Sexställningar som kan vara skadliga för män

Vissa sexställningar kan skada penis, speciellt när rörelserna är aggressiva och utan kontroll.
Sexställningar som kan vara skadliga för män

Senaste uppdateringen: 04 februari, 2020

Idag ska vi berätta om vissa sexställningar som kan vara skadliga för män. Penisskador är faktiskt ett stort orosmoln för många, och utöver smärtan finns det även en viss mån av skam associerat med det.

Sexställningar som kan vara skadliga

En erigerad penis löper högre risk för skada när man försöker sig på olika sexställningar.

1. Kvinnan ovanpå

Kvinnan ovanpå leda till skador

När kvinnan är ovanpå är risken för okontrollerade rörelser stor, och penisen kan lätt drabbas av en fraktur.

Risken med denna sexställning blir högre när mannen är dominant i den sexuella relationen. Vid stor upphetsning och intensiv penetrering kan penis enkelt komma ut ur vaginan och försöka tränga in utanpå.

En studie som utfördes i Brasilien 2014 avslöjade att kvinnan ovanpå är en av de sexställningar som är som mest skadliga för män (och inte bara för egot).

Detta eftersom hon enkelt kan tvinga ned hela sin vikt ovan den erigerade penisen, vilket tillsammans med intensiva rörelser kan leda till skada (vilket är väldigt smärtsamt och kan kräva kirurgi).

2. Bakifrån (doggy style)

Samma studie nämner vilken sexställning som utgör näst högst risk för skador på penis: bakifrån, eller doggy style.

Detta är när mannen penetrerar bakifrån medan partnern står på alla fyra. Detta är generellt den sexställning som leder till de allvarligaste skadorna.

Risken kan dock minskas om mannen håller tag om kvinnans höfter för att få bättre koordinering av rörelserna.

Som jämförelse utgör missionären (mannan ovanpå) en relativt liten riskfaktor.

Andra orsaker till skador på penis

Man och kvinna i sängen

Som du kan se kan alla sexpositioner leda till penisfraktur om rörelserna är för våldsamma och okontrollerade, och det är lättare att tappa kontrollen vid högre hastigheter.

Detta är dock inte den enda risken för skador på penis, och patienter har bland annat nämnt onanin och andra aggressiva manövrar som orsak.

Mannen kan till och med drabbas om man vänder sig under natten när han har erektion. Det finns även fall där personer satt på sig kalsongerna för snabbt med erigerad penis.

Vad man ska göra om man skadas

Du bör ta dig till en läkare direkt efter att du skadats, speciellt om smärtan är intensiv. En läkare kan ställa rätt diagnos och slå fast den bästa behandlingen efter att ha utvärderat skadan.

De tre symptom patienter främst nämner när de träffar läkaren är:

  1. En spricka eller ljudet av en fraktur.
  2. Förlust av erektion.
  3. Intensiv smärta.

En man kan även uppleva andra symptom  om han skadat urinröret, till exempel:

  • Oförmåga att urinera.
  • Blödning.

Detta är en skada som är närvarande i runt en tredjedel av alla fall av penisfrakturer. Notera att det kräver omedelbar läkarvård.

Kom avslutningsvis ihåg att det inte är en bra idé att självmedicinera eller bara ignorera smärtan. Kom ihåg att dina problem lätt kan bli värre om du ignorerar dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Reis, L. O., Cartapatti, M., Marmiroli, R., Oliveira Júnior, E. J. De, Saade, R. D., & Fregonesi, A. (2014). Mechanisms predisposing penile fracture and long-term outcomes on erectile and voiding functions. Advances in Urology. https://doi.org/10.1155/2014/768158
  • Barros, R., Schulze, L., Ornellas, A. A., Koifman, L., & Favorito, L. A. (2017). Relationship between sexual position and severity of penile fracture. International Journal of Impotence Research. https://doi.org/10.1038/ijir.2017.24
  • Kara, N., Morel Journel, N., Ruffion, A., & Terrier, J. E. (2015). Management of penile fracture. Progres En Urologie – FMC. https://doi.org/10.1016/j.fpurol.2015.06.004

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.