Allt om smegma och varför det uppstår

Förekomsten av ett vitt, illaluktande ämne på könsorganen är inte ovanligt, särskilt om man har dåliga hygienvanor. Detta ämne kallas "smegma". Lär dig allt om smegma nedan!
Allt om smegma och varför det uppstår
Leidy Mora Molina

Reviewed and approved by sjuksköterska Leidy Mora Molina.

Last update: 18 januari, 2023

Intimhygien, både för män och kvinnor, är mycket viktigt för att undvika dålig lukt och eventuella infektioner. En av konsekvenserna av dålig hygien är förekomsten av smegma. I den här artikeln kan du läsa allt om smegma.

Även om ansamling av denna substans är vanligare hos män kan det också förekomma i kvinnliga könsorgan. Detta ämne uppträder under normala förhållanden. En överdriven mängd kan emellertid avge en dålig lukt, vilket innebär att det kan vara mycket obehagligt.

Allt om smegma: vad är det?

Det är en naturlig kroppssekretion vars huvudsakliga funktion är att smörja penis och vagina för att underlätta samlag. Hos män uppstår det vanligtvis i balanopreputial sulcus, strax under penishuvudet. Det utsöndras av talgkörtlarna eller av Hirsuties coronae glandis.

Hos kvinnor uppträder denna typ av sekret runt klitoris och mellan blygdläpparna och slidan. En liten ansamling av smegma orsakar vanligtvis inte dålig lukt. Det blir problematiskt när det blandar sig med andra kroppsliga komponenter.

När detta händer blir smegman vit med en ostliknande konsistens och en ganska dålig lukt. Några av de ämnen som kan blanda sig med smegma för att skapa dessa egenskaper är följande:

  • döda hudceller
  • utsöndringar från prostata
  • vita blodceller
  • könshormoner

Denna substans är mycket vanlig hos män som lider av förhudsförträngning eller som inte är omskurna. Detta beror på att penishuvudet i båda situationerna täcks av förhuden. Detta kan leda till att hygien kan vara ganska komplicerat.

Situationer som förhudsförträngning gynnar uppbyggnaden av smegma och dess resulterande lukt.
Situationer som förhudsförträngning gynnar uppbyggnaden av smegma och dess resulterande lukt.

Du kan också läsa den här artikeln: Komplex för liten penis: spelar storleken roll?

Allt om smegma: kan det orsaka komplikationer?

De största effekterna av smegma på livet för dem som lider av det, är mentala. När ens könsorgan avger en dålig lukt kan det göra att man känner sig självmedveten. Särskilt i intima situationer, som vid sex, eftersom det kan vara pinsamt.

Vissa mikroskopiska analyser har visat att det kan förekomma bakterier i denna smegma. Detta är varför ett överflöd av smegma kan leda till infektioner. Dessutom kan det hos män leda till ett tillstånd som kallas balanopostit, vilket är inflammation i penishuvudet och förhuden.

Å andra sidan kan smegman hårdna med tiden, vilket innebär att det kan få förhuden eller blygdläpparna att fastna ihop. Detta är ganska smärtsamt och kräver medicinsk intervention.

Under många år associerade man förekomsten av smegma med utvecklingen av cancer i livmodern eller penisen. Flera studier har dock visat att detta förhållande inte existerar. Detta innebär att det inte finns några vetenskapliga bevis för att smegma skulle vara cancerframkallande.

Den här artikeln kan intressera dig: Många feminina hygienartiklar innehåller glyfosat

Allt om smegma: behandling och förebyggande

I de flesta fall kräver smegmauppbyggnad ingen specifik behandling eller någon förebyggande handling. Eftersom detta problem vanligtvis beror på dålig hygien är allt du behöver göra att tvätta området med varmt vatten och tvål med jämna mellanrum för att eliminera ansamlingen.

På grund av detta bör män och kvinnor som har en överdriven smegmaproduktion använda sig av goda dagliga hygienvanor. Det är viktigt för dem att tvätta könsorganen dagligen för att undvika dålig lukt, särskilt efter att man har haft samlag.

Du bör komma ihåg att under och efter sex producerar kroppen smörjmedel och könshormoner, som är en del av de ämnen som utgör smegma. För att undvika irritation i slidan och på penishuvudet bör du använda mild tvål och se till att inte skrubba området för hårt.

Å andra sidan, när denna substans uppträder på grund av en förhudsförträngning eller någon annan abnormitet, kan du behöva använda utvärtes antibiotika och andra krämer för att behandla det. Dessa läkemedel hjälper till att reglera funktionen hos penisens talgkörtlar.

Om du får en komplikation på grund av ackumuleringen av denna substans bör du uppsöka en läkare. Professionell sjukvård är det bästa alternativet för att lösa denna situation och som kan hjälpa dig med vilken behandling som du bör följa.

kvinna håller för underlivet
Kvinnor producerar också smegma och kan drabbas av konsekvenserna av dålig lukt.

Intimhygien är viktigt

Åtgärder för att förhindra dålig lukt och de olika tillstånd som kan orsaka dem, är vanligtvis enkla och nästan alltid relaterade till hygien. Du bör komma ihåg att detta är ett fuktigt område, vilket kan gynna spridningen av mikroorganismer som orsakar dålig lukt.

Förekomsten av smegma har vanligtvis inte allvarliga konsekvenser för den drabbade. Faktum är att det bara räcker att vidta några hygienåtgärder för att slippa problemet.

It might interest you...
5 intimvanor som inte är så hygieniska som du tror
Steg för Hälsa
Read it in Steg för Hälsa
5 intimvanor som inte är så hygieniska som du tror

De flesta är väldigt intresserade av att veta mer om intimvanor och hygien. Vi berättar om 5 intimvanor som inte är så hygieniska som du kanske tro...  • Van Howe RS, Hodges FM. The carcinogenicity of smegma: debunking a myth. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. 2006;20(9):1046-54.
  • Chung JM, Park CS, Lee SD. Microbiology of smegma: Prospective comparative control study. Investigative and Clinical Urology. 2019;60(2):127-132.
  • Sonthalia S, Singal A. Smegma Pearls in Young Uncircumcised Boys. Pediatric Dermatology. 2016;33(3):e186-e189.
  • Sonthalia S, Jha AK. Smegma pearl. Indian Dermatology Online Journal. 2017;8(6):520.
  • Sonnex C, Croucher PE, Dockerty WG. Balanoposthitis associated with the presence of subpreputial “smegma stones”. Genitourin Medicine. 1997 Dec;73(6):567.
  • Anyanwu LJ, Kashibu E, Edwin CP, Mohammad AM. Microbiology of smegma in boys in Kano, Nigeria. Journal of Surgical Research. 2012 Mar;173(1):21-5.

Innehållet i denna publikation är endast i informationssyfte. Det kan inte under några omständigheter tjäna till att underlätta eller ersätta diagnoser, behandlingar eller rekommendationer från en fackman. Konsultera din betrodda specialist om du har några tvivel och sök dennes godkännande innan du påbörjar några procedurer.