Hematospermi eller blod i sädesvätskan

I många fall kan sjukvårdspersonal inte utröna orsaken till hematospermi eller blod i sädesvätskan. Ofta inträffar det dock efter en prostatabiopsi eller infektion.
Hematospermi eller blod i sädesvätskan

Senaste uppdateringen: 28 juni, 2020

Hematospermi, även kallad hemospermi, är den medicinska termen som man använder för att beskriva förekomsten av blod i sädesvätskan. När detta inträffar kan det upplevas som oroande och alarmerande för den drabbade mannen.

Det är vanligare än många tror och kan förekomma i alla åldrar. Men forskarna vet fortfarande inte hur många män det påverkar, eftersom många inte tar upp det med en läkare när det händer.

I 75% av fallen manifesterar sig hematospermi utan några andra symptom eller problem. Tillståndet är normalt övergående, inte återkommande och sprider sig inte. Dock beror detta på orsaken till varför det uppstått.

Män förväxlar ofta blod i sperma med blod i urinen (vilket vanligtvis är en indikation på olika sjukdomstillstånd) eller med blod från deras sexuella partner. Därför är det viktigt att noggrant verifiera alla detaljer.

Även om hematospermi, som vi nämner ovan, vanligtvis inte är allvarligt, ska vi i den här artikeln gå in djupare på det som är viktigt att veta om det. Vi ska också förklara varför detta tillstånd kan uppstå och vad du bör göra om det händer dig.

Varför kan det förekomma blod i sädesvätskan?

För att förstå varför hematospermi inträffar behöver du först veta lite om hur det manliga könsorganet fungerar. Sädesvätska är en vätska som bildas tack vare tre olika körtlar:

  • Testiklarna
  • s
  • och prostatan
Man med penisproblem

Vidare passerar sperman på sin resa från testiklarna till urinröret genom en serie rör och kanaler. Varje förändring, såsom en inflammatorisk process eller infektion på denna resa, kan orsaka hematospermi.

De viktigaste orsakerna är:

  • Störningar i prostatan. För det första måste vi nämna att den vanligaste orsaken till hematospermi är en prostatabiopsi. Denna procedur utförs för att upptäcka prostatacancer. Emellertid kan en infektion, en godartad tumör eller en kärlsjukdom i prostatan också orsaka blod i sädesvätskan.
  • Problem i sädesblåsorna. En eventuell infektion i dessa körtlar är också förknippad med hematospermi. Liknande kan en tumör också orsaka förekomsten av blod i sädesvätskan.
  • Olika skador på urinröret. Detta kan exempelvis bero på uretrit, det vill säga en inflammation i urinröret. Orsaken till detta är vanligtvis en sexuellt överförbar sjukdom. Även urinrörspolyper eller cystor kan orsaka hematospermi.
  • Trauma eller chock i testikelområdet eller penis.
  • I vissa fall kan en systemisk sjukdom, såsom högt blodtryck, orsaka blod i sädesvätskan. Faktum är att personer med blödningsrubbningar, till exempel patienter med von Willebrands sjukdom, uppvisar detta symptom.

Den här artikeln kan intressera dig: Vad innebär sexuell njutning när vi sover?

Tester man bör få utförda om man har blod i sädesvätskan

Det är viktigt att nämna att även om vi nu har gått igenom de patologiska huvudorsakerna, så har många patienter med blod i sädesvätskan inte något av dessa tillstånd, särskilt inte de som är yngre.

blod i sädesvätskan: man håller sig för skrevet

Hos personer under 40 försöker läkare vanligtvis att först utesluta en infektion. För att göra detta frågar de patienten om hans sexuella aktiviteter och om han har ont i något område. Läkaren behöver också veta om patienten har haft feber.

Å andra sidan, när det gäller patienter över 45 år, kan det finns en anledning att misstänka att en cancerframkallande process ligger bakom. Många studier visar att det från denna ålder är vanligt att det finns en prostatatumör, som kan vara malign eller godartad.

Därför kan vissa kompletterande tester hjälpa läkaren att komma fram till en diagnos. För det första bör läkaren undersöka penis och hela patientens könsorgan.

Dessutom är det viktigt att ta ett blodprov för en fullständig analys och prov för att utesluta sexuellt överförbara sjukdomar. För att göra detta kan läkaren begära en kultur på patientens sperma. På detta sätt kan han eller hon utesluta att det är exempelvis uretrit från gonorré.

För patienter äldre än 45 år tenderar undersökningen att vara mer uttömmande. Vanligtvis vill läkaren att man gör en undersökning med ultraljud, en rektal undersökning för att känna på prostata och en kontroll av nivåerna av prostataspecifikt antigen, PSA,  i blodet.

Du kanske gillar den här artikeln: Sexuell dysfunktion hos diabetiker

Slutsats

Hematospermi är närvaron av blod i sädesvätskan. Det förekommer vanligtvis bara en enstaka gång och bör generellt inte vara någon orsak till oro.

Det kan dock bero på en infektion eller, för dem som är över 45, ett prostataproblem. Därför är det viktigt att konsultera din läkare om du känner dig orolig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.