Förhållandet mellan psykisk hälsa och anorgasmi

Psykisk hälsa är nära relaterad till sexuell njutning, vilket är anledningen till att det är viktigt att förstå att det finns en relation mellan psykisk hälsa och anorgasmi. Läs vidare!
Förhållandet mellan psykisk hälsa och anorgasmi
Maricela Jiménez López

Granskad och godkänd av läkare Maricela Jiménez López.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2023

Anorgasmi är en sexuell dysfunktion definierad som oförmågan att ha, eller problem att nå en orgasm, något som kan förekomma i specifika situationer eller i alla situationer med någon sexuell partner. Denna dysfunktion kan också ske på grund av fysiska eller psykologiska orsaker. Vi ställer frågan om det finns en koppling mellan psykisk hälsa och anorgasmi.

Psykisk hälsa och anorgasmi

1. Ångestsyndrom vid psykisk hälsa och anorgasmi

ångestsyndrom

Den stress som orsakas av den obevekliga strävan efter orgasm kan göra att en person inte njuter av sexuellt samlag.

Ångest är ett psykiskt tillstånd som visar sig som svår oro om en situation eller tanke som orsakar oro. En överdriven oro som skapats av tidigare sexuella erfarenheter kan leda till svårigheter med att få en orgasm.

Anorgasmi får många att anse att intim kontakt är en stressig situation. De känner att de behöver kontrollera allt och blir sedan frustrerade om de inte uppnår det ultimata målet eller en orgasm.

Ångesten kan vara tillfällig, orsakad av en specifik situation som förhindrar dig från att tänka på sex. Om du är orolig över att inte få en orgasm under de flesta intima stunderna och det hindrar dig från att njuta av dem, kan du ha ett problem som du måste hitta en lösning på.

I dessa fall rekommenderar vi att du kontaktar en psykolog så att han eller hon kan lära dig tekniker för att du ska kunna kontrollera din överdrivna rädsla för att inte få en orgasm.

2. Depression

par bråkar

Det depressiva tillståndet såväl som antidepressiva kan påverka sexuell lust och även leda till anorgasmi.

Depression är ett psykiskt tillstånd som karaktäriseras av djup sorg, låg självkänsla, generell förlust av aptit, dämpat humör och avsaknaden av intresse för allt.

Oftast minskar depression sexlusten, vilket också leder till en avsaknad av det första steget av lust. Detta betyder att de andra sexuellt responsiva stegen inte heller blir utvecklade, och som ett resultat av detta kan det bli svårt att få en orgasm.

Dessutom kan vissa läkemedel som föreskrivs för behandling och kontroll av depression, särskilt serotoninåterupptagshämmare, göra det värre. Det finns en koppling mellan dem och svårigheter att få orgasm, samt minskad sexlust. Om detta drabbar dig kan din psykiatriker att överväga att byta medicin, de kan också justera dosen för att minska biverkningarna.

3. Låg självkänsla och anorgasmi

kvinna låg självkänsla

Självkänsla påverkar den bild du har av dig själv och hur du interagerar med andra, även under sex.

Man kan definiera låg självkänsla som svårigheten en person har för att känna sig värdefull och värdig någon annans kärlek. Detta kan påverka njutningen av intima relationer och därför chanserna att få orgasm.

Att ha problem med självkänslan kan påverka nästan alla aspekter av en persons vardag. Som ett resultat av det kan de känna sig mer osäkra och i vissa fall avvisa alla former av kontakt.

En person med låg självkänsla tycker inte om sex och det är därför som sexuella stunder kan orsaka ångest och stress. För att försöka övervinna dessa problem och njuta av en bättre livskvalitet bör du konsultera en psykiatriker. Prata även med din partner och uttryck dessa svårigheter så att du kan känna dig säkrare under era intima stunder.

Dessutom kan denna artikel intressera dig: Förbättra din mentala hälsa med dessa 8 tips

4. Brist på kommunikation mellan partners

psykisk hälsa och anorgasmi

Om du inte kommunicerar som du borde med din partner pratar ni antagligen inte om vad som tillfredsställer er sexuellt, vilket kan påverka kvaliteten på era intima stunder.

Brist på kommunikation mellan partners kan bero på många saker. Om du inte känner dig avslappnad eller säker med din sexuella partner är det antagligen svårt för dig att uttrycka dina sexuella preferenser. Som ett resultat av det kanske du inte njuter av era sexuella stunder.

Ofta orsakas anorgasmi av otillräcklig sexuell stimulans. Om du inte kan prata med din partner om dessa typer av problem, är det mycket osannolikt att du kommer att kunna få orgasm.

Om du och din partner har andra problem, kommer dessa att återspeglas i dina sexuella möten eftersom det kan finnas spänningar på grund av olösta situationer, ångest, dissociation och förlust av integritet.

I dessa fall rekommenderar vi att du etablerar vanor i din relation för att främja kommunikation och ömsesidig förståelse. Dessutom kan det vara en fördel att konsultera en specialist eller gå i parterapi.

Kort sagt finns det en tydlig koppling mellan psykisk hälsa och anorgasmi. Alla situationer som genererar stress eller ångest kan manifestera sig under sex, därför är det mycket viktigt att lära sig att ta hand om sin psykiska hälsa och ägna tid till att ta hand om sig själv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Kline, M. D. (1989). Fluoxetine and anorgasmia. The American Journal of Psychiatry, 146(6), 804-805. http://dx.doi.org/10.1176/ajp.146.6.804
  • Farramola Bello, L. A., Erice Rivero, T. S., & Frías Alvarez, Y. (1982). Anorgasmia femenina como problema de salud. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas (Vol. 30). Ciudad de la Habana: Centro Nacional de Información de Ciencias Médicas, Ministerio de Salud Pública. Retrieved from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002011000300002

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.