5 tips för att skapa en sund känslomässig distans

Är du känslomässigt för hårt bunden till ditt förhållande? I den här artikeln ger vi dig några tips för att skapa en sund känslomässig distans.
5 tips för att skapa en sund känslomässig distans

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

Många människor har relationer som bygger på ett känslomässigt beroende. Detta är normalt för dem, eftersom de mönster de har sett under sina liv baserats på det. Men på grund av obehaget, smärtan och bristen på oberoende skulle de må bättre av att leta efter sätt att skapa en sund känslomässig distans.

Det är en mycket intressant fras som sammanfattar vad beroende är, i motsats till kärlek. Psykologen Silvia Congost säger följande: “Beroende är fött av nöd, medan kärlek är född av frihet.” Hur sant är inte detta?

Detta är ett beroende som inte bara finns i parförhållanden, utan som också kan dyka upp i relationer med familj och vänner. Låt oss ta en närmare titt.

Hur vet jag om jag lider av ett känslomässigt beroende?

Det första är att avgöra om du verkligen lider av känslomässigt beroende. Allt behöver inte handla om anknytning och beroende, så försök att identifiera vad känslomässigt beroende verkligen är.

Du bör misstänka att du lider av känslomässigt beroende när du inte kan sluta tänka på den andra personen. Även om du är på jobbet eller med vänner har du svårt att ha roligt och fokusera, för den andra personen upptar alla dina tankar. Detta är varken hälsosamt eller positivt.

En annan aspekt som bör vara en varningsflagga för dig är om du alltid väntar på den andra personens samtal eller meddelande. Det är som om din uppmärksamhet enbart är inriktad på dem, och det distraherar dig från allt och alla andra. Detta är inte positivt, särskilt för att andra saker också kräver din fulla uppmärksamhet ibland.

Slutligen, om du bara känner dig lycklig när du är med eller hör av den andra personen, är detta allvarligt! Din lycka ska komma inifrån och inte vara beroende av någon annan. Detta är ett tecken på ett problem med din självkänsla.

känslomässig distans: ledsen kvinna vid krossat foto
När tanken och minnet av den andra personen invaderar hela ditt liv, är det ett känslomässigt beroende och inte kärlek.

Fortsätt läsa i den här artikeln: Dåliga vanor i relationer: undvik dem till varje pris

Symptom på känslomässigt beroende

För att bättre illustrera och identifiera vad ett känslomässigt beroende är, ger vi dig här några exempel på symptom som kan vara en varning. Till exempel, om du känner dig väldigt orolig när du märker att den andra personen inte svarar på dina meddelanden eller ringer tillbaka direkt. Du stirrar tvångsmässigt på din mobiltelefon – detta är ett tydligt tecken.

Kan du inte göra saker själv och må bra utan den andra personen? Detta är ett annat symptom på känslomässigt beroende. Om du inte vet hur du ska må bra om den andra personen inte är där, är detta en tydlig varning om att det finns ett problem som bör lösas så snart som möjligt.

Andra symptom kan inkludera följande:

  • Du måste behaga och tillfredsställa den andra personen för att må bra.
  • Du kan inte se den andra personens fel, utan bara vad du gillar med honom eller henne.
  • Rädslan för att bli avvisad eller övergiven är stark och ständigt närvarande.
  • På grund av detta uppträder du krävande och känner dig svartsjuk.
  • Uttrycket “utan dig, är jag ingenting” definierar ditt förhållande.

Konsekvenser av ett känslomässigt beroende

Som du kan se är känslomässigt beroende inte alls hälsosamt eller sunt. Du kan inte ha ett hälsosamt förhållande baserat på förtroende och tillit om du är rädd för att förlora den andra personen.

I det ögonblick som hela din värld kretsar kring den andra personen, och du inte är självständig utan beroende, har du ett destruktivt förhållande som bara orsakar dig smärta.

En annan följd av ett känslomässigt beroende är att din självkänsla blir allt sämre. Eftersom du bara bryr dig om den andra personen, slutar du ta hand om dig själv. Detta gör att du späder ut dig själv, och när du tittar dig i spegeln känner du inte längre igen dig själv. Du har tappat bort dig själv.

Även om den andra personen får dig att känna dig lycklig, känner du dig ändå alltid missnöjd och frustrerad. Det är som om ingenting kan glädja dig. Dessa känslor är normala när du är beroende av yttre faktorer för att göra dig lycklig.

De invasiva tankarna, ångesten, den ständiga rädslan för att överges, kravet på demonstrationer av kärlek från den andra personen har alla ett ödesdigert resultat. Din självkänsla kommer att fortsätta att sjunka, och du kommer att hamna i ett förhållande där smärta är den dominerande känslan.

Fem tips för att skapa en sund känslomässig distans

Nu när du vet hur skadligt känslomässigt beroende kan vara bör du ta till dig några tips för att skapa en sund känslomässig distans. Det är inte lätt, men med viljestyrka och professionell hjälp är det möjligt att ändra hur ni har behandlat varandra hittills.

1. Ha ett eget liv

Dessa galna fraser som “nu är vi två ett” eller “du är hela min värld” är ett stort misstag. Att ha en partner eller en annan person i ditt liv betyder inte att era liv slås samman och att ni måste göra allt tillsammans. Det är viktigt att träffa vänner var för sig och göra aktiviteter ensamma.

2. Att lära sig att vara ensam är nyckeln till skapa en sund känslomässig distans

Känner du dig ledsen när du är ensam? Känner du dig orolig om du inte har den andra personen vid din sida? De har inte alltid varit där, och kanske en dag så kommer relationen att upphöra, eller så kommer era vägar att ta olika riktningar. Du måste lära dig att vara ensam och njuta av den ensamheten.

kvinna målar
Att njuta av ensamhet är en övning i självständighet och främjar den känslomässiga distansen från det som gör oss ont.

3. Ingen är ansvarig för dig

Detta råd för att utöva känslomässig distans är grundläggande. Ingen annan än du bör vara ansvarig för din lycka eller ditt välbefinnande. Vi är inte längre små barn som är beroende av vuxna. Nu är det du som ska vara ansvarig för ditt liv.

Vi rekommenderar också att du läser den här artikeln: Varför du inte bör tänka på problem som inte uppstått än

4. Ta inget för givet

Att ha en partner betyder inte att personen är skyldig dig något eller för alltid kommer att vara med dig. Du har förmodligen själv lämnat en relation tidigare.

Faktum är att med ett beroende tenderar du att inleda den ena relationen efter den andra för att undvika att vara ensam och uppleva sorg. Så, se på förhållandet på ett realistiskt sätt, utan att fantisera.

5. Kommunikation är grundläggande för skapa en sund känslomässig distans

Känner du dig avundsjuk på den andra personen? Känner du misstro? Det är bättre att kommunicera dessa känslor än att falla i tvångsmässiga och ohälsosamma vanor i förhållandet.

Detta kan hjälpa dig att bli av med dina tvivel, få dig att känna dig lugn och förstå att allt bara är i ditt huvud och att det är en produkt av din egen osäkerhet. Kommunikation är grundläggande.

Att skapa en sund känslomässig distans är en vana som kräver övning

Vi vill inte avsluta den här artikeln utan en sista rekommendation, och det är att du inte bör vara rädd för att träffa en terapeut eller psykolog om du behöver det. Inom psykologin finns det många människor som är specialiserade på känslomässiga beroenden som kan hjälpa dig för att skapa en sund känslomässig distans mer effektivt.

Att bygga sunda relationer är inte lätt, men det är möjligt. Det finns många inlärda mönster vi måste lära oss av med, och det är vårt ansvar att göra det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aiquipa Tello, J. J. (2015). Dependencia emocional en mujeres víctimas de violencia de pareja. Revista de Psicología (PUCP)33(2), 411-437.
  • Castelló, J. (2000). Análisis del concepto dependencia emocional. In I Congreso Virtual de Psiquiatría (Vol. 5, No. 8).
  • Hoyos, M. L., Arredondo, N. H. L., & Echavarría, J. A. Z. (2007). Distorsiones cognitivas en personas con dependencia emocional. Informes psicológicos9, 55-69.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.