Viktiga frågor att ställa sig innan man avslutar en relation

Innan du avslutar en relation borde du ställa dig själv fem frågor. Du kommer upptäcka saker om dig själv som du kanske inte visste. Du kommer få kunskap från resan ni tagit tillsammans och kommer lita på de beslut du tar, för du kommer veta att de är de rätta.
Viktiga frågor att ställa sig innan man avslutar en relation

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Innan du avslutar en relation är det viktigt att du ställer dig själv några stora frågor; frågor som kan hjälpa dig att öppna dina ögon och reflektera.

Dessa kommer hjälpa dig att lära dig från relationen. Om du väljer att avsluta den kommer du sedan kunna etablera hälsosammare och starkare band i framtiden.

Fundera över om du avslutar en relation för att du letar efter den “perfekta partnern”

Finns den perfekta partnern?

Vi har alla höga förväntningar, men i bland kan dessa orealistiska förväntningar förvränga verkligheten eller skada en hälsosam relation.

Ibland tänker man inte på att den andra personen också är en människa. Man kanske tänker att personen är som en prototyp eller att relationen kanske bara inte går så bra.

Som med alla relationer är det inte alla förväntningar som kan mötas perfekt. Man kanske börjar känna sig frustrerad och det gör en besviken. Man börjar även skylla på eller döma sin partner.

Det är viktigt att du frågar dig själv om du funderar på att avsluta relationen för att din partner inte kan uppfylla dessa omöjliga förväntningar.

Om så är fallet måste du ta bort ögonbindeln som uppstått från dina orealistiska idealiseringar. Du måste komma ihåg att andra är lika mänskliga som du.

Är min relation ohälsosam?

Man kan vilja avsluta en relation för att man känner sig olycklig, och att det bara har blivit värre med tiden. Om så är fallet är det viktigt att reflektera över relationens hälsa. Du måste utröna om den har blivit ohälsosam.

För att göra det behöver du utrymme och framförallt tid.

Känslan och smärtan kan få dig att se saker från ett oklart perspektiv och få dig att ta irrationella beslut. Du kanske inser att du inte upptäckt tecken på psykologisk eller fysisk misshandel, manipulation, lögner eller allmänt illa behandling.

Om du befinner dig i en ohälsosam relation måste du avsluta den så snart som möjligt, för relationen skadar då två personer som inte tycker om varken relationen eller den kärlek som finns i den.

Är min situation för stressig för att ta ett beslut?

Stressa inte för att ta ett beslut

Det kan verka betydelselöst, men för mycket arbete och stress kan orsaka problem. Det gör dig mindre förstående och tolerant mot andra, och det kan få dig att ta dåliga beslut.

När du befinner dig i en situation med mycket stress och ångest kan du komma att gå över dina gränser och även förlora perspektivet gällande allt du har omkring dig.

Det är därför viktigt att du tar dessa faktorer i beaktande innan du tar ett beslut. Speciellt i en seriös relation. Du kanske känner dig som du gör för att du är för stressad.

Finns det någon tredje part som påverkar relationen?

Du kanske avslutar en relation på grund av en tredje part. Andra kan ha en stor påverkan på dig och ditt förhållande, och påverkan kan vara större än du tror.

Ett exempel är om en förälder vägrar acceptera ett barns relation. Det kan resultera i konflikt och spänningar i ett par och det påverkar relationens hälsa.

När en vän eller familjemedlem stöter bort eller inte accepterar den man är med kan man komma att känna sig förolämpad och sårad.

Det värsta är att det uppstår omedvetet, och du projicerar därmed denna smärta på din partner. Du låter all frustration falla på partnern och alla andra, och du avslutar relationen på grund av en påverkan från något som du inte ens är medveten om.

Litar jag på mitt beslut eller tvivlar jag?

BAra du vet om du bör avsluta en relation

Vi har fått lära oss att ta andras åsikter i beaktande rörande personliga aspekter av våra liv. Men om du borde avsluta en relation är något som bara du själv kan avgöra.

Kanske en vän säger till dig att din relation inte är bra för dig eller att denne inte tycker om din partner. En familjemedlem kan å andra sidan säga att du missar en möjlighet…

Alla dessa åsikter och mer kan ha en stor påverkan på dig när det är dags att ta ett beslut.

Det är därför viktigt att du förstår och tänker på vad DU vill. Låt inte andras åsikter ändra ditt beslut. Titta inom dig och hitta ditt eget svar.

Innan du avslutar en relation bör du ställa dig själv dessa fem viktiga frågor. Du kommer upptäcka saker om dig själv som du kanske inte visste. Du kommer få kunskap från resan ni tagit tillsammans och kommer lita på de beslut du tar för att du vet att de är de rätta.

Bilder: Paula Bonet


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Whisman, M. A., & Beach, S. R. H. (2012). Couple Therapy for Depression. Journal of Clinical Psychology. https://doi.org/10.1002/jclp.21857
  • Lebow, J. L., Chambers, A. L., Christensen, A., & Johnson, S. M. (2012). Research on the Treatment of Couple Distress. Journal of Marital and Family Therapy. https://doi.org/10.1111/j.1752-0606.2011.00249.x
  • Halford, W. K., & Sweeper, S. (2013). Trajectories of adjustment to couple relationship separation. Family Process. https://doi.org/10.1111/famp.12006
  • Atkins, D. C., Dimidjian, S., Bedics, J. D., & Christensen, A. (2009). Couple Discord and Depression in Couples During Couple Therapy and in Depressed Individuals During Depression Treatment. Journal of Consulting and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1037/a0017119

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.