14 trick för att komma över stress, ångest och rädsla

Har du problem med stress, ångest och rädsla? Lär dig 14 fantastiska trick för att hjälpa dig tämja din hjärna och komma över din oro.
14 trick för att komma över stress, ångest och rädsla

Senaste uppdateringen: 27 maj, 2022

Stress, ångest och rädsla är stora fiender i dagens samhälle, för vi har alla en direkt anslutning till allt det som händer runt omkring oss. Men det finns enkla tips vi alla kan följa för att lugna ner hjärnan och motverka den stress som så ofta är en del av livet.

Hur kan man hantera stress, ångest och rädsla?

Stressad kvinna

Istället för att anamma en permanent attityd av att kämpa mot sig själv eller försöka fly undan situationen är det bästa du kan göra att aktivera en djupare andning. För att lugna ner dig och nå ett avslappnat tillstånd kan du prova avslappningsövningar.

Utsätt dig själv för rädsla

Genom att utsätta oss för saker som skrämmer oss lär vi oss att bli mer bekväma med dem, som att exempelvis prata offentligt. Lär dig att vara ärlig med dig själv.

Är rädslan vad som håller dig tillbaka?

Var medveten om när ångesten kontrollerar dig. Faktum är att din rädsla för något enkelt kan skapa andra frågor i livet. När du bemöter en situation eller upplevelse som du finner svår att hantera ska du alltid reflektera på det.

Ett bra sätt att göra det är genom att ha en journal och skriva ner dina tankar. Det är ett fantastiskt sätt att lära sig bemöta dem och rationalisera dem. Rädslor kan ha mycket att göra med dina uppfattade begränsningar.

Träna för att lugna daglig stress

Träning kan motverka stress, ångest och rädsla

Visste du att träning är ett av de bästa sätten att slappna av? Det beror på att träning hjälper till att producera endorfiner som får oss att slappna av. Träning boostar också vårt immunförsvar och höjer vår kroppstemperatur. Det är viktigt för en känsla av välmående.

Se ångest som spänning

Ångest är inte alltid dåligt. I vissa situationer borde du se ångest som en form av spänning istället för nervositet. En studie har visat att folk som tolkar sin ångest som spänning istället för nervositet är mer benägna att handla på ett lämpligt sätt och komma över svåra situationer.

Uppmärksamma de saker du gör bra

Skriv en lista över de saker du gör bra och en lista över det som oroar dig. Jämför dem sedan. På så sätt tänker du inte bara på de negativa aspekterna av ditt liv, utan också på de bra sakerna som händer dig. Det kan även vara så att listan över positiva aspekter är längre än listan med negativa saker!

Se saker som en helhet

Våra överlevnadsinstinkter fyller oss med permanent rädsla. För många känns det som att vi alltid måste ha garden uppe. Men du måste försöka kontrollera dina instinkter. Något dåligt kan hända i framtiden, men det händer inte i nuläget, så försök att slappna av.

Tänk på livet som ett spel för att minska stress, ångest och rädsla

lekande barn

Att se uppgifter som en hobby är otroligt viktigt för att man ska kunna tackla stress eller ångest. För att överkomma stress kan du se dina handlingar som del av ett spel. När något går fel kan du starta nästa spel och testa att göra saker på ett annorlunda sätt.

Se till att du vet vilka dina värderingar är

När du bemöts av en utmanande situation som gör dig spänd ska du alltid återvända till dina verkliga värderingar. Vad är betydelsefullt för dig? Din familj, partner, dina barn eller ditt arbete? Genom att skriva ned vad som är viktigt för dig kan du få hjälp att hantera förändringar i ditt liv.

Att hjälpa andra ger oss något i livet

Att öppna dörren för någon annan, ge vänner en hjälpande hand eller hjälpa barn att göra sin läxa är bara några sätt du kan hjälpa andra. Det är viktigt att man visar upp sin vilja att ge stöd, lyssna och erbjuda hjälp. När vi hjälper andra känner vi färre negative känslor och stress påverkar oss inte lika mycket.

Drick kaffe

Kaffe är lugnande

Enligt flera studier kan kaffe vara en fantastisk allierad i vissa stressiga situationer. Men du måste tänka på att du bara får inta måttliga mängder kaffe för att uppnå de önskade resultaten. Ta en liten kopp kaffe eller te och njut. Det är också ett fantastiskt sätt att slappna av!

Meditation är ett fantastiskt vapen mot stress

Lär dig att träna ditt sinne för att fokusera på nuet och på det du har att göra. Det lugnar ångest för framtiden och över saker från det förflutna. Med träning kan du lära dig att hantera depressiva tankar, ångest och till och med smärta.

Din inre dialog

En studie som utfördes under 2014 med studenter visade att vår inre dialog är mycket viktigare än vi tror. Det uppdagades att de som oftare använder “du” eller sina namn istället för “jag” i sin inre dialog förbättrade sin självkänsla. En annan direkt konsekvens av det var att de lättare kunde prata offentligt.

Är stress bra eller dåligt?

Är stress bra? Vissa psykologer säger att det är ett tecken på att vi bryr oss om vårt liv och tycker att det är meningsfullt. Så när du kämpar med stress, kom ihåg: det är inte alltid en dålig sak att bry sig så mycket! Med en sådan mentalitet blir det enklare att lära sig hantera livets press.

Får det en negativ effekt på ditt liv ska du prova på ovan nämnda tips för att motverka stress, ångest och rädsla.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Al Sunni A, Latif R. Effects of chocolate intake on Perceived Stress; a Controlled Clinical Study. Int J Health Sci (Qassim). 2014 Oct;8(4):393-401.
  • Brooks, A. W. Get excited: reappraising pre-performance anxiety as excitement. Journal of Experimental Psychology: General. 2014; 143(3): 1144.
  • Can YS, Iles-Smith H, Chalabianloo N, Ekiz D, Fernández-Álvarez J, Repetto C, Riva G, Ersoy C. How to Relax in Stressful Situations: A Smart Stress Reduction System. Healthcare (Basel). 2020 Apr 16;8(2):100.
  • Cohn MA, Fredrickson BL, Brown SL, Mikels JA, Conway AM. Happiness unpacked: positive emotions increase life satisfaction by building resilience. Emotion. 2009 Jun;9(3):361-8.
  • Fossati C, Torre G, Vasta S, Giombini A, Quaranta F, Papalia R, Pigozzi F. Physical Exercise and Mental Health: The Routes of a Reciprocal Relation. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 24;18(23):12364.
  • Goldin PR, Gross JJ. Effects of mindfulness-based stress reduction (MBSR) on emotion regulation in social anxiety disorder. Emotion. 2010 Feb;10(1):83-91.
  • Jackson SE, Smith L, Firth J, Grabovac I, Soysal P, Koyanagi A, Hu L, Stubbs B, Demurtas J, Veronese N, Zhu X, Yang L. Is there a relationship between chocolate consumption and symptoms of depression? A cross-sectional survey of 13,626 US adults. Depress Anxiety. 2019 Oct;36(10):987-995.
  • Keng SL, Smoski MJ, Robins CJ. Effects of mindfulness on psychological health: a review of empirical studies. Clin Psychol Rev. 2011 Aug;31(6):1041-56.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.