Vad är parafimos och vad kan man göra åt det?

Parafimos är ett medicinskt tillstånd där förhuden hos penis fastnar bakom ollonet och inte kan återgå till den normala positionen, vilket leder till brist på blodflöde.
Vad är parafimos och vad kan man göra åt det?

Senaste uppdateringen: 09 juli, 2019

Parafimos, eller förhudsförträngning, är ett tillstånd där förhuden på penis hamnar i en felaktig anatomisk position. Förhuden är en bit hud som sträcker sig över toppen på penisen, även känd som ollonet, och täcker den.

När en patient lider av parafimos så fastnar förhuden bakom ollonet, och kan inte återgå till sin ursprungliga position. Det är en medicinsk nödsituation eftersom blodet i penis inte kan återgå till blodomloppet.

Det är viktigt att inte blanda ihop parafimos med fimos. Det sistnämnda tillståndet refererar till överflödig hud som förhindrar full tillbakadragning. Fimos är ett fysiologiskt tillstånd hos nyfödda, men försvinner vanligtvis med tiden.

Parafimos

Varför inträffar det?

Man tittar på penis

Parafimos inträffar när förhuden leder till minskat blodflöde till penisen.

Flera saker kan orsaka detta:

  • Ofärdig utveckling (vilket är fallet med bebisar)
  • Tvingad tillbakadragning av förhuden, vilket leder till ett fibröst ärr
  • Tajt förhud
  • Inkomplett omskärelse
  • Skador på penis
  • Infektion orsakad av dålig hygien eller ett främmande objekt (en piercing), etc.

Vilka är tecknen och symptomen på parafimos?

Oförmågan att dra tillbaka förhuden är givetvis ett viktigt tecken. Patienten upplever smärta och svullnad när han försöker. Om tillståndet varar i flera timmar så kan blod ansamlas och huden bli blåaktig på grund av det hindrade blodflödet.

Eftersom det är ett väldigt uppenbart problem får de flesta vård i tid. Det är sällsynt att en patient kommer till akuten med långt gången kallbrand, för detta tillstånd är extremt smärtsamt.

Diagnosen är väldigt enkel när en läkare väl undersökt penisen. Eftersom det inte kräver några prover kan man påbörja behandlingen omedelbart. En fysisk undersökning ger alltså en pålitlig diagnos.

Behandling av parafimos

Man med penisproblem

Behandlingen kommer variera beroende på hur allvarligt tillståndet är. Om man upptäcker det tidigt kommer manuell justering av den svullnad förhuden förmodligen räcka.

För att underlätta processen administrerar läkarna smärtstillande medel. Man kan även applicera is på det svullna området. Om svullnaden inte lägger sig kan en specialist extrahera blodet med en liten nål eller genom att skapa en tryckgradient som möjliggör dränering av blodet.

Vidare kan läkarna göra ett litet snitt i förhuden för att frigöra den. Denna procedur kallas för ett “dorsalsnitt”, eftersom det släpper lös förhuden och låter den återgå till ursprungspositionen.

Genom att ta bort huden som täcker ollonet kan man förhindra att parafimos inträffar igen. Man måste dock se till att förhuden är helt borta för att förebygga att ärr bildas efter ingreppet.

Om patienten lider av en infektion kan man även ge denne antibiotika så snart som möjligt. I värsta fall kan infektionen sprida sig, varpå man måste dränera varet och applicera en antibiotisk salva.

Prognosen är utmärkt om tillståndet upptäcks i tid. Om du lider av obehag så rekommenderar vi att du tar dig till en läkare för en undersökning så snart som möjligt. Att ingripa i tid är A och O för detta tillstånd.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.