9 effektiva sätt att slappna av på 5 minuter

Datorer och andra elektroniska prylar är en konstant del av våra liv. Om du vill slappna av och sova bättre bör du ta en paus varannan timme och undvika att använda dem en timme innan läggdags.
9 effektiva sätt att slappna av på 5 minuter

Senaste uppdateringen: 25 december, 2018

Stress, nerver och ångest är alla dåliga för vår hälsa. Därför kan det vara bra att känna till olika sätt att slappna av på 5 minuter. Detta är ännu viktigare när vi tänker på att vi inte alltid har tid för en massage eller en timme av meditation och yoga. Vi behöver en “snabblösning” för detta problem.

Hur gör jag för att slappna av på 5 minuter?

Promenad

En skön promenad kan få dig att slappna av på 5 minuter. Oavsett om du tar en promenad genom parken eller någon annan lugn plats, kan detta snabbt få dig att slappna av och känna lugn. Om du känner dig stressad på kontoret kan du använda din lunchtimme för att komma ut och ta en skön promenad. Du behöver bara fem minuter för att glömma dina problem, höra fåglarna sjunga, se lite vackra blommor mm. Det kan även hjälpa dig att reda ut något problem som stör dig eftersom promenader ger dig chans att ta ett steg tillbaka och reflektera.

Slappna av på 5 minuter med en promenad

Andas

Du tänker kanske: “Men jag andas ju hela tiden!” I detta fall talar vi dock om medveten andning. Det första du bör göra för detta är att vara medveten om luften som kommer in i dina lungor, snarare än att bara låta det vara en mekanisk funktion som din kropp ägnar sig åt för att överleva.

Att andas är en vital kraft som spelar stor roll eftersom det ger kroppen näring, minskar stressnivåerna och tillåter dig att få mer syre.

Om du vill snabbt slappna av på 5 minuter, behöver du bara andas djupt (alltid genom näsan). Du behöver inte gå till en park eller ut i mitten av ett fält. Du kan lugna ner dig bara genom att sitta på kontoret. För att dra maximal nytta av denna process kan du sluta ögonen och placera dig i en riktigt skön position (sittande, stående eller liggande). En hjälpsam övning är att täppa igen din högra näsborre och endast andas genom den vänstra. Byt sedan och andas genom den högra. Detta gör dig lugn väldigt snabbt.

Visualisera

Detta betyder i grund och botten att du ska dagdrömma“, eftersom det är mycket avslappnande.

Du kanske har en hektisk dag på jobbet – då kan du visualisera att du befinner dig på en paradisö och dricker från en kokosnöt. Eller så kanske din version av en fridfull plats är i skogen bland träd och blommor. Du kan även försöka tänka på din ideala framtid för att minska stressnivåerna.

Se dock till att hålla koll på hur du reagerar på denna övning, eftersom tankar på semestern eller det hus du vill flytta in i ibland kan öka stressnivåerna. Fantisera om en aktivitet du älskar så kommer du säkerligen känna dig lugnare.

Meditera för att slappna av

Ät ett mellanmål

En tom mage kan öka stress- och nervositetsnivåerna.

Genom att äta ett nyttigt mellanmål kommer du inte bara känna dig mätt, utan även gladare. Detta händer eftersom det finns en stor koppling mellan vad som händer i din mage och hur din hjärna mår. Skynda dig inte genom målet, utan ät långsamt och njut av varje tugga. Välj nyttiga livsmedel, som ett äpple, en müslikaka eller en bit mörk choklad.

Undvik att äta feta eller sockerhaltiga livsmedel eftersom dessa kan ha motsatt effekt.

Ägna dig åt trädgårdsarbete

Detta är en otroligt effektiv typ av terapi för personer med höga stressnivåer. Den är en bra metod som kan få dig att slappna av på 5 minuter. Utöver att vara en källa för frisk luft som förbättrar din andning hjälper växterna även till att lugna dina nerver.

Du kanske bara har en liten kruka i köksfönstret, eller så kanske du har flera. Ägna lite tid åt att vattna dina växter, ta bort ogräs och till och med tala med dem. Du kommer märka direkt hur ditt blodtryck börjar sänkas, och även dina hjärtslag.

Gå bort från datorn

Att använda datorn under långa perioder (något som många gör) kan resultera i högre stressnivåer. Detta resulterar i sin tur i sömnbrist, depression, sömnproblem, mardrömmar, huvudvärk, muskelsmärtor, spända ögon mm.

Försök i så stor utsträckning som möjligt ta fem minuters paus varannan timme när du är på kontoret och när du är hemma. Sitt inte bara framför datorn hela tiden (samma sak gäller för TV:n). Försök att undvika använda datorn en timme innan läggdags, och låt den definitivt inte stå på om den befinner sig i sovrummet.

Ta dig bort från datorn

Kom i kontakt med naturen

Ett annat sätt som kan få dig att slappna av på 5 minuter är lite solsken, att gå på gräs, att lukta på en blomma i dess naturliga miljö eller att gå på stranden. Dessa saker kan vara extremt avslappnande. För personer som lider av stress, ångest eller depression kan kontakt med naturen avsevärt minska symtomen de upplever. När du är i stan bör du försöka få lite “grön tid” genom att gå till parken eller fylla ditt kontor med växter och blommor.

Ge dig själv en massage

Du behöver inte gå till en massör för en timmeslång massage (även om det kan vara mycket bra att göra det emellanåt).

Om du upplever att du håller på att explodera på grund av dina förpliktelser under dagen, kan det vara en bra tidpunkt att ge dig själv en massage. Tryck på punkten mellan pek- och långfinger för att bli av med hjärtspänningar. På den andra handen kan du massera området under tummen för att axlarna och nacke ska slappna av.

Om du har huvudvärk kan det vara mycket effektivt att massera i cirkelrörelser vid tinningarna. Glöm inte att sluta ögonen.

Lyssna på musik

Musik har en lugnande effekt på vårt sinne, men vi talar förstås inte om vilken genre som helst. Vi föreslår att du lyssnar på instrumental musik, klassisk musik eller mantran om du vill lugna dina nerver. Många väljer att lyssna på dessa typer av musik när de går till sängs på kvällen.

Men du kan även välja att lyssna på en av dina favoritsånger (undvik att lyssna på långsamma eller sorgliga låtar) för att skapa utsöndring av naturliga hormoner som automatiskt får dig att slappna av. Du kan använda hörlurar eller bara sätta musiken på låg volym på stereon – det är helt upp till dig.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.