hjälper dem att hålla sig aktiva och må bättre. Dessutom, om vi delar dessa aktiviteter med dem, kommer det att bli mycket mer berikande.

3. Be om råd och hjälp

När man får samarbeta för att exempelvis laga mat, ställa tillbaka något på sin plats eller bygga en möbel känner man sig värdefull. Ibland kanske vi låter bli att be våra äldre om råd och hjälp eftersom de inte är lika snabba som vi, och det gör oss nervösa. Men här är det viktigt att vi anstränger oss och låter våra äldre medmänniskor känna sig användbara och till nytta, vilket bidrar till att förhindra uppkomsten av apati.

morföräldrar med sina barnbarn
Att tillbringa tid med äldre vuxna är ett enkelt, roligt och praktiskt sätt att förebygga apati.

4. Kärlek och tillgivenhet

Alla människor behöver tillgivenhet, och äldre människor i ännu högre grad. De kan känna sig väldigt ensamma, så vilken detalj som helst, som en kram eller att helt enkelt bara hålla handen, är avgörande.

Förhindra apati innan den dyker upp

Att förebygga apati hos äldre är viktigt, och med dessa tips vill vi berätta att det verkligen är möjligt. Som sagt, det är självklart att degenerativa sjukdomar eller andra omständigheter kan vara bidragande faktorer, och i dessa fall är det nödvändigt att be om information och stöd från en läkare.

Men vissa saker ligger i våra händer, och det är där vi kan göra något. Så tänk på att kommunicera, bjuda in till gemensamma aktiviteter, och att ge våra äldre medmänniskor den plats de förtjänar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Espín Andrade, A. M. (2008). Caracterización psicosocial de cuidadores informales de adultos mayores con demencia. Revista Cubana de Salud Pública34, 1-12.
  • Keegan, E., & Garay, C. (2007). Terapia cognitivo-conductual de la esquizofrenia. Vertex. Revista Argentina de Psiquiatría18(76), 423-427.
  • Peláez, M. S., Bernal, J. G., Cámara, R. S., Iglesias, A. I. S., & Jahouh, M. (2020). Ansiedad, depresión y apatía en relación a la situación de fragilidad. Revista INFAD de Psicología. International Journal of Developmental and Educational Psychology.2(1), 149-158.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.