Symptom och behandling av hypospadi

Hypospadi är en födelsedefekt som kan orsaka sexuella problem, problem med att urinera och med fertiliteten om man inte korrigerar det. Läs vidare för att lära dig mer!
Symptom och behandling av hypospadi
Alejandro Duarte

Granskad och godkänd av bioteknolog Alejandro Duarte.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Hypospadi är en medfödd defekt hos män där urinrörets öppning inte ligger på spetsen av penis. Den onormala urinrörsöppningen sitter någonstans mellan området strax under spetsen av penis ner mot pungen. Vanligtvis uppstår denna defekt mellan vecka 8 och 14 av graviditeten. Läs mer om symptom och behandling av hypospadi.

Typer av hypospadi

Det finns olika grader. Vissa är allvarligare än andra. Typen beror på platsen för urinrörets öppning:

 • Distal. Öppningen är nära penisens huvud.
 • Proximal. Öppningen ligger någonstans på penisens kropp.
 • Penoscrotal. Öppningen är belägen i området där penis förenar sig med pungen.

Om detta tillstånd inte behandlas kan det orsaka problem senare, till exempel svårigheter att urinera eller att genomföra samlag.

Orsaker och riskfaktorer

nyfödd med hypospadi hos sin mamma

Även om orsaken till hypospadi vanligtvis är okänd, tror man att det i de flesta fall är en kombination av gener och miljöfaktorer som ligger bakom. Ett par av dessa faktorer är att ämnen från miljön kommit i kontakt med fostret under graviditeten genom moderns kost och vissa mediciner som hon kan ha tagit under graviditeten.

Vidare är risken för hypospadi relaterad till aspekter som:

 • Familjehistoria.
 • Genetik. Vissa genetiska variationer kan påverka och förändra hormonerna som stimulerar bildandet av det manliga könsorganet.
 • Moderns ålder. En del forskning tyder på att barn födda till mödrar över 35 år kan ha en högre risk för hypospadi.

Symptom

I de flesta fall ligger öppningen inom området kring penisens huvud. Mindre ofta är den beläget i mitten eller vid basen av penis. Symptom på hypospadi kan inkludera:

 • Örinrörets öppning ligger i området kring spetsen på penis.
 • Penisen kröker sig nedåt.
 • Penisen kan se ut som om den har en huva eftersom bara den övre halvan täcks av förhuden.
 • Onormal urinering.

Vanligtvis diagnostiserar man de flesta barn med hypospadi strax efter födseln. Men om det bara finns en liten förskjutning av öppningen kan det vara svårare att diagnostisera.

Behandling av hypospadi

blöjbak

Behandling av hypospadi beror på typen av defekt. I de flesta fall behöver patienten en operation för att korrigera det. Denna operation utförs vanligtvis någon gång mellan tre månaders och tre års ålder. I vissa fall väljer läkare att utföra operationen i flera steg. Det finns olika kirurgiska reparationer, till exempel:

 • Placera öppningen på rätt plats.
 • Korrigera krökningen av penis.
 • Reparera huden som omger urinrörets öppning.

Eftersom läkaren kan behöva förhud för reparationen, rekommenderar experter att man inte omskär spädbarn med hypospadi. Operationen sker vanligtvis inom öppenvården. Det är sällan nödvändigt att barnet stannar över natten på sjukhuset. En operation är emellertid inte nödvändig om defekten inte påverkar förmågan att urinera stående, sexuell funktion eller deponering av sperma.

Den här artikeln kan intressera dig: Sexpositioner som kan vara skadliga för män

Procedur för behandling av hypospadi

Kirurgen använder en bit av förhuden eller vävnad från ett annat område för att skapa ett rör som hon eller han kan använda för att göra urinröret längre. Detta gör att urinröret kan nå fram till spetsen av penis. Under operationen placerar läkaren en sond i urinröret så att den behåller sin nya form. Läkarna tar vanligtvis bort denna sond efter två veckor. Om man inte reparerar felet  kan det leda till problem som:

De flesta fall har en god prognos efter operationen, eftersom det gör att penis kan fungera normalt. Operationen förbättrar även utseendet på penisen.

Återbesök med en urolog rekommenderas efter operationen. Det är också tillrådligt för barnet att komma in för en kontroll när de når tonåren för att se till att allt är bra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Serrano Durbá, A., Cortés Sáez, J., Domínguez Hinarejos, C., & García Ibarra, F. (2012). Hipospadias. Revista Espanola de Pediatria.

 • Gorduza, D., Vigier, S., Mure, P.-Y., Demede, D., & Mouriquand, P. (2012). Cirugía del hipospadias. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(11)71194-x

 • Pacheco-Mendoza, B. A., & Rendón-Macías, M. E. (2016). Hipospadias, un problema pediátrico. Revista Mexicana de Pediatria.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.