Knölar på penis - orsaker och behandling

Knölar på penis - orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 14 juli, 2020

Knölar på penis är något som vanligtvis inträffar under tonåren och är vanligast hos män som har akne på andra delar av kroppen. Men dessa knölar kan också uppkomma senare i livet. Olika studier har bekräftat att cirka åtta av tio män har eller har haft knölar på sin penis. Sammantaget är det ett vanligt tillstånd bland män.

Vad orsakar knölar på penis?

Först och främst bör du känna till att en penis har ett lager av tunn, glidande hud. Det är just den tunnheten och förmågan att röra sig som gör den mottaglig. Den översta änden slutar i vad de flesta av oss känner till som förhuden, vilket är vad som täcker ollonet.

Ollonet är ett område där det ofta förekommer knölar. Det finns två delar: en toppunkt, där hålet för att urinera och ejakulera finns; och en bas, som kallas “kronan” av ollonet. Kronan har en skåra på undersidan som vanligtvis är i kontakt med förhuden och frenulum. Det senare är en liten struktur som förenar huden på penisen med ollonet. Ollonet har körtlar och kan ha små knottror (penila paplier) som är synliga för det blotta ögat och vem som helst kan missta dessa för knölar när de blir lite större. Dessa knölar är ganska vanliga men de utgör inte en hälsorisk.

Nedan listar vi de vanligaste orsakerna till att man får knölar på penis så att du vet vilka som man inte bör oroa sig för och vilka man bör uppsöka läkare för. Dessa är de åtta vanligaste orsakerna:

1. Penisknölar och finnar

Finnar är typiska knölar på penis. De liknar ansiktsakne och tenderar att bryta ut på ollonets kanter och uppenbarar sig när man flyttar på förhuden. Det finns även en viss typ som kallas Fordyce-fläckar vilka är små, smärtfria och vita. Dessa är endast talgkörtlar och kräver ingen behandling.

Man med smärta på grund av knölar på penis.
Knölar på penis kan vara små smärtfria vita prickar som inte kräver behandling.

2. Penissår

Till skillnad från de typiska utskjutande finnarna, punkterar dessa sår huden. Ett penissår är starkt kopplat till könsherpes. Svår smärta är ett vanligt symptom och vanligtvis förekommer feber. Detta kräver omedelbar behandling så kontakta din läkare om du har dessa sår som troligen innebär en smittsam infektion.

3. Hårsäckar som ser ut som knölar på penis

Håren på testiklarna och nederst på penisen kan se ut som ojämnheter i området under huden. Det är vanligt att de skapar oro eftersom dessa knölar oftast förekommer i stort antal. Hårsäckar är normala anatomiska strukturer som finns där det förekommer hår på kroppen. Dessa kräver ingen behandling och utgör inte någon hälsorisk. Tvärtom så är de faktiskt nödvändiga.

4. Blåsor

Blåsor är säckar med vätska på huden. De uppkommer när det finns andra gradens brännskador eller vid en infektion, vilket troligen är en könssjukdom om de förekommer på en penis. De som upplever detta problem måste konsultera sin läkare och, om möjligt, även en hudläkare.

5. Testikelcystor

En cysta är en ojämnhet av betydande storlek som innehåller vätska. Den är inte solid och har inte heller den typiska formen av en blåsa. I allmänhet är det en vit vätska som kan ändra i form tills knölen spricker och vätska läcker ut.

De är inte särskilt vanliga, men vissa väljer att ta bort dem av estetiska skäl. De utgör inte någon hälsorisk och kräver ingen behandling om de inte blir så pass stora att de förändrar funktionen hos antingen penisen eller testiklarna.

6. Vårtor

Du kan anta att alla brunfärgade knölar som innehåller fukt att vara könsvårtor, särskilt om de har en blomkålsliknande form. Du bör veta hur du känner igen dessa eftersom de vanligtvis är en typ av virusinfektion.

Vårtor är en indikation på en könssjukdom och du bör därför genomgå behandling så snart som möjligt. När det gäller papillomvirus kan en infekterad kvinna skadas mycket mer än en man. Detta beror på att viruset är en föregångare till livmoderhalscancer.

En man som pekar på sin penis.
Förekomsten av vårtor på penis kan vara ett symptom på en sexuellt överförd infektion. Således krävs vård.

7. Vita blåsor

Lichen sclerosus eller vitfläckssjukan är en ganska okänd sjukdom som ofta är svår att diagnostisera. Den kan visas på ollonet, på förhuden eller på själva penisen, och manifesteras som en linje med vita blåsor. Detta är en sjukdom av autoimmun natur vilket innebär att kroppen själv attackerar sina egna strukturer. Därmed är det inte en infektion och den sprids inte från person till person.

Sjukdomen försvinner vanligtvis inom ett år men kräver oftast medicinsk vård. Om knölarna blir röda och har en ojämn struktur bör en läkare analysera dem omedelbart eftersom detta tyder på cancer.

8. Knölar på penis

Tjugo procent av män har denna typ av knölar på penisen. De manifesteras runt specifikt runt ollonet. Vissa studier har identifierat en högre förekomst hos fyra män av tio under 25 år. De uppkommer som en blandning av små blodkärl och fibervävnad. Det inte smittsamt, kräver inte behandling och utgör inte en risk för hälsan.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Enríquez-Merino J, Ramos-Garibay A, López-López AM. Tratamiento quirúrgico del liquen escleroso en genitales masculinos. Rev Cent Dermatol Pascua. 2019;28(1):25-29.
  • Brener KJ, Janeiro SMR, Aldrete VJ, et al. Carcinoma escamoso de pene: comunicación de un caso y revisión de la bibliografía. Bol Col Mex Urol. 2007;22(2):83-90.
  • Gibas A, Matuszewski M, Michajłowski I, Krajka K. Acne inversa of the scrotum and penis – aggressive urological treatment. Cent European J Urol. 2012;65(3):167–169.
  • Kumar P, Das A, Savant SS. Multiple Shiny Papules on the Shaft of the Penis. Indian J Dermatol. 2015;60(3):325.
  • Larrondo Muguercia, Rubén José, et al. “Lesiones en los genitales externos: Enfoque diagnóstico y conducta que debe seguir el Médico de la Familia.” Revista Cubana de Medicina General Integral 14.1 (1998): 5-14.
  • Peyrí Rey, E., and O. Arango Toro. “Liquen escleroso y atrófico del pene: lesión preneoplásica.” Actas Urológicas Españolas 27.2 (2003): 73-74.
  • Radhakrishnan S, Agarwal DC. Fordyce spots masquerading as penile warts. Med J Armed Forces India. 2016;72(4):384–385.
  • Rivera, Olivia Lugo, and Rosalía Cancela. “Patología cutánea del pene.” Revista del Centro Dermatológico Pascua 8.3 (1999): 133-142.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.