Varför du har penisklåda och hur du kan behandla det

Varför du har penisklåda och hur du kan behandla det
Leidy Mora Molina

Granskad och godkänd av sjuksköterskan Leidy Mora Molina.

Senaste uppdateringen: 01 februari, 2023

Klåda i det manliga intimområdet uppstår vanligtvis när det finns en inflammation i området. Detta symptom kan dock bero på flera orsaker, allt från allergier och bristande hygien eller överdriven luftfuktighet till allvarligare problem som svampinfektioner eller sexuellt överförbara sjukdomar. Som du kan se kräver penisklåda en medicinsk diagnos.

För att bibehålla korrekt hälsa för denna kroppsdel är det nödvändigt att tvätta den varje dag och upprätthålla vanor som hjälper till att hålla borta eventuella infektioner. Därför, när klåda i penis varar i mer än en vecka, är det lämpligt att kontakta sjukvården.

Orsaker till varför du har penisklåda och hur du kan behandla det

Detta symptom kan uppstå när som helst i livet. Det finns dock vissa möjliga orsaker som är allvarligare än andra som kan orsaka inflammation i området. Läs vidare och upptäck de 10 vanligaste orsakerna till detta besvär.

Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Knölar på penis – orsaker och behandling

1. Dålig hygien

En av de vanligaste orsakerna till penisinflammation är dålig regelbunden hygien. När penis inte rengörs regelbundet, ansamlas smegma under ollonet, vilket är än  vanligare hos oomskurna människor.

Detta är ett naturligt sekret, både hos män och kvinnor, men du bör tvätta bort det varje dag för att förhindra utveckling av svampar och bakterier som orsakar klåda och irritation.

Intimområdet kräver daglig rengörning. För att tvätta penis ordentligt, dra tillbaka förhuden helt och använd en neutral tvål. Skölj med ordentligt med vatten och se till att inte lämna några produktrester.

En man som har penisklåda
Daglig hygien av penis är viktig, men speciellt efter samlag.

2. Allergier

Penis är ett känsligt organ som kräver särskild vård. Allergier i området är mycket vanliga och uppstår vid användning av olämpliga produkter.

Vissa tvålar och kondomer kan, när de kommer i direkt kontakt med huden, orsaka irritationer som skapar klåda. Därtill bör man vara försiktig med syntetiska kläder och material.

Det första du ska göra är att ta reda på vilken produkt som orsakar irritationen och sluta använda den. Det är tillrådligt att använda neutral tvål i intimområdet och försöka bära bomullskläder som inte är för tajta. Om du misstänker att kondomer är orsaken kan du ha latexallergi. Om detta är ditt fall, leta efter alternativ gjorda av något annat material.

3. Humant papillomvirus (HPV)

HPV är en av de vanligaste och lättast spridda sexuellt överförbara sjukdomarna. En av dess främsta egenskaper hos män är uppkomsten av vårtor på penis och i det perianala området.

Enligt en studie från University of Washington blir mer än hälften av alla sexuellt aktiva personer infekterade med HPV någon gång i livet. Detta virus överförs genom oskyddad kontakt mellan könsorganen.

Det finns fortfarande inget botemedel eller specifik behandling. Vaccin kan hjälpa till att förebygga det, men när du väl har fått det måste kroppen eliminera det på egen hand. Om hudskador, såsom vårtor, förekommer, bör du låta någon specialist ta bort dem.

Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: 5 naturliga kurer för att behandla HPV

4. Genital psoriasis

När en man har detta dermatologiska tillstånd någonstans på kroppen, är det troligt att han senare utvecklar det på sin penis. Genital psoriasis gör att hudceller flagnar av, vilket resulterar i torra, kliande fläckar.

Det är viktigt att notera att psoriasis inte kan botas, men det det går att behandla det på så vis att man kontrollera dess besvärliga symptom. Försök att alltid hålla intimområdet så rent som möjligt och prioritera kallt vatten. Varmvatten kan orsaka torrhet i området.

5. Candidiasis

Denna svampinfektion orsakad av svampen Candida albicans orsakar intensiv penisklåda, såväl som smärtsamma utslag. Dess främsta riskfaktor är bristen på ordentlig hygien, vilket kan orsaka en stor ansamling av svamp på ollonet. Men det kan också vara ett tecken på autoimmuna sjukdomar, som HIV.

I en studie från Mountain Research Center  drog man slutsatsen att förebyggande är den mest effektiva behandlingen, dvs. effektivare än att utrota svampen med svampdödande medel. För att behandla candidiasis använder man vanligtvis mediciner som klotrimazol, mikonazol, flukonazol eller nystatin.

6. Klamydia och penisklåda

Vem som helst kan bli smittad av klamydia någon gång i livet vid oskyddat sex. Detta är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna och det är bakterien Chlamydia trachomatis som orsakar den.

Män kan få sjukdomen i urinröret (insidan av penis), ändtarmen och halsen. Några av de vanligaste symtomen är sveda i penis, flytningar och smärtsam urinering.

En studie från Georgetown University School of Medicine visar att detta är den vanligast rapporterade sexuellt överförbara sjukdomen i USA, och står för mer än 1 miljon infektioner per år.

Klamydiainfektioner blir vanligtvis behandlade med antibiotika. Ibland räcker det att ta läkemedlet endast en gång, men i mer extrema fall kan man behöva en behandling på upp till 7 dagar.

Under behandlingen bör man undvika samlag för att inte infektera sin partner. När man väl är botad är det bästa sättet att undvika återinfektion att alltid använda kondom.

7. Genitala eksem

Atopiskt eksem är ett tillstånd som kan orsaka irritation och penisklåda. Det är vanligtvis resultatet av genetiska och miljömässiga faktorer. Bland de vanligaste symtomen är röda fläckar, torr och fjällande hud, kraftig klåda och varfyllda blåsor.

Innan du börjar fundera på möjliga behandlingar bör du kontakta en hudläkare för att bekräfta om din penisklåda är resultatet av eksem. Några av de möjliga behandlingarna inkluderar applicering av topikala kortikosteroider, såsom hydrokortison.

klåda i penis
Klåda från en sexuellt överförbar infektion måste behandlas för att stoppa spridningen till partners.

8. Ljumsksvam kan vara orsaken till varför du har penisklåda

Tinea cruris är en genital infektion som orsakas av dermatofytsvampar. Det uppstår vanligtvis av överdriven svettning och bristande hygien i området. De vanligaste symtomen är röda prickar och irritation på penis.

Kom ihåg att daglig rengöring av penis hjälper till att bibehålla dess hälsa under optimala förhållanden. Försök att förbättra dina hygienvanor för att lindra symptomen.

9. Dålig rakning

När du rakar dig runt penis är det viktigt att bara raka området med en rakhyvel i perfekt skick för att undvika onödiga skärsår och irritation. Mycket gamla rakhyvlar kan lagra svamp och bakterier mellan bladen.

När du rakar din penis, försök att göra det efter en varm dusch. Applicera en generös mängd rakgel på hela området och raka i hårväxtens riktning.

Detta gör processen mycket lättare och förhindrar inåtväxande hårstrån eller finnar på eller runt penis. När du är klar kan du återfukta huden med en lätt kräm eller kroppsolja.

10. Flatlöss

Löss i könshåret är små gulaktiga insekter som kan vara en annan orsak till varför du har penisklåda. Eftersom de är parasiter behöver de blod för att överleva.

Det huvudsakliga symptomet är intensiv penisklåda, och lössäggen är även synliga för ögat. Dessa kan bli överförda genom sexuell kontakt eller med kläder, handdukar eller lakan.

Särskilda krämer är som regel den snabbaste och mest effektiva behandlingen för att eliminera dessa, vilka dödar dem. Medel som innehåller disulfiram-bensylbensoat är som regel effektiva. Dessa produkter finns på på apotek och kräver inget recept.

11. Trikomonaskolpit

Enligt en publikation från Centers for Disease Control and Prevention är trikomonaskolpit en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomarna. Det orsakas av protozoparasiten Trichomonas vaginalis och orsakar symtom hos både män och kvinnor.

Män upplever ofta en obehaglig irriterande eller kliande känsla inuti penis, som kan åtföljas av viss flytning. Symtomen kan bli kraftigare vid urinering.

Penisklåda bör inte ignoreras

Det finns ingen anledning att ignorera eller dölja detta symptom av blygsamhet eller skam. Om du konsulterar en vårdpersonal bör du inte skämmas, eftersom han/hon kommer att kunna hitta den bästa lösningen för dig.

Speciellt när det gäller en sexuellt överförbar infektion är det av avgörande betydelse att stoppa spridningen och inte smitta andra. Detta innebär ett seriöst ansvar från din sida.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Koutsky LA. “Epidemiology of genital human papillomavirus infection”. Am J Med. (1997); 102(5A):3-8.
  • Martins, N., Ferreira, I. C., Barros, L., Silva, S., & Henriques, M. “Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment”. Mycopathologia. (2014). 177(5-6), 223–240.
  • Mishori, R., McClaskey, E. L., & WinklerPrins, V. J. “Chlamydia trachomatis infections: screening, diagnosis, and management”. American family physician. (2012). 86(12), 1127–1132.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.