7 tips för att desinficera frukt och grönsaker

Både vit vinäger och äppelcidervinäger är mycket effektiva för att ta bort möjliga bakterier eller rester av bekämpningsmedel på frukt och grönsaker. Läs mer i den här artikeln!
7 tips för att desinficera frukt och grönsaker

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Att äta frukt och grönsaker dagligen är en av de mest rekommenderade vanorna. Det upprätthåller både ditt fysiska och mentala välbefinnande. Även om det är viktigt att äta många olika sorters livsmedel står dessa två ut eftersom de är en av de viktigaste källorna till essentiella näringsämnen. Det är bäst att äta dem råa, och därför måste man veta hur man kan desinficera frukt och grönsaker på rätt sätt.

I rått tillstånd åtnjuter du inte bara 100% av deras innehåll, utan kan även få många andra hälsofördelar. Men det är som sagt även viktigt att du vidtar åtgärder innan du äter dem. Det är viktigt att desinficera frukt och grönsaker för att inte bli sjuk av bakterier eller få problem från bekämpningsmedelsrester.

Lyckligtvis finns det naturliga sätt att desinficera frukt och grönsaker.

1. Vitvinsvinäger

Vit vinäger

Vitvinsvinäger har antibakteriella och antiseptiska egenskaper som kan användas för att desinficera frukt och grönsaker. Det är en ingrediens som är 100% naturlig, och därför påverkas inte matens smak, och näringsegenskaperna bibehålls.

Hur man använder det

 • Tillsätt en skvätt vit vinäger i en behållare fylld med vatten. Använd vätskan för att skölja frukterna och grönsakerna du ska äta.
 • Gör det precis innan du äter dem. På det sättet kan du vara säker på att bli av med bakterierna.

2. Citronsaft för att desinficera frukt och grönsaker

Citronsaft har naturliga syror som ger det antibakteriella egenskaper. Utöver att bidra med essentiella näringsämnen kan det desinficera frukt och grönsaker och göra dem säkrare att äta. Det desinficerar nästan alltid utan att ändra smaken. Men ibland kan det lämna en sur eftersmak.

Hur man använder det

 • Tillsätt saften av flera citroner till en behållare med vatten. Blötlägg frukterna och grönsakerna i 10 minuter.
 • Skölj dem med vatten och ät dem.

3. Eterisk teträdolja

Eterisk teträdolja i burk

Eterisk teträdolja ska inte intas direkt, men dess antibakteriella föreningar kan användas som desinfektionsmedel på frukt och grönsaker. Tillsätt den till mycket vatten så får du en antiseptisk produkt. Den är perfekt för att avlägsna bakterier, bekämpningsmedel och kemiska rester.

Hur man använder det

 • Tillsätt flera droppar eterisk teträdolja i ljummet vatten.
 • Spreja sedan vätskan på frukterna och grönsakerna du vill desinficera.

4. Bikarbonat

En lösning med bikarbonat är perfekt för att desinficera frukt och grönsaker. Dess slipande kraft gör av med eventuellt kvarvarande smuts och bakterier. Detta lämnar ytan ren och fullständigt desinficerad.

Hur man använder det

 • Tillsätt ett par matskedar bikarbonat till ljummet vatten och använd vätskan för att rengöra frukterna och grönsakerna.
 • Gnid med händerna så att blandningen täcker hela ytan.

5. Väteperoxid för att desinficera frukt och grönsaker

Väteperoxid

Kombinationen av väteperoxid och vatten är en enkel lösning som hjälper dig att rengöra livsmedel innan du bereder dem. Väteperoxid är en kraftfull antibakteriell ingrediens. Efter applicering elimineras bakterier som kan orsaka infektioner.

Hur man använder det

 • Tillsätt en del väteperoxid till tre delar vatten. Blötlägg frukterna och grönsakerna i lösningen innan du äter dem.
 • Låt verka i 5 minuter.

6. Äppelcidervinäger

Vitvinsvinäger används oftast för desinfektion av frukt och grönt, men du kan även dra nytta av äppelcidervinäger. Dess organiska föreningar eliminerar vissa typer av bakterier samt kemiska och giftiga rester från ytan.

Hur man använder det

 • Tillsätt 1 dl äppelcidervinäger till en behållare med mycket vatten. Blötlägg de frukter eller grönsaker du ska äta.
 • Du kan också hälla blandningen i en sprayflaska för att spraya på grönsaker.

7. Havssalt för att desinficera frukt och grönsaker

Havssalt på slev

Salt från havet har antiseptiska egenskaper som kan användas för att desinficera vissa typer av frukter och grönsaker. Men till skillnad från tidigare metoder kan denna väsentligt ändra smaken. Du kan fortfarande använda det om frukterna eller grönsakerna ska användas i ett recept efteråt.

Hur man använder det

 • Tillsätt en matsked salt till en behållare med ljummet vatten. Gnid sedan vätskan på frukterna och grönsakerna.
 • Skölj dem om de fortfarande har en mycket salt smak.

Som du kan se finns det många sätt att säkert desinficera frukt och grönsaker.

Även om du inte brukar märka det kan de bära på bakterier och skadliga ämnen. Var försiktig!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.