Tre naturliga behandlingar för nässelfeber

Om du drabbats av en allergisk reaktion eller en infektion kan din hud visa det på olika sätt, såsom röda, kliande utslag.
Tre naturliga behandlingar för nässelfeber

Senaste uppdateringen: 18 maj, 2019

Nässelfeber eller nässelutslag är ett hudtillstånd som kan drabba personer i alla åldrar. Det visar sig i form av röda, upphöjda, kliande utslag som är riktigt irriterande. Men visste du att det finns naturliga behandlingar för nässelfeber?

Det är en av de vanligaste hudsjukdomarna och kvinnor löper högre risk att drabbas. De dyker vanligtvis upp efter ungdomsåren, men kan drabba personer i alla åldrar. När du trycker på dem försvinner de inte (vilket betyder att de är “icke-bleknande”) till skillnad från många andra tillstånd.

Klådan kan sträcka sig utanför det inflammerade området, och man kan få nässelfeber över hela kroppen. Lesionerna försvinner vanligtvis av sig själva efter några timmar. K lådan är som sagt väldigt jobbig, och därför är det just klådan man oftast vill kontrollera.

Orsaker

När du får en allergisk reaktion mot en substans släpper kroppen ut histaminer och andra kemikalier i blodomloppet. Det leder till svullnad, klåda och andra symptom, inklusive nässelutslag.

Angioödem är den inflammation av djupare vävnader som ibland uppstår vid nässelfeber. Som med vanlig nässelfeber kan angioödem uppstå varsomhelst på kroppen. När inflammationen uppstår runt mun eller hals kan symptomen vara allvarliga och ge blockerade luftvägar.

Symptom

Det största symptomet är klåda såväl som röda ränder. När utslagen är större (upp till 20 cm breda) tenderar de centrala områdena att ha en ljusare färg och bilda ringar.

Vanligtvis kommer och går utbrottet av nässelfeber. En “rand” kan vara i några timmar, försvinna och sedan dyka upp igen någon annanstans. Innan uppkomsten av de kutana symptomen kan vissa patienter uppleva:

Naturliga behandlingar för nässelfeber

1. Lök

Lökringar-med-bakteriedödande-egenskaper

Lök är rik på svavelföreningar, som utgör en del av dess eteriska olja och ansvarar för dess karaktäristiska doft och smak. Det allylpropyldisulfid som lök innehåller höjer kroppens försvarseffektivitet. Denna disulfid har dessutom bakteriedödande och svampdödande egenskaper som hjälper till att motverka många virus.

Ingredienser

 • 1 lök skuren i ringar
 • 20 cm långt bandage

Beredning

 • Skär löken i ringar och placera ringarna på det drabbade området.
 • Använd bandaget för att hålla löken på plats.
 • Låt sitta i en timme och tvätta sedan med kallt vatten.

2. Aloe vera

Aloe vera-gel innehåller kraftfulla antioxidanter som tillhör den gigantiska substansfamiljen polyfenoler. Dessa polyfenoler kan tillsammans med andra beståndsdelar i aloe vera hjälpa till att förebygga tillväxt av vissa bakterier som orsakar infektioner och hudallergier.

Ingredienser

 • 2 aloe vera-blad

Beredning

 • Skär aloe vera-bladen på hälften för att nå gelen.
 • Applicera gelen på det drabbade området och låt sitta i två timmar.
 • Efter det tar du bort och tvättar med vatten.

3. Kamomillte

Te-på-kamomill

Den sista av våra behandlingar för nässelfeber är väldigt effektiv för att lindra klådan. Det är faktiskt en av de bästa kurerna för att bli av med kliande. Den lugnar och återfuktar huden, och hjälper dessutom till att minska svullnad och reparera huden.

Ingredienser

 • 1 matsked kamomillblommor
 • 250 ml vatten

Beredning

 • Koka upp vattnet med kamomillen.
 • Låt koka i några minuter och stäng sedan av värmen, varpå du låter det stå i ytterligare sju minuter.
 • Efter det silar du avkoket, dricker det och väntar på resultaten.

För att undvika nässelfeber måste du följa en balanserad kost, äta gott om grönsaker, dricka gott om vatten varje dag för att återfukta huden och bibehålla god personlig hygien.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.