Så gör du för att undvika gräla på semestern

december 7, 2019
För att undvika att gräla på semestern måste ni båda försöka, annars kan det sluta med att det skadar förhållandet.

Att gräla på semestern är ganska vanligt. Det beror på att man ofta tillbringar nästan all tid med den andra personen. Så hur kan man göra för att undvika bråka med sin partner och börja njuta fullt ut av semestern?

På semestern har vi färre skyldigheter och mindre ansvar, men ibland kan saker och ting ändå kännas mer spända. Att åka på semester som ett par kan vara en perfekt grogrund för konflikter.

Varför är det så vanligt för par att gräla på semestern?

I vardagen tillbringar vi vanligtvis inte så mycket tid med våra partners. Arbete och andra saker upptar vår tid vilket gör att vi inte har tid till lika mycket umgänge som på semestern.

Eftersom du i vardagen inte tillbringar hela dagen med din älskade, är det normalt att du saknar honom eller henne.

Därför vill du gärna, när du kommer hem om kvällarna, helst ta vara på tiden och umgås så mycket som möjligt, hellre än att gräla.

Men situationen förändras under semestern. Ni spenderar hela dagarna tillsammans och ni kanske också har era barn omkring er. Att ta hand om barnen på semester kan också vara en orsak till att det blir gräl.

Att tillbringa varenda minut med någon annan, och inte få någon stund för sig själv, är inte lätt för vissa människor. Samexistens med en annan person är det ultimata eldprovet för ett förhållande.

Under semestern testas er sanna förmåga att samexistera. Det är en situation då du verkligen lär känna den andra personen.

Läs även: Passionerad kärlek och stabil kärlek

Hur undviker man att gräla på semestern?

Undvik gräla på semestern

Många lägger ofta för mycket uppmärksamhet på sina dagliga aktiviteter. Detta kan göra att de glömmer vad som är viktigast: deras förhållande.

Det är verkligen viktigt att bibehålla lätthet och proaktivitet i ett förhållande, varje dag. Om du väntar på semestern för att få chansen förbättra ditt förhållande, kommer du märka att det inte gör någon skillnad.

En semester kommer inte hjälpa dig att undvika gräla med din partner. Ett hälsosamt förhållande bör stimuleras och näras varje dag, med kärlek, sex och konversation.

Ett starkt, hälsosamt förhållande kommer sällan att bryta ihop när det är dags för semester.

Missa inte att läsa: Hur man lindrar huvudvärk på sommaren

Att ha sitt eget utrymme

Att ha sitt eget utrymme

Att vilja tillbringa 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan med en annan person är inte heller hälsosamt. Alla behöver sitt eget utrymme emellanåt, även på semestern.

Dessutom kan man inte tillbringa hela dagarna tillsammans under semestern för att ta igen förlorad tid som man inte tagit vara på i vardagen.

Båda parterna behöver avsätta tid för sig själva och sina egna intressen. Detta är grundläggande för att man ska kunna undvika att gräla med den andra partnern, oavsett om det är under semestern eller någon annan tid på året.

Det är också viktigt att komma ihåg att semestern är en tid för att slappna av. Du bör undvika stressiga situationer och utmattning till varje pris. Det hjälper dig att undvika gräla på semestern.

Så glöm bort allt, koppla av och ta del av stimulerande aktiviteter. Du måste undvika att skapa minsta gnista som kan antända ett gräl.

Att tala och förstå

Slappna av på semestern

Förståelse är också mycket viktigt för att undvika att gräla på semestern. Innan ni påbörjar ledigheten bör ni båda komma överens om resplanen/detaljerna.

Om en av er gillar bergen medan den andra föredrar stranden kan ni komma överens om hur ni ska göra så att ni får tillbringa tid på båda ställena. Det är alltid viktigt att ta hänsyn till vad den andra personen vill göra.

  • Solidaritet och partnerskap är de grundläggande pelarna i alla förhållanden.
  • Om det är något som inte fungerar med den andra personen är det viktigt att säga något. På så vis kan man undvika starta ett gräl.
  • Att vara spontan, direkt och uppriktig är det bästa sättet att undvika gräla med din partner särskilt under semestern.

Det är viktigt att du kommer ihåg att semestern aldrig ska användas som en form av terapi.

Ett par som börjar gräla på semestern kommer inte att må bra. Det kan vara ett tecken på att man behöver gå i parterapi och få hjälp av en psykolog. En parsemester böra man bara ta när förhållandet är på topp.

Har man problem i förhållandet rekommenderas det att man tar semester på en närliggande plats. Om man ställs inför några problem är det därför inte alltför svårt att ta sig hem snabbt.

Durko, A. M., & Stone, M. J. (2017). Even lovers need a holiday: Women’s reflections of travel without their partners. Tourism Management Perspectives. https://doi.org/10.1016/j.tmp.2016.11.001

Longmore, M. A., Manning, W. D., Giordano, P. C., & Copp, J. E. (2014). Intimate partner victimization, poor relationship quality, and depressive symptoms during young adulthood. Social Science Research. https://doi.org/10.1016/j.ssresearch.2014.05.006

McHugh, M. C. (2005). Understanding gender and intimate partner abuse. Sex Roles. https://doi.org/10.1007/s11199-005-4194-8