6 sätt att hantera livet när du känner dig överväldigad

Om livet har överväldigat dig och du inte vet vad du ska göra ska du ta en minut för att reflektera över dina mål och förbereda dig på att jaga dem.
6 sätt att hantera livet när du känner dig överväldigad

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Livet är inte lätt. Även när saker och ting går bra kan det finnas stunder när du känner dig överväldigad. Det viktiga är att inte låta pessimismen ta över. Det är naturligt och till och med nyttigt att vara arg, ledsen eller deprimerad. Vad som inte är naturligt är att förbli i dessa tillstånd.

Här vill vi erbjuda lite olika sätt att hantera dessa tuffa stunder och fortsätta röra dig framåt. Du kommer märka att det inte handlar om magiska formler, utan om enkla attitydjusteringar.

1. Var generös

Studerande kvinnor

Du vet redan att dina tankar kommer sväva mot vad du saknar och inte har när du känner dig överväldigad. Men att vara generös är näring för själen. Istället för att grubbla över att du inte har tid och pengar eller på dina problem hemma ska du hitta sätt att hjälpa andra.

Vi rekommenderar att ge något till en främling. Du behöver inte ge massor av pengar. Du behöver faktiskt inte ge pengar alls. Kanske stöter du på någon som bär tunga väskor eller matvaror, eller som har problem att korsa gatan. Ge personen en hjälpande hand!

Att hjälpa folk kommer visa dig att även om livet är påfrestande nu kan du alltid göra något för andra.

2. Sitt och titta på människor

Ett av de största problemen när du känner dig överväldigad av livet är att du vänder dig inåt och bara tänker på dig själv och dina problem. Nästa gång du känner så ska du gå till parken eller ett kafé där en massa folk passerar förbi.

Sätt dig och observera människor. Men kom ihåg att du ska observera; titta inte bara på dem. Med andra ord ska du ta dig tid att titta på någon och föreställa dig vem personen kan vara. Titta på ansiktet och föreställ dig hur personens liv ter sig.

Det hjälper dig att leva i stunden och komma ihåg hur barn ler hela tiden och vad som gör dem lyckliga. Du kommer också att se folk som ser ledsna eller arga ut, och kanske till och med bevittna en obehaglig situation som du inte kan påverka.

Du måste inte prata med någon eller försöka lösa personens problem. Det är bara en observationsövning som kan hjälpa dig att bli mer medveten om dina gränser, men också om dina privilegier.

3. Gå hem och slappna av

Badande kvinna

Är det ditt jobb som gör att du känner dig överväldigad? Har du bråkat med din partner? Eller är det ett problem med familjen? I så fall ska du ta ett steg bort från situationen.

Problemet kommer inte att försvinna. Du behöver bara ta dig tid att vara ensam och få humöret under kontroll. Ju längre du befinner dig i en jobbig situation desto troligare är det att du kommer säga något du inte menar.

Gå hem, ta en kopp kaffe eller te och ta en tupplur eller till och med ett bubbelbad. Senare kan du analysera vad som hände och se vad som verkligen pågår. Just nu ska du fokusera på att låta saker svalna lite.

Nästa dag kommer du märka att allt är mindre negativt och att du är i en position där du tar bättre beslut.

4. Älska dig själv när du känner dig överväldigad

Känner du dig överväldigad för att ett förhållande inte är bra för dig? Verkar det som att dina vänner plötsligt beslutat att du inte är tillräckligt bra? Det är okej. I slutändan är du den enda som behöver älska dig.

Ge dig själv en minut att medvetet älska dig själv. Jobba på att skapa hjälpsamma vanor:

  • För en tacksamhetsdagbok där du skriver ner en eller två saker varje dag som gör dig speciell – anledningar att älska dig själv.
  • Öronmärk tid varje vecka för att vara ensam och skäm bort dig med en massage eller hobby du älskar.
  • Se dig själv i spegeln varje kväll innan läggdags och säg de tre magiska orden: “Jag älskar dig.”

Brist på självkärlek kan få dig att acceptera situationer och tillstånd som sårar dig. Låt inte det hända.

5. Utbilda dig själv

Det finns stunder när du känner dig överväldigad av situationer som du inte vet hur du ska hantera. Kanske är du alltid skuldsatt i slutet av månaden oavsett hur mycket du arbetar, eller så får du aldrig den där befordringen.

I situationer som dessa är det viktigt att ta reda på om problemet faktiskt har att göra med dina känslor eller färdigheter. Begå inte misstaget att tro att du vet allt.

Leta istället efter sätt att anskaffa nya färdigheter som du saknar.

Svaret kommer bero på vad du behöver:

  • En kurs i privatekonomi om du inte kan hantera dina pengar.
  • En kurs eller två för att lära dig en färdighet som kan hjälpa dig att avancera på jobbet.
  • Psykologisk terapi för att identifiera och lösa känslomässiga problem som håller kvar dig i dåliga förhållanden.

Kom ihåg att det inte finns några magiska lösningar och att du ibland måste stanna upp och lära dig något. När du gör det kommer det att vara mycket enklare att gå framåt.

6. Bli inspirerad

Hitta en plats hemma där det finns gott om positivitet. Det är lätt att känna sig överväldigad och förlora riktningen när du inte tar dig tid att vara tacksam och bli inspirerad. Vill du resa till Asien? Tjäna tillräckligt med pengar för att köpa ditt drömhus? Om du inte bibehåller rätt fokus kommer du att tappa bort dig i processen av att försöka nå dina mål.

Skaffa ett anteckningsblock eller hitta en plats i ditt rum där du kan sätta upp bilder, citat och allt annat som kan påminna dig om vad du jobbar mot. På så sätt kan du gå dit och sätta idéer, planer och aktiviteter på plats när du känner att du inte kan hantera livet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Woolston, C. (2018). Feeling overwhelmed by academia? You are not alone. Nature. https://doi.org/10.1038/d41586-018-04998-1
  • Leary, M. R., Tate, E. B., Adams, C. E., Allen, A. B., & Hancock, J. (2007). Self-compassion and reactions to unpleasant self-relevant events: The implications of treating oneself kindly. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.92.5.887
  • Rolston, A., & Lloyd-Richardson, E. (2017). What is emotion regulation and how do we do it? Cornell Research Program on Self-Injury and Recovery.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.