15 tips för att resa med inflammatorisk tarmsjukdom

Du bör alltid vidta försiktighetsåtgärder på alla resor, och ännu mer om du har en sjukdom. Läs vidare så berättar vi vad du ska göra när du reser med inflammatorisk tarmsjukdom.
15 tips för att resa med inflammatorisk tarmsjukdom
Leonardo Biolatto

Granskad och godkänd av läkaren Leonardo Biolatto.

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2022

När man lider av en kronisk sjukdom är det bäst att alltid se till att semestern är välplanerad. Detta gäller i allra högsta grad om du ska resa med en inflammatorisk tarmsjukdom. När allt kommer omkring, kommer varje detalj att räknas.

Detta tillstånd ger upphov till ett antal olika symptom, som smärta, uppblåsthet, förstoppning och diarré. Dessa symptom kan orsaka obehag om man är drabbad, såsom stress eller ångest när man ska ta ett flyg, båt eller färdas på land.

Det betyder dock inte att du ska avstå från att åka på semester. Du behöver bara vidta vissa åtgärder. För dessa fall kommer våra tips om att resa med inflammatorisk tarmsjukdom väl till pass.

Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?

Inflammatorisk tarmsjukdom är ett kroniskt tillstånd. Det är ett tillstånd som påverkar tjocktarmen och kan förekomma i två typer:

  • Crohns sjukdom
  • Ulcerös kolit

När det gäller orsakerna tror man att det uppstår på grund av en kombination av olika faktorer. Dessa inkluderar fysiska faktorer (problem med tarmrörlighet), neurologiska faktorer (dysfunktioner i interaktionen mellan tarm och hjärna) och psykologiska faktorer (stressande situationer).

Enligt en granskning från 2017 uppskattar man att prevalensen är 0,3 % över hela världen. Dessa värden varierar dock från region till region.

Dessutom kan symptomen variera mycket från person till person. De kan inkludera:

  • Flatulens
  • Ont i magen
  • Förändrad tarmpassage
  • Utspänd buk eller uppblåsthet
  • Variabel avföring (vattnig eller liten och hård)

Behandling av inflammatorisk tarmsjukdom inkluderar vanligtvis livsstilsförändringar, sär skilt kost och fysisk träning. Dessutom rekommenderar läkare vanligtvis också stödjande behandling för att bekämpa stress och användning av spasmolytiska läkemedel och prokinetik. Idag rekommenderar läkare även probiotika och biologisk terapi.

Vi tror att du också kan vara intresserad av att läsa den här artikeln: Olika typer av Crohns sjukdom och tips för att hantera dem

Följ dessa tips för att resa med inflammatorisk tarmsjukdom

När du ska ut på resa med inflammatorisk tarmsjukdom kan förändringar i rutiner, stress och andra faktorer förvärra symptomen. För att undvika detta och njuta av din resa bör du hålla följande tips i åtanke.

1. Tala med din läkare

Sjukdomen visar sig inte på samma sätt för alla patienter. Det är viktigt att känna till den enskilda patientens specifika tillstånd. För att göra detta är det nödvändigt att du går till din läkare för att få den nödvändiga informationen som gäller för just dig.

Du bör ge läkaren information om resmål, längd och förväntat datum så att han eller hon kan ge rekommendationer för fortsatt behandling som kan pågå kontinuerligt under din resa.

Medicinsk konsultation innan du reser med inflammatorisk tarmsjukdom
Det är bäst att planera in en konsultation innan resan för att få rekommendationer och recept utskrivna så att du har tillräckligt med läkemedel som räcker hela semestern.

2. Välj ett säkert resmål

När du bestämmer dig för att åka på en resa är valet av plats avgörande. När du reser med inflammatorisk tarmsjukdom betyder ett säkert resmål en plats där det finns goda sanitära förhållanden och där maten eller vattnet inte kommer att orsaka problem.

3. Lokalisera närliggande sjukhus

När destinationen är utvald, kan du informera dig om vilka hälsoinrättningar som finns tillgängliga där. Ta reda på hur långt borta de är, hur du kommer åt dem och vilka behandlingsalternativ som finns.

4. Teckna en reseförsäkring

För att bli bättre skyddad är ett alternativ att teckna en sjukförsäkring med internationell täckning som täcker eventuella utgifter för sjukhusvistelse, medicin, undersökningar och transporter.

5. Planera allt noggrant

Varje resa bör vara välplanerad när du lider av en kronisk sjukdom. Det är nödvändigt att påbörja förberedelserna så tidigt som möjligt och förutse allt så långt som det är möjligt. Om vi ​​inte löser vissa detaljer i början kan det medföra hinder under semesterns gång.

Föreställ dig till exempel att du av någon anledning glömmer att ta med din medicin. Gör en lista och checka av vad som saknas och vad som är klart när du planerar.

6. Ta med dig ett läkarbrev när du vill resa med inflammatorisk tarmsjukdom

Du bör alltid ha med dig ett läkarbrev i ditt handbagage. Det ska innehålla information om dig, din sjukdom, medicinering och hur man kontaktar den behandlande läkaren.

Det är också användbart om du behöver förklara varför du reser med vissa läkemedel. Förvara alltid läkemedel i deras originalförpackningar.

7. Packa alltid dina läkemedel i handbagaget

Likaså bör läkemedel, särskilt medicin som du kan behöva i en viss nödsituation i fall du upplever en akut försämring av ditt tillstånd, finnas i handbagaget och aldrig i incheckat bagage.

8. Ta med tillräckliga doser när du är på resa med inflammatorisk tarmsjukdom

När det kommer till medicinen du tar måste du ta med dig ​​den i tillräckliga mängder. Du ska ha så att det räcker för alla dagar du är på resa och lite till, bara för säkerhets skull.

9. Ta reda på de alternativa namnen på dina läkemedel

Det är också nödvändigt att ta reda på vilka namn som de läkemedel du tar har på din destination. Även om det är tillrådligt att resa med all medicin du behöver, är det bra att veta detta om de av någon anledning skulle komma bort eller förstöras.

10. Räkna med toalettbesök under resan

När vi reser över land måste vi tänka på möjligheten att behöva en toalett med jämna mellanrum. Så det är bra att planera rutten genom att markera var det finns bensinstationer, väghållplatser eller rastplatser för bilister.

11. Var särskilt uppmärksam på vad du äter

Näring och matintag vid inflammatorisk tarmsjukdom är något som du måste vara mycket uppmärksam på. Medan det inte är ett problem för vissa patienter, är andra mer känsliga.

När du reser är det inte alltid möjligt att ta med och laga egen mat. Så när du äter någonstans, fråga vilka ingredienser som ingår i rätterna. Det är också bra sak att ta reda på i förväg – med andra ord hur den typiska maten på de platser vi ska besöka brukar tillagas.

Av samma anledning bör du begränsa din konsumtion av koffein under resor, såväl som mejeriprodukter, eftersom de kan förvärra vissa symptom. Av samma anledning rekommenderar man att du konsumerar fibrer med måtta.

12. Undvik mat från gatukök när du är på resa med inflammatorisk tarmsjukdom

Även om frestelsen är stor att prova på maten från gatukök bör man avstå från detta av olika anledningar. Vissa exotiska livsmedel är bristfälligt tillagade. Det finns heller ingen garanti för att hygienen är tillfredsställande.

Forskning visar att livsmedelsburna infektionssjukdomar ä r bland de mest utbredda folkhälsoproblemen i världen, enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO). Och personer med inflammatorisk tarmsjukdom kan vara speciellt sårbara i detta avseende.

Par som delar en skiva pizza
Personer med denna sjukdom bör inte äta mat från gatukök. Det är svårt att kvalitetssäkra råvarorna på en plats som vi inte känner till i förväg.

13. Drick vatten på flaska

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten, men du ska helst dricka vatten på flaska. Detta för att vara mer säker på att vattnet är rent. Vi får inte glömma att det finns många sjukdomar som kommer sig av förorenat vatten.

14. Håll dig lugn när du är på resa med inflammatorisk tarmsjukdom

Vem som helst som planerar en semester kan bli stressad över alla de många detaljerna: pass, biljetter, resväskor, barn, husdjur. Och reser du med inflammatorisk tarmsjukdom kan du även lägga till läkemedel till den här listan.

Du måste dock försöka att hålla dig lugn, eftersom ångest och stress kan göra att sjukdomen blossar upp. Det är nödvändigt att ta hand om dig själv och inte oroa dig, så att ett bakslag inte innebär en försening eller något värre: att du blir tvungen att avbryta resan.

15. Att resa med inflammatorisk tarmsjukdom: Besök din läkare när du kommer tillbaka

När du kommer hem är det viktigt att du bokar in ett besök hos din läkare. Syftet här är att säkerställa att tillståndet inte har blivit värre. På så sätt kan du kontrollera att allt står rätt till.

Vi tror att du också kommer att tycka om att läsa den här artikeln: Att resa med diabetes: Tips och råd

Du behöver inte sluta resa bara för att du har en inflammatorisk tarmsjukdom

Vår sista rekommendation är denna: Även om du har en inflammatorisk tarmsjukdom behöver du inte sluta resa. Det är ett kroniskt tillstånd som man måste lära sig att leva med.

Så länge du inte har feber eller andra symptom som talar emot det, kan det vara mycket fördelaktigt att åka på semester och koppla av från din rutin, och det kan till och med bidra till att förbättra din livskvalitet.

Du ska självklart vara medveten om eventuella utbrott av din sjukdom under resan. Men genom att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder kan du minimera möjligheten att det inträffar eller att det får bestående konsekvenser.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Cabezas Sánchez C. Enfermedades infecciosas relacionadas con el agua en el Perú. Simposio, Rev Peru Med Exp Salud Publica. 2018; 35(2): https://doi.org/10.17843/rpmesp.2018.352.3761.
  • Córdoba M, Del Coco V, Basualdo J. Agua y salud humana. Química Viva. 2010; 9(3): 105-119.
  • Oliva-Martínez M. Enfermedades infecciosas transmitidas por alimentos.Medimay. 2008; 14 (3): http://medimay.sld.cu/index.php/rcmh/article/view/327.
  • Ng S, Shi H, Hamidi N, et al. Worldwide incidence and prevalence of inflammatory bowel disease in the 21st century: a systematic review of population-based studies. The Lancet. 2017; 390(10114): 2769-2778.
  • Yamamoto-Furusho J. Tratamiento de la enfermedad inflamatoria intestinal. Revista de Gastroenterología de México. 2012; 77(S1): 39-41.
  • Zúñiga Carrasco I, Caro Lozano J. Enfermedades transmitidas por los alimentos: una mirada puntual para el personal de salud. Enf Inf Microbiol. 2017; 37(3): 95-104.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.