Att vara stark eller ge upp är ibland dina enda alternativ

Det finns stunder i våra liv när det verkar som att allt går fel. Ge inte upp, fortsätt kämpa. Inget går egentligen förlorat, och det bästa har dessutom inte hänt än.
Att vara stark eller ge upp är ibland dina enda alternativ

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Det finns stunder i livet när saker inte går särskilt bra. Allt verkar gå emot dig och det finns inget du kan göra åt det. Men du kommer upptäcka något som du inte insett tidigare: du kommer märka att ditt enda alternativ ibland är att vara stark.

Livet ger oss ofta svårigheter så att vi kan lära oss att aldrig ge upp. Du kanske känner dig hjälplös och undrar varför allt ska hända dig, men du kommer även märka att du kan ta dig igenom både det och värre saker.

Berättelsen om de två mössen

För att illustrera detta koncept vill vi dela med oss av en berättelse av Jorge Bucay. Berättelsen handlar om två möss som försöker ta sig ur en dålig situation.

gråtande månar

“En gång ramlade två möss ner i en hink med grädde. De kände omedelbart att de började sjunka, och de kunde inte flyta särskilt länge i den tjocka grädden. Det var som att sitta fast i kvicksand.

De simmade runt kanten på hinken för att hitta en väg ut, men det var lönlöst. Allt de kunde göra var att trampa grädde eller sjunka.

Det blev jobbigare och jobbigare att hålla sig ovanför ytan.

En av dem sade med hög röst:

– Jag klarar det inte längre. Det finns ingen väg ur det här, och vi kan inte simma för evigt. Jag kommer dö ändå, så jag ser ingen anledning att dra ut på lidandet.

Med det sagt slutade musen sparka med benen och sjönk snabbt, svald av den tjocka, vita vätskan.

Den andra musen, mer ihärdig och kanske mer envis, sade:

– Så kan man inte lämna jordelivet! Om jag ska dö ska jag göra det medan jag kämpar tills mitt sista andetag. Jag vill inte dö en sekund innan min tid är kommen.

Han fortsatte trampa vatten i grädden, timme efter timme. Men på grund av allt hans sparkande och kämpande i grädden började den bli till smör.

Till sin förvåning kunde musen snart få tillräckligt fotfäste för att nå kanten på hinken. Därifrån behövde han bara pipa hela vägen hem.”

hängande kvinna

Varför ge upp? Vi har alla en överlevnadsinstinkt som säger åt oss att fortsätta, men många människor är som den första musen och ger bara upp. Ihärdighet och att fullfölja saker är hur man tar sig ur varenda situation, oavsett hur komplicerad den är.

Ge aldrig upp – att vara stark är ditt enda alternativ

Det är sant att vi ibland ger upp om saker för att vi saknar motivation. Men föreställ dig en av de värsta saker som kan hända dig.

Då har du bara två val: ge upp eller var stark.

Sanningen är att du ibland inte har något annat val än att vara stark. Det är vad du gör för närstående, speciellt om du är en förälder. Du vet att det enda alternativet är att vara stark, för om du ger upp faller andra med dig.

blomma i asfalt

Vi går igenom många svåra stunder i livet. Vissa har inget annat val än att ställa sig upp när de når botten. Andra kämpar från första stund medan vissa överger sig själva helt och hållet vid första tecknet på motgång.

Ge aldrig upp, för det bästa har ännu inte kommit, och du vill inte missa det! Kanske genomgår du en tuff period just nu, där du lider av omständigheter som aldrig tycks ta slut. Men det finns ett ljus i slutet av tunneln, oavsett hur mörkt det verkar för tillfället. Med tålamod och ihärdighet kommer ditt vägledande ljus förr eller senare dyka upp, varpå saker och ting kommer bli bättre.

Tänk på allt du tagit dig igenom hittills. Kom ihåg att inget är permanent. Hur kan du inte finna styrka i detta med vetskapen att saker och ting kommer gå över? Håll ut, fortsätt kämpa och hoppas… Allt kommer reda ut sig. Inget varar för evigt.

Spara


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Impett, E. A., Gable, S. L., & Peplau, L. A. (2005). Giving up and giving in: The costs and benefits of daily sacrifice in intimate relationships. Journal of Personality and Social Psychology. https://doi.org/10.1037/0022-3514.89.3.327

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.