Passionerad kärlek och stabil kärlek

Många gånger tror vi att passionerad kärlek varar för evigt, men dessa emotionella virvelvindar har ett utgångsdatum.
Passionerad kärlek och stabil kärlek

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Passionerad kärlek är galen kärlek, full av okontrollerbara känslor. Stabil kärlek är å andra sidan det som är känt som mogen kärlek. Den är långsammare, lugnare och djupare.

Vi kan kategorisera passionerad kärlek som den typ av kärlek vi upplever när vi blir kära. Det är fasen då vi lär känna den andra personen. Det är då vi känner att vi vill spendera mycket tid med personen.

Det är i den här fasen som vi känner de där fjärilarna i magen. De är ett välkänt resultat av den nervositet som uppstår när man lär känna den andra personen.

Ibland blandar man ihop förälskelse med riktig kärlek. Den passionerade kärleken har dock ett utgångsdatum.

Passionerad kärlek varar inte för evigt

Par som kysser.

Filmer, reklam… Det som andra berättar för oss får oss att tro att passionerad kärlek är riktig kärlek. Vi tror på en kärlek som har den där gnistan som varar för evigt.

Det här är dock inte verkligt. Passionerad kärlek varar inte för evigt. Om vi mäter passionerad kärlek i enlighet med den tid som det tar för att man ska bli kär så varar den för det mesta runt 6 månader till ett år.

Man kan inte leva för evigt med denna typ av intensitet. När vi börjar lära känna vår partner bättre och leva tillsammans kommer dessa känslor förr eller senare att förändras.

Det råder ingen tvekan om detta. Relationer förändras, men folk är ändå rädda för detta.

Rutiner, mindre sex, förändringar, gräl, att tänka att vår partner behöver veta exakt hur vi upplever något… Allt detta börjar släcka den där glöden som vi hade innan.

Faktum är att många par säger att “allt var annorlunda i början” eller “om vi bara kunde vända tillbaks klockan”.

Det är omöjligt att vända tillbaks klockan, och det finns inte någon anledning att vara rädd för det som komma skall. Mogen kärlek, den där stabila kärleken, är ett steg mot det okända, bortom den passionerade kärleken.

Stabil kärlek: riktig kärlek?

Håller om varandra.

Till skillnad från passionerad kärlek så kan stabil kärlek vara en livstid. Det är en kärlek som byggs försiktigt varje dag, och något som beaktas och tas om hand av båda personerna i relationen.

Med den här blandningen av ingredienser kommer den stabila kärleken att vara mer avslappnad eftersom den gör att bandet mellan de två blir starkare.

Många är dock rädda för en stabil kärlek eftersom de associerar detta med rutin, eller att man blir alltför bekväm. De kan även komma att uppfatta detta som en brist på passion och tid tillsammans, samt ett brist på intresse.

Vi måste inte tänka på detta sätt, för då två personer når den stabila kärleken så kommer de inse följande:

  • De måste stärka sin kärlek varje dag.
  • Deras önskan att vara tillsammans kommer inte att minska med tiden.
  • De kommer vara väldigt medvetna om hur man njuter av den intimitet som man har tillsammans.

Många par uppnår dock inte denna typ av kärlek eftersom den mogna kärleken kräver att båda parterna är säkra på att de vill vara med varandra. För att uppnå en sådan kärlek krävs det mognad.

Den kärlek som de inte berättade för oss om

Suddig bild av ett par.

Alla de par som har uppnått en mogen kärlek inser att det förekommer många myter rörande vad kärlek verkligen är samt vad som förväntas inom relationer.

Verkligheten är totalt annorlunda och kanske inte möter de förväntningar som vi har. Det är ett tungt ansvar.

För att nå en mogen kärlek så måste man förstås bli förälskad först. Därefter går vi igenom smekmånadsfasen som är full av nervositet och fjärilar som får oss att bli lite galna.

Den viktiga delen kommer efter denna fas, då fjärilarna försvinner – då man är ensam med sin partner.

Det är då den där långa vägen öppnas framför oss. Det är då man kan titta på sin partner och svara på frågan: Vill jag fortsätta växa och dela mitt liv med denna person?


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.