4 vanliga orsaker till morgonhuvudvärk

4 vanliga orsaker till morgonhuvudvärk

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns flera anledningar till att du får morgonhuvudvärk. Om du upplever det kan följande skäl förklara varför detta drabbar dig. Men det är alltid bäst att prata med en läkare.

Att vakna med huvudvärk är ett hemskt sätt att börja dagen. Du har låg energi, du vill stanna i sängen, och det sista du vill göra är att börja ta hand om dina plikter.

Morgonhuvudvärk kan verkligen ha en negativ inverkan på ditt välbefinnande och din lycka.

Anledningar till att du får morgonhuvudvärk

Det finns fyra huvudskäl till att du får huvudvärk på morgonen. Det finns dock en lösning för alla, men om du först inte vet hur du identifierar problemet kommer du inte att kunna veta vad du ska göra åt det.

1. Tandgnissling kan orsaka morgonhuvudvärk

Tandgnissling är ett problem som drabbar fler människor än du kanske tror. Det innebär att du klämmer eller gnider tänderna medan du är vaken eller när du sover. I de mest extrema fallen krävs ett tandskydd.

Utan det kan det sluta med att du verkligen skadar dina tänder.

Gnissla tänder

Spänningen som uppstår när du spänner käken kommer att leda till att huvudet värker på morgonen. Detta är vanligtvis resultatet av stress, oro, ångest eller depression. Ibland kan inte ens användningen av ett tandskydd förebygga huvudvärk.

Det bästa i dessa fall är att inte bara prata med en tandläkare – som kan ge dig ett tandskydd – utan även med en psykolog. Det är viktigt att lokalisera spänningen som du känner under natten när du gnisslar tänder.

2. Migrän

En andra anledning till att du får morgonhuvudvärk kan vara migrän. Om det inte har diagnostiserats tidigare kanske du antar att det bara är vanlig huvudvärk.

Förutom att ta Tylenol eller Advil, kanske du tror att bara genom att gå tillbaka till sömnen kommer smärtan att försvinna. Men vid migrän kommer det inte att fungera.

Migrän är en mycket intensiv smärta som kan vara upp till tre dagar, även när du tar medicin. Smärtan är vanligtvis på ena sidan av ditt huvud och den kan också göra att dina ögon gör ont. Smärtan är pulserande och skarp. Även om läkemedel kan minska symtomen på migrän så kan ditt huvud fortsätta att värka när du vaknar.

3. Sömnlöshet

Sömnlöshet

Många människor lider av sömnlöshet. Det innebär att du har problem med att sova många nätter i rad – inte bara en. Personer som lider av sömnlöshet tenderar att se kroniskt trötta ut och kan ofta verka nedstämda.

Sinnet och kroppen kräver god vila för att helt återhämta sig. Om du inte får det så kommer trötthet och sömnbrist att orsaka huvudvärk när du vaknar. Därför är det viktigt att behandla sömnstörningar som du kanske har.

Kolla in den här artikeln också: 5 juicer och smoothies som kan bekämpa sömnlöshet

4. Högt blodtryck

Den sista vanliga orsaken till morgonhuvudvärk är högt blodtryck. Har du det? Om inte bör du kontakta din läkare för att få reda på varför du upplever morgonhuvudvärk.

Att ha högt blodtryck kan få dig att vakna plötsligt med intensiv smärta. Det kan också orsaka suddig syn.

Har du någonsin vaknat med huvudvärk? Hur kände du? Om du har migrän eller gnisslar tänder och redan vet om det, var medveten om att morgonhuvudvärk, ibland tillsammans med illamående eller yrsel, kan orsakas av dessa tillstånd.

Om du fortfarande inte vet varför du får huvudvärk är det bäst att gå till en läkare. Detta kommer även att hjälpa dig att lindra din stress.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Sarrais Oteo, F., & De Castro Manglano, P. (2007). El insomnio. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra. https://doi.org/10.4321/S1137-66272007000200011
  • Firmani, M., Reyes, M., Becerra, N., Flores, G., Weitzman, M., & Espinosa, P. (2015). Bruxismo de sueño en niños y adolescentes. Revista Chilena de Pediatria. https://doi.org/10.1016/j.rchipe.2015.05.001
  • Sánchez del Río-González, M., & Río-González, M. Del. (2012). Migraña crónica:: fisiopatología. Revista de Neurología.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.