9 sätt att slappna av på 5 minuter

september 14, 2015
Datorer och andra elektroniska prylar är en konstant del av våra liv. Om du vill slappna av och sova bättre bör du ta en paus varannan timme och undvika att använda dem en timme innan läggdags.

Stress, nerver och ångest är alla dåliga för vår hälsa. Därför är det så viktigt att vi känner till olika sätt att slappna av på 5 minuter. Detta är ännu viktigare när vi tänker på att vi inte alltid har tid för en massage eller en timme av meditation och yoga. Vi behöver en ”snabblösning” för detta problem.

Hur kan jag slappna av på fem minuter?

Promenad

En skön promenad, oavsett om den går genom parken eller en annan lugn plats, gör dig lugn snabbt. Om du känner dig stressad på kontoret kan du använda din lunchtimme för att komma ut och ta en skön promenad. Du behöver bara fem minuter för att glömma dina problem, höra fåglarna sjunga, se lite vackra blommor, mm. Det kan även hjälpa dig att tänka på något som stör dig eftersom promenader ger dig chans att ta ett steg tillbaka och reflektera.

Promenera

Andas

Du tänker kanske, ”Men jag andas alltid!”. I detta fall talar vi dock om medveten andning. Det första du bör göra för detta är att vara medveten om luften som kommer in i dina lungor, snarare än att bara låta det vara en mekanisk funktion som din kropp ägnar sig åt för att överleva. Att andas är en vital kraft som spelar stor roll eftersom det ger kroppen näring, minskar stressnivåerna och tillåter dig att få mer syre. Om du vill slappna av behöver du bara andas djupt (alltid genom näsan). Du behöver inte gå till en park eller ut i mitten av ett fält – du kan lugna ner dig bara genom att sitta på kontoret. För att dra maximal nytta av denna process kan du sluta ögonen och placera dig i en riktigt skön position (sittande, stående eller liggande). En hjälpsam övning är att täppa igen din högra näsborre och endast andas genom den vänstra. Byt sedan och andas genom den högra. Detta gör dig lugn väldigt snabbt.

Visualisera

Detta betyder i grund och botten att du ska ”dagdrömma”, eftersom det är mycket avslappnande. Du kanske har en hektisk dag på jobbet – då kan du visualisera att du befinner dig på en paradisö och dricker från en kokosnöt. Eller så kanske din version av en fridfull plats är i skogen bland träd och blommor. Du kan även försöka tänka på din ideala framtid för att minska stressnivåerna. Se dock till att hålla koll på hur du reagerar på denna övning, eftersom tankar på semestern eller det hus du vill flytta in i ibland kan öka stressnivåerna. Fantisera om en aktivitet du älskar så kommer du säkerligen känna dig lugnare.

Meditera hemma

Ät ett mellanmål

En tom mage kan öka dina stress- och nervositetsnivåer. Genom att äta ett nyttigt mellanmål kommer du inte bara känna dig mätt, utan även gladare. Detta inträffar eftersom det finns en stor koppling mellan vad som händer i din mage och hur din hjärna mår. Skynda dig inte genom målet, utan ät långsamt och njut av varje tugga. Välj nyttiga livsmedel, som ett äpple, en müslikaka eller en bit mörk choklad. Undvik att äta feta eller sockerhaltiga livsmedel eftersom dessa kan ha motsatt effekt.

Ägna dig åt trädgårdsarbete

Detta är en otroligt effektiv typ av terapi för personer med höga stressnivåer. Utöver att vara en källa för frisk luft som förbättrar din andning hjälper växterna även till att lugna dina nerver. Du kanske bara har en kruka, eller så kanske du har flera. Designera lite tid åt att vattna dina växter, ta bort ogräs och till och med tala med dem. Du kommer märka direkt hur ditt blodtryck börjar sänkas, och så även dina hjärtslag.

Gå bort från datorn

Att använda datorn under långa perioder (något som många gör) kan resultera i högre stressnivåer. Detta resulterar i sin tur i sömnbrist, depression, sömnproblem, mardrömmar, huvudvärk, muskelsmärtor, spända ögon, mm. Försök i så stor utsträckning som möjligt ta fem minuters paus varannan timme när du är på kontoret och när du är hemma. Sitt inte bara framför datorn hela tiden (samma sak gäller för TV:n). Försök att inte använda datorn en timme innan läggdags, och låt den definitivt inte stå på om den befinner sig i sovrummet.

Kontorträning

Kom i kontakt med naturen

Lite solsken, att gå på gräs, att lukta på en blomma i dess naturliga miljö eller att gå på stranden – detta kan vara extremt avslappnande. För personer som lider av stress, ångest eller depression kan kontakt med naturen avsevärt minska symtomen de upplever. När du är i staden ska du försöka få lite ”grön tid” genom att gå till parken eller fylla ditt kontor med växter och blommor.

Ge dig själv en massage

Du behöver inte gå till en massös för en timmeslång massage (även om det kan vara mycket bra att göra det en gång per dag). Om du befinner dig i en tidpunkt under dagen då du håller på att explodera på grund av dina förpliktelser kan det vara bra att ge sig själv en massage. Tryck ned på punkten mellan ditt pek- och långfinger för att bli av med hjärtspänningar. På den andra handen kan du massera områden under tummen för att slappna av axlar och nacke. Om du har huvudvärk finns det inget bättre än att göra cirklar vid tinningarna, och glöm inte att stänga ögonen.

Lyssna på musik

Musik har en lugnande effekt på vårt sinne, men se dock upp eftersom vi inte talar om vilken genre som helst. Vi föreslår att du lyssnar på instrumentell musik, klassisk musik eller mantran om du vill lugna dina nerver. Många väljer att lyssna på dessa typer av musik när de går till sängs på kvällen. Du kan dock även välja att lyssna på en av dina favoritsånger (undvik att lyssna på långsamma eller sorgliga låtar) för att orsaka utsöndring av naturliga hormoner som automatiskt får dig att slappna av. Du kan använda hörlurar eller bara sätta musiken på låg volym på stereon – det är helt upp till dig.

MER FÖR DIG