Hur man lindrar huvudvärk på sommaren

Huvudvärk på sommaren är ett stort problem för många semesterfirare. I denna artikel förklarar vi anledningarna till att du kan drabbas samt hur man förebygger dem.
Hur man lindrar huvudvärk på sommaren

Senaste uppdateringen: 26 november, 2020

Det råder inga tvivel om att huvudvärk på sommaren är något som alla drabbas av förr eller senare, och det är en period där antalet personer som söker hjälp för just huvudvärk och migrän kraftigt ökar.

Undersöker som utförts i olika länder avslöjar att 85-90% av alla personer rapporterar att de drabbats av minst en huvudvärk under det senaste året.Det är med andra ord ett av de vanligaste medicinska problemen.

Detta tillstånd drabbar dock inte män i lika hög utsträckning som kvinnor. 80% av alla män har drabbats av huvudvärk under det senaste året jämfört med 95% av kvinnorna.

Migrän drabbar också kvinnor i högre utsträckning än män, och siffran ligger på 15% hos befolkningen.

Men varför utgör sommaren en högre risk för huvudvärk? Det ska ju vara en tid av avslappning, utomhusaktiviteter, att undvika stillasittande och givetvis bättre väder, eller hur?

Men dessa tillstånd och aktiviteter är precis vad som bidrar till huvudvärk.

Låt oss titta på de många dolda orsaker bakom huvudvärk på sommaren.

Orsaker till huvudvärk på sommaren

Det finns flera anledningar till att man kan få huvudvärk. Utöver specifika sjukdomar och tillstånd är det sällan bara en faktor som spelar roll, och huvudvärk på sommaren är inget undantag.

Huvudet gör givetvis inte ont bara för att det är sommar, utan det handlar om en serie omständigheter som kan uppstå just denna tid på året.

Kombinationen av alla dessa sommarrelaterade situationer kan ofta leda till en jobbig huvudvärk. En vanlig kombination är när man tar semester och inte följer samma sömnvanor samt exponerar sig för mycket solsken.

Värme

Givetvis är värme en av de vanligaste orsakerna till huvudvärk. På sommaren vidgas ofta blodkärlen på grund av högre temperaturer utomhus.

Det innebär att blodkärlen ökar i storlek för att utbyta värmeenergi med utsidan och på så sätt förebygga värmeslag. Dessvärre är en bieffekt av detta migrän.

Alkoholkonsumtion och uttorkning

Under sommaren kräver din kropp mer vätskor än vanligt på grund av de högre temperaturerna. Folk försöker ofta släcka törsten med alkohol under denna tid på året, men alkohol ger dig inte vätska.

Tvärtom blir du mer uttorkad, vilket leder till högre risk för huvudvärk.

Förändringar i sömnvanorna

Kvinna med sömnlöshet

Sömnlöshet tenderar att förvärras på sommaren och kan därför utlösa migrän och huvudvärk.

Längre dagar och kortare nätter kan också vara en anledning till att din huvudvärk eller migrän blir värre. När kroppen utsätts för mer ljus under dagen så kan sovschemat ändras som resultat.

En klassisk konsekvens av det är att man under sommaren sover färre timmar eller till och med drabbas av sömnlöshet.

Personer som inte lider av sömnlöshet regelbundet kan drabbas av det på sommaren. Kanske är det mer avslappnat på jobbet, dina barn behöver inte gå upp tidigt, telefonen och TV:n förblir påslagna längre, etc.

Ditt sociala liv blomstrar också samtidigt som man konsumerar mer alkohol och koffein (som är vätskedrivande), och som ett resultat får man mer huvudvärk.

Hur man förebygger huvudvärk på sommaren

Låt oss ta en titt på de åtgärder man kan ta för att hjälpa till att undvika starten på huvudvärk på sommaren. Det rör sig om enkla steg som kan delas upp två grupper beroende på målet:

 • Att motverka sommarvärmen
 • Att motverka ohälsosamma vanor på sommaren

Steg för att motverka värmen

 • Var försiktig i solen: sommarsolen är mycket starkare, så det är viktigt att skydda dig med hattar och vita kläder. Solglasögon är också ett bra alternativ. Om möjligt ska du planera utomhusaktiviteter några timmar före eller efter lunchtid, eftersom det är då solen är som starkast.
 • Undvik drastiska temperaturförändringar: på sommaren är det vanligt att folk ställer in AC:n på fullt fräs. Men att gå in i och lämna områden där temperaturerna är väldigt höga och väldigt låga kan utlösa huvudvärk.
 • Håll hemmet svalt, inte kallt: inuti hemmet ska du försöka att hålla temperaturen sval snarare än kall. Fläktar är ett bra alternativ om du vill undvika värmen.
 • Bibehåll vätskebalansen: under sommaren kräver kroppen mer vatten än vanligt. För att undvika uttorkning är det viktigt att dricka vätskor väldigt regelbundet och undvika drycker som torkar ut dig snabbt, som alkohol.
Bibehåll vätskebalansen på sommaren

Att bibehålla vätskebalansen på sommaren är viktigt och kan hjälpa dig att undvika huvudvärk. Se därför till att dricka ordentligt!

Åtgärder mot dåliga sommarvanor

 • Ät nyttigt: du kan öka ditt intag av vätskor genom att konsumera mer mat som tillhandahåller vatten, såsom frukt och grönsaker. För personer med migrän är det viktigt att undvika livsmedel med substanser som kan utlösa huvudvärk, inklusive choklad och korv.
 • Bibehåll ett regelbundet sömnschema: att ändra din rutin är vanligt på sommaren, men många läkare är överens om att det bästa är att försöka bibehålla sitt vanliga sömnschema under hela året. Utöver att gå till sängs och vakna runt samma tid bör du se till att sova lika många timmar varje natt.
 • Om du inte kan vakna eller gå och lägga dig samma tid kan du prova att lägga till en tupplur på 30 minuter under dagens varmaste timmar. Det kommer även låta dig komma undan från solen lite.

Slutsats

Under sommaren utsätts vi för fler faktorer som kan leda till huvudvärk. De högre temperaturerna tillsammans med uttorkning och sömnlöshet kan förklara varför många drabbas under denna årstid.

Som tur är finns det som du ser steg man kan ta för att ta bättre hand om sig själv genom att anamma bättre vanor. Dessa är bara några av sätten du kan förebygga detta problem.

Ha dem i åtanke!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cid, J. María Loreto. Cefaleas, evaluación y manejo inicial. Revista Médica Clínica Las Condes 25.4 (2014): 651-657.
 • Auber, Gregory J. Cómo eliminar el calor: tratamiento de los trastornos causados por el calor. Nursing (Ed. española) 23.6 (2005): 28-30.
 • Visens, Laura S. Actualización en la prevención y tratamiento de la migraña. Medicina (Buenos Aires) 74.2 (2014).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.