Anledningen till att sexlusten ökar på sommaren

Generellt sett kommer solen och värmen höja produktionen av hormoner som är involverade i sexlust. Vill du veta mer? I denna artikel ska vi berätta varför sexlusten ökar på sommaren.
Anledningen till att sexlusten ökar på sommaren
Iván Losada

Skriven och verifierad av kiropraktor Iván Losada.

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

I denna artikel ska vi dela med oss av anledningarna till att sexlusten ökar på sommaren.

Sommaren höjer libidon av olika anledningar som vi delat upp i två huvudsakliga grupper: social-arbetsmässiga och fysiologiska.

Social-arbetsmässiga faktorer som gör att sexlusten ökar på sommaren

Många social-arbetsmässiga faktorer kan höja sexlusten på sommaren. Det är till exempel då de flesta är lediga eller har färre förpliktelser på jobbet.

Detta leder i sin tur till förbättrade mellanpersonliga relationer och fler chanser att träffas.

Andra faktorer inkluderar:

 • Eftersom folk reser mer på sommaren leder det till att de träffar fler personer, vilket kan väcka sexlusten.
 • Incitamentet för att vara utanför vår vanliga miljö gör folk mer våghalsiga och beslutsamma, med färre hämningar och fördomar.
 • Under sommaren arrangeras fler konserter och strandfester, och många andra miljöer höjer också vår sexlust.
 • Mer flexibla scheman låter folk slappna av eftersom de inte måste tänka på väckarklockor, vilket innebär att de kan stanna ute på kvällen längre.
 • Folk bär mer avslöjande kläder på sommaren, vilket blottar kroppsdelar som ofta förblir dolda under resten av året.
Par i simbassäng

Fritid, sociala sammankomster och till och med sommarkläder kan få folks sexlust att öka under sommaren.

Fysiologiska faktorer

Kroppsliga funktioner regleras, influeras eller moduleras av vårt endokrina system med hjälp av hormonerSamma sak gäller vår sexlust.

Generellt kommer solen och värmen att höja produktionen och utsöndringen av hormoner som är involverade i sexlusten, vilket är anledningen till att den ökar på sommaren.

Solens strålar kan generera upp till 90% av kroppens vitamin D.

En studie som publicerades i International Journal of Endocrinology slog fast att män som har tillräckliga mängder av det har högre testosteronnivåer – det manliga könshormonet.

Andra fysiologiska faktorer inkluderar

 • Hos kvinnor kan östrogenet och progesteronet öka vid ägglossning, vilket leder till ökad sexlust och högre chans att de har sex. Något liknande sker när man påverkas av värme och solljus.
 • “Lyckohormonet” serotonin ökar. En annan influerande faktor utöver solen och värmen är att folk tränar mer under sommaren.
 • Feromoner påverkar sexlusten och är mer aktiva på sommaren.
 • På sommaren ökar oxytocin och endorfiner på grund av träning, solen och värmen.
 • Det faktum att det blir fler timmar med dagsljus gör att melotoninnivåerna (hormonet som reglerar sömncykeln) minskar, vilket till synes bidrar till höjd sexlust på sommaren.
 • Experter anser att extern värme ger bränsle åt libidon eftersom den främjar produktionen av intern värme, vilket i sin tur skapar åtrå.
 • Det medicinska tidskriften Duodecim betonade i en av sina upplagor att eftersom solljus påverkar människans vakenhet och energi, kan den även öka den sexuella aktiviteten.
Man och kvinna i sängen

Enligt vissa studier är solljus och dess förmåga att generera vitamin D en av anledningarna till att sexlusten ökar på sommaren.

Åtrå inifrån

Sexlust aktiverar neurala områden i hjärnan som släcks ned efter att den har tillfredsställts. Det limbiska systemet har hand om att aktivera och hämma sexlusten.

Det limbiska systemet regleras i sin tur av hypotalamus, som är som mest verksam på dagarna med mest solljus.

Hypotalamus ansvara även för att kontrollera känslor, hjärtfrekvens och blodtryck. Dessa hjärnområden reglerar de emotionella effekterna av situationer folk upplever och kan även påverka sexlusten.

Den kan uppstå spontant och ofrivilligt på grund av extern stimuli eller väckas av vår fantasi.

Sexlust hos kvinnor och män

Sexlust utlöses av olika stimuli för män och kvinnor. Varje man och kvinna är unik och därför kan olika saker stimulera dem. Det finns dock vissa könsspecifika frågor man måste ta hänsyn till.

Sexlust hos kvinnor

Sexlusten hos kvinnor är mycket mer komplex och framförallt mer nyanserad. Den byggs i realtid genom interna stimuli som fantasier eller externa som beröring och kyssar.

Hörseln verkar också spela en viktig roll. Sexlust får sin stimulans från ord, viskningar och liknande. En kvinnas humör påverkar det också, så stress och utmattning försvårar det.

Denna artikel kanske intresserar dig: 5 effektiva trick för att öka sexlusten

Sexlust hos män

Hos män är visuell stimuli såväl som fantasi mycket viktigare. Sexlust hos män uppstår vanligtvis innan ett sexuellt möte, och den startar därför på en mycket högre nivå av upphetsning.

Människor relaterar ofta åtrå med erektion, där det senare är vad en man bibehåller fram till ejakulering.

Det finns som du ser en hel del anledningar till att sexlusten ökar på sommaren: högre temperaturer och fler timmar av solljus påverkar syntesen av hormoner och medlare, höjer humöret och gör det troligare att man har sommarflirtar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Brotto, L. A., & Smith, K. B. (2013). Sexual desire and pleasure. In APA handbook of sexuality and psychology, Vol. 1: Person-based approaches. https://doi.org/10.1037/14193-008
 • O., K., & L., V. (2013). [How does summer affect sexual desire?]. Duodecim; Lääketieteellinen Aikakauskirja129(13), 1375–1378. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L369646197
 • Tirabassi G, Sudano M, Salvio G, et al. Vitamin D and Male Sexual Function: A Transversal and Longitudinal Study. Int J Endocrinol. 2018;2018:3720813. Published 2018 Jan 8. doi:10.1155/2018/3720813

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.