Allergi mot latex: Symptom, orsaker och behandling

Allergi mot latex uppstår när immunsystemet överreagerar på vissa proteiner som finns i detta material. Lär dig mer om symptomen på latexallergi i den här artikeln!
Allergi mot latex: Symptom, orsaker och behandling
Galo Flores

Skriven och verifierad av kirurg Galo Flores.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Vissa människor har allergi mot latex, ett material som är tillverkat av saften från det brasilianska gummiträdet (Hevea brasiliensis). Detta material är också känt som naturgummi, och många produkter vi använder varje dag är gjorda av det.

Latexallergi uppstår när en persons immunsystem reagerar på ett överdrivet sätt på vissa proteiner som finns i detta material. Allergin kan utlösas på grund av att det finns många föremål som innehåller latex som vi kommer i direktkontakt med varje dag.

Uppskattningar tyder på att cirka fyra av 100 personer i befolkningen har en allergi mot latex. Till exempel är cirka 10 av 100 vårdpersonal allergiska mot det. Detta är utmanande för denna grupp, eftersom många medicinska produkter är tillverkade av eller innehåller latex.

Symptom på allergi mot latex

Allergi mot latex
Symptomen på latexallergi är tydliga.

Det främsta symptomet vid en allergi mot latex är kliande hud eller nässelfeber. Det kan också visa sig i form av ögonirritation, rinnande ögon och rodnad i näsan. Det kan även leda till en anafylaktisk chock i svåra fall. Denna reaktion kan vara livshotande eftersom den leder till svullen hals och andningssvårigheter.

Allergi mot latex: Orsaker och riskfaktorer

Latex är en naturprodukt som består av flera komponenter, bland annat proteiner. Dessa är de huvudsakliga ämnen som är ansvariga för att ge upphov till allergier. Allergin uppstår när de små partiklar som frigörs från produkter tillverkade med detta material kommer in i kroppen. Detta kan ske när de kommer i kontakt med huden eller genom att vi andas in dem i lungorna.

Vissa personer som upplever en allergisk reaktion mot latex kan inte identifiera när de skulle ha haft direktkontakt med materialet. I dessa fall tror specialister att de kommit i kontakt med någon som burit partiklar på huden eller kläderna.

Det skulle också kunna bero på indirekt kontakt, till exempel genom mat som hanterats av personer som burit latexhandskar.

Förmodligen föds inte allergiska personer med detta problem, utan utvecklar det genom upprepad kontakt med detta material. Faktum är att symptomen ofta uppträder först efter månader eller år efter den första kontakten.

Vilka produkter innehåller latex?

Dessa produkter finns överallt och människor använder dem för att de är mjuka, slitstarka och tåliga.

Produkter för medicinskt bruk

Detta är en vanlig komponent i medicinsk utrustning som:

 • Engångshandskar
 • Sprutor
 • I delar av stetoskop eller blodtrycksmätare
 • Respiratoriska och intravenösa nålar
 • Bandage

Vissa länder har regler för användning av medicintekniska produkter som innehåller latex. Därför måste tillverkarna av dessa produkter tydligt märka innehållet för att undvika att produkterna kommer i kontakt med allergiska personer.

Allergi mot latex kan triggas av vanliga produkter i vår vardag

Det finns många vardagsprodukter som innehåller latex, till exempel:

Generellt sett orsakar dessa produkter sällan problem, förutom hos extremt känsliga personer.

Andra produkter

Det finns ett samband mellan allergier mot vissa livsmedel och latex. Detta beror på att vissa livsmedel innehåller samma allergener som latex. Några av dem är:

 • Avokado
 • Selleri
 • Banan
 • Passionsfrukt
 • Kiwi
 • Kastanj

Detta är viktigt att känna till eftersom personer som är allergiska mot latex är mer benägna att vara allergiska mot dessa livsmedel eller åtminstone ha en korsreaktion.

Symptom på allergi motlatex : Diagnostiska tester

Att diagnostisera en latexallergi är en utmaning, som med många andra allergier och intoleranser. Din läkare kommer att undersöka din hud och ställa frågor om dina symptom och även leta efter specifika data för att utesluta andra orsaker till symptomen.

Läkaren kan utföra ett hudreaktionstest för att avgöra om den reagerar på latexproteiner. Vid detta test sticker man med en liten nål på huden på underarmen eller ryggen för att injicera en liten mängd latex och sedan observera reaktionen.

Läkaren tolkar sedan resultatet efter att huden reagerat med provet. En person som är allergisk mot latex kommer att uppvisa tecken på lokal inflammation där läkaren applicerat ämnet. Endast en specialist bör göra detta test; en allergispecialist eller en läkare med erfarenhet av hudtestning och reaktioner.

Tillgängliga behandlingar

Antihistaminer är de föredragna läkemedlen för allergier.
Antihistaminer är de föredragna läkemedlen för allergier.

Vissa mediciner kan minska symptomen, men det är viktigt att betona att det inte alltid finns ett specifikt botemedel mot latexallergi. Det bästa sättet att undvika allergiska reaktioner mot latex är att undvika att använda produkter som innehåller det.

Din läkare kan ordinera antihistaminer eller låga doser kortikosteroider i de fall som reaktionerna efter kontakt med latex är milda. Dessa mediciner hjälper till att kontrollera reaktionen och lindra eventuella obehag.

Du kan dock komma i oavsiktlig kontakt med latexprodukter även om du försöker undvika dem. Därför kan du vilja bära med dig en autoinjektor med adrenalin om du tidigare har haft en allvarlig allergisk reaktion mot dessa produkter.

Uppsök närmaste akutmottagning för omedelbar behandling vid en anafylaktisk reaktion.

Förebyggande av latexallergi och rekommendationer

Personer som är allergiska mot latex måste informera all vårdpersonal som de har kontakt med om detta eftersom sjukhus är de som använder flest produkter som innehåller latex. Av samma anledning är arbete i sjukhusmiljö en av de vanligaste faktorerna för att utveckla latexallergi.

En annan form av förebyggande är att ersätta produkter gjorda med latex med produkter gjorda av andra material. Det finns latexfria handskar, bandage, kondomer och leksaker på marknaden.

Du kan dessutom rekommenderas att undvika frukterna vi nämner ovan för att undvika en allergisk reaktion på grund av den typ av proteiner de innehåller.

Allergi mot latex är ett komplext tillstånd

En snabb diagnos är avgörande i dessa fall, och tyvärr blir många patienter diagnostiserade väldigt sent. Det kan ta två år från debuten av dermatit tills astmasymptom uppträder.

Några av de viktigaste åtgärderna är att använda latexfria produkter och informera vårdpersonal om din allergi innan någon undersökning eller något ingrepp. Detta är alltså det bästa sättet att undvika direkt eller oavsiktlig kontakt med detta ämne.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Wu M, McIntosh J, Liu J. Current prevalence rate of latex allergy: Why it remains a problem? J Occup Health. 2016 May 25;58(2):138-44.
 • Nucera E, Aruanno A, Rizzi A, Centrone M. Latex Allergy: Current Status and Future Perspectives. J Asthma Allergy. 2020 Sep 28;13:385-398.
 • Chełmińska M, Specjalski K, Różyło A, Kołakowska A, Jassem E. Differentiating of cross-reactions in patients with latex allergy with the use of ISAC test. Postepy Dermatol Alergol. 2016 Apr;33(2):120-7.
 • Amr S, Suk WA. Latex allergy and occupational asthma in health care workers: adverse outcomes. Environ Health Perspect. 2004 Mar;112(3):378-81.
 • Kumar RP. Latex allergy in clinical practice. Indian J Dermatol. 2012 Jan;57(1):66-70.
 • Nabavizadeh SH, Yazdanpanah S. Prevalence of fruite (kiwi) allergy in health worker with latex hypersensitivity. Clin Transl Allergy. 2011 Aug 12;1(Suppl 1):P33.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.