Varför det är svårt att avsluta en relation som inte fungerar

Att tvinga sig är inte hälsosamt. Varför avslutar människor inte relationer som inte längre fungerar? Läs mer om detta i vår artikel!
Varför det är svårt att avsluta en relation som inte fungerar

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2019

När det verkar som att en relation håller på att ta slut, kan ett uppbrott tyckas vara det mest logiska och korrekta beslutet. Så varför är det så svårt att avsluta en relation fast man är så olycklig i den? Vad är det som gör att vi håller fast vid något som är söndervittrat och dött?

Du har försökt allt, men ingenting är som förr och det verkar som att det aldrig någonsin kommer att bli det igen. Men ändå ger du inte upp.

Många gånger kan vi inte ta det svåra beslutet att officiellt avsluta en relation som är i stort sett över. Det är ännu svårare när du har varit i relationen en lång tid och ni båda har delat äkta kärlek.

Att säga farväl och gå vidare är det mest hälsosamma man kan göra. Men ibland försöker vi övertyga oss själva om att vi kommer att fixa det ändå. Och vi försöker lära oss att leva med de där problemen som inte fanns i början av relationen.

Det är vanligt att man inte klarar av att avsluta en relation som redan dött. Läs vidare så ska vi berätta varför.

Varför man inte kan avsluta en relation fast man är olycklig

Det är svårt att avsluta en relation fast man är olycklig

Människorna runt omkring oss kanske också ser att det är dags att avsluta relationen och gå vidare. Ändå är det inte något enkelt beslut. Varför kan man bara inte bryta upp från en relation som inte längre fungerar? Det finns flera anledningar:

I ett skadat förhållande är det ingen skillnad mellan behovet av att avsluta det eller att fixa det.

Många avslutar inte sina relationer på grund av flera anledningar. Dessa kan bland annat vara:

 • Rädslan för känslorna av förlust och sorg som det kan leda till.
 • En rädsla för konfrontation.
 • Rädslan för det okända.
 • Barn är inblandade.
 • Rädslan för att dömas socialt.
 • Vägran att förlora allt som investerats.
 • Skuldkänslor för att du misslyckats.
 • Brist på självkänsla och rädsla för ensamhet.

Alla uppbrott innebär en förlust och det går inte att förneka att de också orsakar smärta. Detta beror på att vi inser att vi måste ta en annan väg. En av våra största rädslor är att ta risker, och när vi har följt en viss väg under lång tid är det svårt att sluta med det.

Ibland stannar vi kvar i förhållanden på grund av dåligt självförtroende.

“Jag bryr mig inte ifall han inte älskar mig, jag älskar honom och en dag kommer han att bli kär i mig igen”, är en vanlig tanke. Att hoppas att saker ska förändras kan även göra att man börjar göra upp planer på hur man ska få sin partner tillbaka. Dessa planer avslöjar en allvarlig brist på självkänsla.

Förlustaversion

Psykologen och nobelprisvinnaren Daniel Kahneman upprättade ett koncept som förklarar varför vi inte avslutar relationer när de inte längre fungerar.

Det är på grund av “förlustaversion”, eller svårigheten att släppa en investering man gjort. Den återkommande tanken att man har investerat mycket i relationen gör det svårt att ge upp.

Vår sociala omgivning är också en faktor. Många är riktigt oroliga över vad andra ska säga om dem. Vi är inte bara rädda för att misslyckas. Vi är också rädda för att andra ska se oss misslyckas. Att hålla uppe fasaden av ett lyckligt och perfekt liv kan ibland göra oss paralyserade.

En annan vanlig faktor är barn. Personerna kanske tror att de kommer att skada sina barn om de bryter upp. Denna faktor kan göra att partners i sexlösa äktenskap lever ihop i en fientlig miljö som ironiskt nog inte är bra för barn.

Många stannar kvar i sexlösa förhållanden

Tecken på att det är slut

Det är ett tecken på att ett förhållande inte fungerar när en eller båda i relationen tappar motivationen att hålla ihop. Även om det kan finnas tvivel, finns det obestridliga tecken på att förhållandet är över.

 • Sexet är inte tillfredsställande eller ni har inte sex alls.
 • Det finns ingen kommunikation.
 • Ni lever i en fientlig miljö.
 • Det förekommer misstro.
 • Det råder en brist på intresse.

Vi förtjänar alla att vara lyckliga. Dessa tecken visar att vi inte är det, och att något måste förändras. Du bör se ett uppbrott som en möjlighet att lära dig att stå på egna ben.

Det finns tillfällen när den inre rösten berättar för oss att det är dags att sätta stopp. Om du upplever detta, bör du släppa, förlåta om det behövs och fortsätta. Om du inte vet hur du ska hantera situationen, är det bästa du kan göra att be om hjälp.

Varför håller olyckliga par ihop? Varför är det så svårt att avsluta en relation när det är så uppenbart att den inte längre fungerar?

Man fortsätter av vana, på grund av rädsla för förlust, på grund av den sociala omgivningen… Det finns oändliga skäl till varför många inte kan avsluta en relation när de borde göra det.

Du kan försöka täcka över problemen och låtsas som att allt är bra, men att bara stänga detta kapitel i ditt liv är det hälsosammaste du kan göra. Det är inte så romantiskt, men ibland är det bättre att lyssna på hjärnan än på hjärtat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.