5 steg för att du ska kunna glömma och förlåta

Det är inte lätt att glömma och förlåta. Men du blir lyckligare när du slipper bära runt på såren eller ärren från människor som gjort dig illa.
5 steg för att du ska kunna glömma och förlåta

Senaste uppdateringen: 12 november, 2018

För att kunna gå vidare med våra liv och njuta fullt ut borde vi lära oss att förlåta de som har sårat oss i det förflutna och gå vidare.

Att förlåta är inte enkelt. Men det är först när du börjar lägga det som sårat dig bakom dig som du börjar läka. Du kommer känna dig lyckligare när du inte längre behöver bära på såren eller ärren från sådant som skadat dig.

Det är illa nog att du var tvungen att tolerera att bli sårad när det hände. Varför fortsätta härbärgera skadan och ge den en vikt den inte ska ha? Är det inte tillräckligt att du genomlevde det och stod ut med det när det hände? Varför fortsätta föra tillbaka smärtan från det?

Påbörja läkningsprocessen en gång för alla. Det kräver mod, kärlek och förståelse. Här är fem steg för att glömma, förlåta och gå vidare med ditt liv.

1. Inse att avsaknaden av förlåtelse påverkar ditt liv

Du måste inse att personen som sårat dig faktiskt påverkar dig. Inse att om du väljer att förlåta personen så är det för att du förtjänar det. Det behöver inte ha att göra med personen som sårade dig, utan det räcker med faktumet att du behandlar dig själv rätt genom att göra det.

Förlåta

Att samla på smärtan kommer bara leda till att du blir på dåligt humör och förbittrad. Försök sträva efter att hantera dina känslor på något sätt, så att din förlåtelse blir äkta.

Framförallt måste du hålla dig lugn för att undvika ilska och hantera din stress. Försök att tänka på något fridfullt.

Du kan tänka på en person som står dig nära och som du älskar eller byta ut negativa bilder till positiva.

Förneka eller undvik inte situationen. Ta itu med den och ge den vikten som den förtjänar, utan det känslomässiga bagaget du har burit på i det förflutna.

2. Besluta om du verkligen vill gå vidare utan att förlåta

Det här steget är mycket viktigt. Du måste tänka över det mycket noga och visualisera hur det skulle vara att lämna problemet bakom dig.

Kom ihåg att benåda är inte att förglömma, för det finns aspekter av det som du bara inte kommer att glömma.

Lova dig själv att problemet inte ska få komma in i ditt liv och att du från och med nu ska leva i nuet.

Förlåtelse är inte till för den som sårat dig. Det är en nödvändighet för dig själv och ett sätt att förbättra ditt liv.

Du är ägare av dina handlingar och ansvarig för dina beslut. Du får inte låta personen som sårat dig ha makt över dig.

Att välja den mindre smärtsamma vägen och övervinna hinder betyder inte att du ska gå tillbaka till personen och fortsätta en relation eller rättfärdiga vad denne gjorde.

Att förlåta innebär att frånta personen makten att fortsätta såra dig samt att lämna hela problemet bakom dig.

3. Att uttrycka hur du känner

Det är viktigt att släppa dina känslor och frigöra dig ifrån hur du känner för personen som sårat dig. Det betyder inte att du ska söka en konfrontation. Kom ihåg att allt du gör är för din egen skull.

Innan du talar med personen borde du först klargöra dina idéer och fundera på vad du ska säga.

Försök att inte hålla tillbaka något förrän du känner lättnad. Förklara varför du mår så dåligt eller skriv ned vad som har hänt dig: ilskan, bitterheten och sorgen.

Det spelar ingen roll om du går till överdrift. Det är viktigt att du uttrycker all din smärta. Du behöver inte nödvändigtvis skicka brevet till personen som sårat dig. Brevet skriver du till dig själv för att göra dig av med din smärta så att du kan bränna det eller slänga det.

Förringa inte dig själv. Det är viktigt att du är medveten om att du förtjänar att behandlas med respekt. Känn igen och uttryck alla de negativa aspekterna du känner rörande personen.

4. Acceptera dina misstag

Det finns mycket smärtsamma känslor gömda inom dig som hindrar dig från att förlåta inom rimlig tid. Dessa känslor är sorg, förnedring, bortstötning och bedrägeri. Det är viktigt att du accepterar det och försöker sätta dig in i den andra personens situation.

Förlåta

Ibland dömer vi för hårt utan att tänka på vad vi skulle ha gjort i samma situation. Kanske det skulle vara något som du inte hade velat göra, men som var nödvändigt.

Tänk på andra situationer när du har känt på samma sätt. Fundera på om det som inträffat förtjänar den vikt du ger det.

Ni behöver inte dela värderingar, åsikter eller sätt att tänka eller känna. Det betyder inte att du försöker rättfärdiga någonting. Du måste förstå att människor är bättre än de misstag de ibland gör.

5. Att släppa situationen

Gå vidare och se inte tillbaka. Du måste förstå att förlåtelse inte kommer från en dag till nästa. Det är en process som du behöver internalisera. Hur lång tid det tar att slutföra denna process beror på personen.

Bara du vet hur lång tid det tar att gå vidare och glömma allt som hänt. Fastna inte vid det som sårat dig, men ge dig själv tid att förlåta.

Du behöver bara möta personen och säga: “Jag förlåter dig.” Då kommer du känna att allt är bättre, och du kommer känna dig fri.

Kom ihåg att förlåtelse är en process som gör att du kan gå vidare utan att någon handling eller person påverkar dig, dina framtida relationer eller ditt nuvarande liv.

Spara


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.