4 tecken på en känslomässigt otrogen partner

Vad tänker du på när du hör känslomässig otroghet? Visste du att det inte har något att göra med intim kontakt?
4 tecken på en känslomässigt otrogen partner

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Vad tänker du när du hör ordet otrogen? De flesta associerar det med att ha sex med en annan person, men din partner är redan känslomässigt otrogen när han eller hon har känslor för någon annan.

Känslomässig otrohet är ett svårt koncept att definiera eftersom det är subjektivt, men det är inte mindre viktigt än andra typer av otrohet.

Känslomässig otrohet kan också vara ett allvarligt problem. Även om den otrogne oftast övertygar sin partner om motsatsen med argumentet att det inte förekommer någon intim kontakt.

Varför är känslomässig otrohet så allvarligt?

Den känslomässiga världen är extremt viktig för människor. Att förstå erfarenheter, känslor och idéer vi har, hur vi upplever saker och sättet som vi väljer att hantera dem på.

När din partner inte delar med sig av sina känslor med dig finns det antagligen ett problem. Det kanske finns en kommunikationsbarriär eller något annat. Det kan röra sig om en brist på förtroendet eller dålig kemi.

Om tiden går och du inte tänker på den känslomässiga otroheten kommer även andra aspekter av relationen att påverkas. Risken uppstår när du slutar lita på din partner och din självkänsla tar skada. Det är därför viktigt att utvärdera det band man har med sin partner och förbättra det om nödvändigt.

Tecken på att din partner är känslomässigt otrogen

Liten eller ingen kommunikation

Man och kvinna som grälar

Det första tecknet på att din partner är känslomässigt otrogen är en förändring i kommunikationen. Om det tidigare var behagligt och konstant och ni nu knappt pratar eller bara bråkar, red ut om det finns en anledning till det.

I så fall borde du börja uppmärksamma allt som händer med din partner. De flesta tror att partnern direkt kommer sluta prata med dem när det finns någon annan med i bilden, men det är inte sant.

Det är en gradvis process att bli kär. När den lurade partnern inser vad som har hänt har situationen redan pågått ett tag och är nu helt uppenbar.

Det är viktigt att du tar ett ögonblick att fråga dig själv: spenderar ni mindre och mindre tid tillsammans? Har din partner slutat säga viktiga saker till dig som han eller hon alltid sade förr? Det är viktigt att ni pratar ut.

Ert sexliv har drastiskt försämrats eller existerar inte

När det gäller sex kan två saker hända när din partner är känslomässigt otrogen:

  • Din partner försöker behålla relationen med dig, men saker har förändrats och du vet inte var det kommer från.
  • Den andra möjligheten är att din partner inte ser en framtid med dig. Om så är fallet kan din partner redan ha gått vidare från den känslomässiga relationen till den fysiska, eller så håller det på att hända. Det är därför vanligt att han eller hon inte är intresserad av att vara med dig och undviker fysisk kontakt.

Innan du sätter upp dina försvarsmurar måste du prata med din partner. Undvik att anklaga personen för att vara känslomässigt otrogen om du inte har bevis.

Kom ihåg att det finns andra fysiska och känslomässiga problem som kan minska sexlusten och ni kan komma att gräla i onödan.

Personen har ändrat sin attityd gentemot dig

Kvinna som stöter bort man

Ett annat tecken på att din partner är känslomässigt otrogen är att attityden gentemot dig är annorlunda. När en person har en ny relation kommer han eller hon omedvetet hålla en distans.

I det bästa fallet kommer personen distansera sig själv från att kommunicera. I det värsta fallet kommer han eller hon spendera timmar med att gräla.

Innan du får för dig att det är otrohet, red först ut om förändringarna påverkar alla i din partners liv eller bara dig. Oavsett fallet är det viktigt att du pratar med din partner.

Du når inte längre deras sociala nätverk eller så ber de om mer utrymme

Man och kvinna i säng

Det är normalt att man i en stabil relation vill spendera tid tillsammans och prata för att förstå den andra personens synsätt och utbyta idéer, antingen öga mot öga eller genom sociala medier.

Om en partner är känslomässigt otrogen kommer han eller hon att begränsa sina konversationer och det blir väldigt uppenbart.

Det är såklart normalt att alla har sina egna liv och partnern kanske inte delar med sig av allt. Det är dock inte normalt att saker som personen delade med sig av innan nu är en hemlighet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.