Trång förhud: Behandling, vård och råd vid fimosis

Fimos hos barn försvinner vanligtvis spontant under de första 3 levnadsåren. Om detta tillstånd uppträder senare, eller i vuxenlivet, är den huvudsakliga behandlingen operation.
Trång förhud: Behandling, vård och råd vid fimosis
Leidy Mora Molina

Skriven och verifierad av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 07 september, 2023

Det finns många behandlingar för fimosis, eller trång förhud. Vilken behandling man väljer beror i synnerhet på svårighetsgraden. Ibland kan det räcka att utföra några enkla åtgärder för att hantera problemet. I andra fall krävs operation.

Fram till nyligen behandlades fimosis nästan alltid med kirurgi. Men idag finns det fler reservationer mot att välja detta alternativ.

I allmänhet tar man till en gradvis behandling, och operation utförs endast om det inte finns något annat alternativ. Det är dock upp till urologen eller barnläkaren att bestämma det bästa alternativet.

Vad är fimosis, eller trång förhud?

Fimosis, eller trång förhud, är oförmågan att dra tillbaka huden på penis för att exponera ollonet. Detta skapar en obehaglig känsla, som om det finns en ring på spetsen av penis som förhindrar att huden glider normalt.

Det är vanligt att barn har detta tillstånd vid födseln. Men allt eftersom tiden går blir penishuden allt lösare tills den blir normal vid cirka 3 års ålder. Trots detta kan fimosis i vissa fall vara bestående och orsaka obehag upp till vuxen ålder.

Det är också möjligt att förvärva fimosis. Det kan uppstå vid återkommande infektioner i underlivet. Detta orsakar kronisk inflammation som leder till ärrbildning i förhuden. Som ett resultat blir det smalt.

Genitala infektioner är vanligare hos personer med vissa sjukdomar, som exempelvis diabetes. Även personer som är immunsupprimerade, antingen genom en sjukdom eller genom en behandling som kemoterapi, kan drabbas.

Typer och grader

Fimosis kan förekomma i olika typer och grader. Detta är en viktig faktor för att välja rätt behandling.

Graderna sträcker sig från I till IV, beroende på hur mycket förhuden går att dra tillbaka. Typerna är följande:

  • Punktform på öppningen: Förhudens öppning är mycket liten. Det orsakar stora svårigheter att urinera.
  • En synlig omslagsrand vid tillbakadragning: Detta är när huden som omger förhudsöppningen är förtjockad. Det beror på återkommande infektioner.
  • Förhud som inte går att dra tillbaka.
Hur man förhindrar phimosis.
Hos spädbarn är fimosis normalt. Det är en fysiologisk situation.

Behandlingar för fimosis eller trång förhud

Det finns fyra huvudsakliga behandlingsalternativ för fimosis. Barnläkaren, när det gäller barn, eller urologen när det gäller vuxna, är den person som är kvalificerade att ange det bästa alternativet.

1. Övningar

En behandling vid fimosis är övningar. Dessa är långsamma rörelser av förhuden över ollonet. Läkare rekommenderar denna typ av övning när tillståndet är mycket lindrigt. Denna typ av träning kan dock leda till små revor eller skador i förhuden. När de läker förvärrar de det redan existerande tillståndet. Därför bör de alltid utföras under medicinska indikationer.

2. Steroidsalvor

Användningen av steroidsalvor för att behandla fimosis är också omstridd. Den allmänna uppfattningen är att det kan vara effektivt för vissa barn. Det rekommenderas dock inte för vuxna. Dessa salvor innehåller kortikosteroider vilket är ämnen som hjälper till att mjuka upp huden i förhuden.

Applicera denna salva med rena händer och massera försiktigt i 30 sekunder. Appliceringen bör göras en till två gånger om dagen, under en period av 4 till 8 veckor. Det är dock inte alltid som det har någon större effekt på pojkar. Istället kan det få en motsatt effekt och leda till en förtjockning av huden på förhuden och svårigheter om operation blir aktuellt. Hur som helst så skrivs dessa salvor alltid ut till pojkar som är äldre än 4 år och under medicinsk övervakning.

3. Kirurgiskt ingrepp

Kirurgi är en vanlig behandling vid trång förhud, eller fimosis. Det är känt som omskärelse och syftet är att ta bort överflödig hud på förhuden. Det är ett polikliniskt ingrepp som man nästan alltid utför under lokalbedövning. Det tar cirka 45 minuter till 1 timme. Vanligtvis, när det gäller pojkar, kräver det ett par dagar på sjukhus. De kan dock återgå till sina aktiviteter inom 3 till 4 dagar. Det utförs vanligtvis på barn mellan 7 och 10 år.

Vuxna behöver vanligen 2 till 3 dagars vila. Rekommendationen är att inte ha samlag under den följande månaden. Denna metod är en definitiv lösning på situationen, dock kan den ibland ha en viss negativ psykologisk inverkan på vuxna.

4. Enheter

Ett fjärde alternativ för behandling av fimosis är att använda vissa enheter för detta ändamål. Den mest kända är en plastring. Denna placerar man genom en mindre operation som inte kräver bedövning. Läkaren in ringen under förhuden och runt ollonet, utan att komprimera spetsen på penis. Allt eftersom dagarna går skär denna ring huden, som slutligen faller av efter 10 dagar. Det genererar en del obehag, men involverar inte lika mycket eftervård som operation.

Kirurgi för phimosis.
Kirurgi är en relativt snabb procedur vid fimosis och är en definitiv lösning på problemet.

Vård efter operation

Operationer vid fimosis upplevs olika för olika individer. Din läkare kommer att berätta vilka åtgärder som just du behöver följa. Vanligtvis rekommenderas dock allmän vård, såsom följande:

  • Håll såret rent: Rengör området varje dag med varmt vatten i duschen. Du kan också använda gasväv och 9 % koksaltlösning för att rengöra området. Applicera sedan antiseptiskt medel.
  • Använd neutrala produkter: det är bäst att använda en neutral tvål och inte några andra produkter som krämer eller geler, om inte din läkare säger åt dig att göra det.
  • Torka av såret: Penis bör torkas med gasväv eller en specifik handduk för enbart detta ändamål. Torka försiktigt och med mjuka rörelser och undvik friktion.
  • Skydda området: Det är en bra idé att lägga en gasväv runt ollonet för att undvika friktion och irritation.
  • Underkläder: Bär tättsittande underkläder, med penis vänd uppåt. Övriga kläder ska vara löst sittande.
  • Undvik sport: Du bör undvika träning, särskilt mycket ansträngande sådan, under en månad efter operationen.
  • Undvik stranden och simbassänger: Det är inte tillrådligt att gå och bada på stranden eller i simbassänger under de första fyra veckorna efter operationen.

Efter operationen bör du inte vara rädd för att kissa. Detta kan du göra utan problem. Om du ser någon blödning är det bäst att konsultera en läkare.

Förhindra sekundär fimosis

För att förhindra sekundär fimosis, det vill säga den som inträffar efter födseln, är det bästa att upprätthålla adekvata hygienvanor. I synnerhet under duschen ska förhuden dras tillbaka och vatten bör appliceras på ollonet för att undvika ansamlingar som kan orsaka infektioner.

Det är också viktigt att utöva säker sex. Det är bäst att använda kondom.

Om fimosis inte blir behandlat kan det orsaka komplikationer som frekventa urinvägsinfektioner, ökad risk för att få sexuellt överförbara sjukdomar och smärta under sex. Det ökar också risken för peniscancer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Capua Sacoto, Carlos Di, et al. “Cáncer de pene: Nuestra experiencia en 15 años.” Actas urologicas españolas 33.2 (2009): 143-148.
  • Loyola, F. H., Bravo, Y., & Vilcaromero, M. (1999). Estudio Histológico e Histoquímico del Glande de Pene Humano. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 60, No. 3, pp. 199-203). Universidad Nacional Mayor de San Marcos.
  • Morales Concepción, J. C., González Fernández, P., Morales Aránegui, A., Guerra Rodríguez, M., & Mora Casacó, B. (2008). Necesidad de circuncisión o dilatación del prepucio: Estudio de 1.200 niños. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa), 61(6), 699-704.
  • De Luna, G. O., & Rodríguez, M. F. (2007). En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica. Pediatría Atención Primaria, 9(35), 475-483.
  • de Luna, G. Orejón, and M. Fernández Rodríguez. “En la fimosis es aconsejable el tratamiento con corticoides tópicos antes de plantearse una opción quirúrgica.” Pediatría Atención Primaria 9.35 (2007): 475-483.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.