Vad innebär sexuell njutning när vi sover?

Det finns olika ställningar när man sover som kan underlätta uppkomsten av mer intensiva drömmar. Exempelvis kommer de intima zonerna på kroppen i mer kontakt med sängen genom att sova på magen, vilket orsakar större upphetsning.
Vad innebär sexuell njutning när vi sover?
Raquel Aldana

Skriven och verifierad av psykologen Raquel Aldana.

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Kanske har du haft en erotisk dröm som inte var som du väntade dig, men som ändå gav dig sexuell njutning? Du hade en av de bästa orgasmerna i ditt liv, och detta när du var ensam utan någon riktig kontakt. Sexuell njutning när vi sover är i allra högsta grad verkligt.

De är olika för var och en av oss, men vad varje erotisk dröm har gemensamt är att de är ett resultat av en naturlig, sexuell impuls. Drömmen kan få oss att vakna upp med ett leende men den kan också orsaka förvirring.

Erotiska drömmar och sexuell njutning när vi sover reflekterar känslor och förnimmelser

Erotiska drömmar är uppbyggda av känslor och livsupplevelser, både riktiga och påhittade. Men de består även av andra faktorer.

Par

1. Besvarar våra sexuella impulser och behov

Bara för att man har dessa impulser betyder inte det att man nödvändigtvis vill att de går i uppfyllelse. Men det kan också vara så att man åtrår personen man drömmer om och att man i drömmen kan uppleva det utan restriktioner.

2. Våra erotiska drömmar är oftast orealistiska, sensuella och ostrukturerade

Våra drömmar är sällan förankrade i verkligheten, och så är även fallet när vi upplever sexuell njutning när vi sover. Vi beter oss dock som om de vore på riktigt. Det är därför vanligt att man drömmer om exempelvis sexuellt våldsamma situationer. Det kan vara förvirrande och oroande, men det är helt naturligt och inte ett emotionellt problem.

3. Det kan hända att man upplever förändringar i kroppen så att man vaknar

Upphetsningen i en erotisk dröm kan vara så verklig att man kan uppleva sexuell upphetsning när man vaknar. Man kan även uppleva spontana orgasmer under natten även om det inte förekommer någon fysisk beröring, och det visar på den kraft som sinnet har över kroppen.

4. Varför har man homosexuella drömmar när man är hetero och vice versa?

Att ha homosexuella och heterosexuella drömmar reflekterar inte vår sexuella läggning, utan det har att göra med en filtrering av sexuella möjligheter i drömmen, även om man inte har något intresse av det. Vi har alla fantasier som inte är i linje med vår läggning.

Drömmarnas stora “O”

Att ha nattliga orgasmer kan vara fascinerande men vetenskapen har ännu inte upptäckt hur det händer.

Sexuell njutning när vi sover är något som även de som har problem med att få orgasmer i vaket tillstånd kan uppleva. Studier har visat på följande:

 • Kvinnor kan uppleva dem närsomhelst i livet.
 • Män har dem oftast under perioder när de inte är speciellt sexuellt aktiva.
 • Våta drömmar hos män kan orsaka nattlig pollution. Utlösning under natten är vanligt under puberteten.
 • Män kan ha flera erektioner under natten som inte resulterar i en orgasm, då blodet fylls och töms från penis om och om igen.
 • För vissa kan det vara enklare att uppnå en nattlig orgasm än i vaket tillstånd, eftersom man under de nattliga drömmarna är fri från stress och distraktioner.
 • Det är mest vanligt att de nattliga orgasmerna är ett resultat av en erotisk dröm som man inte ens kan komma ihåg.
 • Vissa sovställningar kan öka mängden erotiska drömmar och orgasmer. Det finns studier som har visat att man genom att sova på magen kan ha mer intensiva drömmar. Det beror säkert på att könsorganen har större kontakt med sängen och därför ger större upphetsning.
Gungande kvinna

Erotiska drömmar är mycket vanligare än man tror.
Både män och kvinnor upplever dem, men innehållet
skiljer sig.

Vad drömmer kvinnor om?

I kvinnors erotiska drömmar är personliga relationer betydligt vanligare. Många kvinnor drömmer om sina ex, om kändisar och personer i deras omgivning.

Kvinna i sked

En stor del av kvinnor (18%) drömmer även om sex som de inte vill ha, enligt en studie som gjordes vid University of Montreal i Kanada av Dr Antonio Zadra. I denna studie frågade de även deltagarna om de drömt att deras partner också nått orgasm, där 4% svarade ja.

Vad drömmer män om?

Män drömmer om erotiska möten med personer de inte känner. Det är skillnaden om man jämför med kvinnor, som ofta drömmer om personer i sin omgivning.

Män drömmer dock inte lika mycket om sex som de inte vill ha (5%). När man frågade om de drömde om att deras partner uppnådde orgasm svarade ingen av dem ja. Denna sista fråga ger ett visst stöd åt stereotypen att män oftast tänker på sin egen sexuella njutning.

Par i omfamning

Det är dock mycket viktigt att man tänker på innebörden av dessa resultat. Att män och kvinnor upplever sexuell njutning när vi sover i samma utsträckning pekar på likheter mellan könen. Och eftersom kvinnor ofta har svårare att uppnå orgasm belyser det problemet med känslomässiga blockeringar i sexlivet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Rubin, G. (1989). Reflexionando sobre el sexo: notas para una teoría radical de la sexualidad. Placer y Peligro. Explorando La Sexualidad Femenina. http://doi.org/www.cholonautas.edu.pe.

 • Carranza, J. (2002). La evolución del sexo. Evolucion: La Base de La Biología.

 • Uribe Arcila, J. F., Quintero Tobón, M. T., & Gómez Gómez, M. (2015). Orgasmo femenino: Definición y fingimiento. Urologia Colombiana. http://doi.org/10.1016/j.uroco.2015.03.001

 • Zadra, A. (2007). Sex dreams: What do men and women dream about? Sleep, 30, A376.

 • Clarke, J., DeCicco, T., & Navara, G. (2010). An investigation among dreams with sexual imagery, romantic jealousy and relationship satisfaction. International Journal of Dream Research, 3(1), 54-59. https://doi.org/10.11588/ijodr.2010.1.472
 • Yu, C. & Fu, W. (2011). Sex Dreams, Wet Dreams, and Nocturnal Emissions. Dreaming, 21(3), 197-212. https://doi.org/10.1037/a0024085
 • Younis, I., Abdelrahman, S., Ibrahim, A., Hasan, S. & Mostafa, T. (2017). Sex Dreams in Married Women: Prevalence, Frequency, Content, and Drives. Dreaming, 27(3), 251–259. https://doi.org/10.1037/drm0000058

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.