Lär dig allt om avvikelser i urinen

Det finns flera typer av avvikelser i urinen. Tveka inte att tala med din läkare om du märker av några förändringar.
Lär dig allt om avvikelser i urinen
Alejandro Duarte

Granskad och godkänd av bioteknolog Alejandro Duarte.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Urin är en vätska som njurarna producerar efter att de filtrerat ut organiskt avfall och överflödigt vatten. Men tänk om man upptäcker avvikelser i urinen? Vad kan det signalera? Det ska vi tala om idag.

Urin består vanligtvis av 96% vatten. De resterande fyra procenten består av upplösta substanser som karbamid (eller urea), urinsyra, kreatinin, klorid, etc. Om du drabbas av avvikelser i urinen kommer läkaren mäta dessa substanser.

Urinen skickas från njurarna till urinledarna och sedan till blåsan, varpå det drivs ut genom urinröret.

Blåsan är ett organ som vid normal funktion kan förvara 170-180 ml urin i 3-5 timmar.

Avvikelser i urinen: olika aspekter

Problem att driva ut urinen

Analys av urinen

Generellt är det njurarna som står för problem med att driva ut urinen. Det kan påverkas av många olika faktorer och sjukdomar, såsom blockage av stenar eller tumörer. Därför kan man inte tömma blåsan ordentligt.

Problemen kan även orsakas av njursjukdomar, speciellt när patienten liter av njursvikt.

Infektioner kan också påverka urinutdrivningen och även leda till problem med blåsan, såsom överaktiv blåsa, inkontinens och godartat prostataförstoring hos män.

Avvikelser i urinen på grund av urinens sammansättning

Som vi förklarade ovan innehåller urin fler ämnen än bara vatten. Nivåerna av dessa beståndsdelar kan öka eller sjunka, vilket indikerar att något inte fungerar som det ska.

Urinanalys mäter dessa beståndsdelar för att hjälpa dig att diagnostisera sjukdomar. Här kommer några av dem som kan drabbas av obalanser:

 • Proteinuri: detta innebär förhöjda proteinnivåer i urinen. Det kan signalera närvaron av sjukdomar som diabetes, vissa gifter, glomerulonefrit eller urinvägsinfektioner.
 • Glykosuri: detta är närvaron av glukos i urinen. Detta indikerar vanligtvis att patienten har dåligt kontrollerad diabetes eller njursjukdom.
 • Pyuri: Detta refererar till närvaron av var i urinen.
 • Hematuri: detta kan indikera urinvägsinfektioner, njursten eller urinvägscancer. Det är närvaron av blod i urinen.
 • Bakteriuri: detta kan vara ett tecken på en infektion i urinvägssystemet. Det är närvaron av bakterier.

Förändringar i mängden urin

Mängden urin kan också förändras. Anuri är när man inte producerar någon urin, och polyuri är i sin tur när man urinerar mer än normalt.

En annan avvikelse är oliguri, som är när man inte kan driva ut särskilt mycket urin. Vi bör även nämna urinretention, som är oförmågan att driva ut urinen.

Avslutningsvis är urininkontinens det ofrivilliga utsläppet av urinI detta fall är det svårt att kontrollera mängden urin som släpps ut.

Avvikelser i form av ändrar färg på urinen

De vanligaste förändringarna i urinens färg är:

 • Mörkgul urin är vanligtvis ett tecken på uttorkning.
 • Orange urin kan orsakas av för stort intag av livsmedel med mycket betakaroten eller vissa läkemedel.
 • Röd eller rosa urin orsakas vanligtvis av närvaron av blod i urinen. Läkare kallar detta för hematuri.
 • Lila urin inträffar vanligtvis hos patienter med kateter. Detta på grund av omvandlingen av vissa pigment på grund av bakterier i katetern.
 • Vitaktig urin, eller albuminuri. Detta orsakas av en allvarlig urinvägsinfektion eller lymfatisk fistel, speciellt i fall av neoplasi eller buktrauma.

Om färgförändringen varar i mer än tre dagar rekommenderar vi att du träffar en läkare. Denne kommer förmodligen genomföra tester för att diagnostisera orsaken.

Det är även rekommenderat att genomgå en undersökning om man lider av andra avvikelser i urinen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Graff, L. (1983). Analisis De Orina. Analisis De Orina Graff.
 • Escalante-Gómez, C., Zeledón-Sánchez, F., & Ulate-Montero, G. (2007). Revisión Proteinuria, fisiología y fisiopatología aplicada. Acta Médica Costarricense. https://doi.org/http://www.scielo.sa.cr/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0001-60022007000200004&lng=en
 • Andrés, E., Servicio, R., Fundació, N., & Barcelona, P. (2004). Fisiopatológica de la insuficiencia renal. Anales de Cirugía Cardíaca y Vascular.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.