Hur man räddar relationen efter otrohet

För att komma över otrohet måste båda parter göra sitt bästa och börja om från början utan bitterhet. Om det inte är möjligt är det bäst att avsluta förhållandet.
Hur man räddar relationen efter otrohet

Senaste uppdateringen: 22 april, 2019

Ja, det är möjligt att återfå tilliten för sin partner efter otrohet, men de flesta gånger leder det till skilsmässa och kan ruinera förhållandet helt.

Otrohet är inte något som bör tas lätt på. Var helt på det klara med att det är en handling som innebär att du sviker din partners förtroende, självkänsla och känslor. En hälsosam relation måste börja med starka känslomässiga band, och ni måste båda ta hand om detta band och ge det den vikt det förtjänar.

Hur vet man om det är ett känslomässigt problem?

Kramande par

Vi vill poängtera att 82% av alla som erkänt att de varit otrogna säger att det började med en person som “bara var en vän”. För det mesta börjar otroheten utan att det var planerat. Det är därför det är så viktigt att ha en stark relation där bandet mellan de båda är djupt uppskattat och hela tiden förbättras.

Efter otrohet är det viktigaste att personen erkänner det. Den som blivit förrådd måste dock fråga sig själv:

  • Hur känner jag mig? 
  • Är det verkligen värt det att försöka fixa saker?
  • Hade det varit bättre att avsluta relationen?
  • Är det här första gången det har hänt?

Du måste även tänka på möjligheten att relationen, även om den fortsätter, inte kommer vara likadan som innan.

Är det viktigt med andras åsikter efter otrohet?

Det är många gånger bekvämt att prata med andra som kanske vet lite mer om just otrohet. Det är upp till dig – det är ditt beslut att acceptera andras åsikter om er relation. En av svårigheterna med att få reda på otrohet är hur du kommer på sanningen. Det kommer hjälpa dig att bestämma hur du borde gå framåt och vad som är viktigast för dig i framtiden.

Tänk på att andra involverar sig i dina affärer med avsikten att hjälpa, även om det kan få dig att känna dig obekväm eller ge dig intrycket att du var den som hölls i mörkret. Ta dig lite tid att analysera situationen. Du kommer se att det inte nödvändigtvis måste vara på det här sättet.

Uttryck dina känslor efter otrohet

Par tittar på varandra

Prata med din partner när du känner dig redo för det. Säg vad som sårar dig och vad du vill att de ska göra för att återfå din tillit.

Efter otrohet är det viktigt att du uttrycker dina känslor med ord istället för gester och fysiska handlingar. Om du känner att du inte kan vara i fysiskt kontakt med din partner på ett hälsosamt sätt är det bättre att hålla en distans.

Även om du känner dig arg kommer bråk eller våld i relationen inte hjälpa dig att uppnå något. Även om det kan kännas rätt vid tillfället är det aldrig rätt att skada din partner. Det kommer inte få dig att känna dig bättre, utan bara skada den andra personen i onödan.

Det är också viktigt att lyssna

Det ger din partner chansen att berätta vad som fattades i er relation och om de tror att det är värt att laga den. Om du är den enda som är villig att kämpa för er brustna relation är allt redan förlorat. Om din partner inte vill fortsätta är det en bra tidpunkt att prata om att avsluta det hela.

Kom ihåg att det är en konversation om era känslor. Det är inte tid för att bråka eller klaga. Lyssna noga och tänk på om du kan ge den andre personen vad denne behöver. I vissa fall uppstår otrohet för att en partner känner sig bortstött och inte kan kommunicera. Det kan också vara så att relationen inte längre ger din partner vad han eller hon vill ha.

Ni måste ha en ärlig konversation och acceptera hur ni känner. Kom ihåg att din partners behov och känslor är riktiga och viktiga, även om du inte håller med dem. Om du verkligen inte kan hantera dem eller inte anser dem vara viktiga är det dags att ni börjar fundera på att avsluta förhållandet.

Var ansvarsfull

Ni måste båda ta ansvaret för era misstag; ingen kan gå tillbaka i tiden och sudda bort otroheten. Vad du kan göra är att reflektera över vad ni gjorde rätt och fel i förhållandet för att kunna förbättra ditt framtida beteende och ta rätt beslut.

Välj att gå framåt efter otrohet

Par som kramas

Om det känns för svårt för dig och din partner att komma över situationen är det bäst att ni anlitar en expert för att guida er på rätt väg.

Det är speciellt viktigt om det finns en extern faktor som komplicerar er relation ännu mer. Det är viktigt att man kapar all kommunikation med personen som partnern eller du själv var otrogen med. Annars kan det vara svårt att återfå tilliten.

Det är viktigt att etablera “regler”

Kom till en gemensam överenskommelse angående vad ni förväntar er av den andra personen. Börja med att laga ert förhållande från grunden. Ä lska framförallt dig själv. Ta inte ansvar för problem som inte var ditt fel och fortsätt framåt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.