Tips för att prata med din dotter om hennes första menstruation
I detta skede av ungdomens utveckling är det vanligt att föräldrar har frågor, särskilt om barnen är flickor: hur du ska prata med din dotter om hennes första menstruation. Nyckeln är att göra det utan att göra det till en pinsam konversation.
Tänk på att en ung kvinnas mens är ett av de mest transcendentala och förväntade ögonblicken i detta nya skede av hennes liv. Åldern vid vilken det inträffar varierar beroende på genetik och de särskilda omständigheterna för varje person. Eftersom den kan dyka upp så tidigt som vid 10 års ålder är det en bra idé att introducera ämnet om det ännu inte har kommit upp av sig självt.
Hur du kan prata med din dotter om hennes första mens
Nyckeln är att närma sig ämnet öppet, utan att få det att verka som en stor sak. Att göra det kan riskera att väcka en känsla av skam som, även om den är vanlig i början hos vissa unga kvinnor, bör undvikas inför en så normal och naturlig händelse som menstruationen.
Varje mamma eller pappa kommer säkert att kunna hitta det perfekta ögonblicket att prata med sin dotter om hennes första menstruation. Försök att göra det i avskildhet och inte vid en familjesammankomst eller när ni är ute offentligt eller bland vänner.
Och om du är en av de mammor eller pappor som har svårt att planera ett samtal, dra nytta av ny teknik: det finns utmärkta proffs inom området har publicerat många videor om detta ämne i digitala format som kan vara bra och lätta att förstå. Du kan titta på dem först och se till att du erbjuder specialiserat innehåll.
Vi tror att du också kan vilja läsa den här artikeln: Är det normalt att ha blodklumpar vid mens?
När är rätt tillfälle att prata med din dotter om hennes första menstruation?
Det bästa tillfället att prata med din dotter om hennes första menstruation beror på i vilken ålder då hon tar upp sina bekymmer. Informationen ska gå hand i hand med hennes förmåga att bearbeta den, utan att underskatta den.
Vi känner alla till mycket brådmogna och observanta pojkar och flickor som överraskar mer än en mamma eller pappa i mycket unga åldrar med denna typ av frågor. Kom ihåg att det finns böcker utformade för att hjälpa föräldrar i denna process, skrivna av kvalificerad personal.
Det finns utgåvor som handlar om mänsklig utveckling endast med illustrationer, andra med vetenskapliga förklaringar och ytterligare andra med fiktiva berättelser. Du kan använda den du tycker passar bäst för att lägga grunden.
Prata du med din dotter om hennes första mens: Förklara vad menstruation är
Mensen är en cyklisk process som börjar mellan 10 och 15 års ålder när östrogenhormonnivåerna naturligt ökar, vilket gör att slemskiktet som kantar livmodern tjocknar.
Detta skikt kallas endometrium och har funktionen att förtjockas för att ta emot det befruktade ägget i det som kallas implantation. Om detta inte inträffar, eftersom ägget inte har befruktats, löses det upp och hormonnivåerna minskar, vilket får livmoderslemhinnan att lossna vilket utvisas i en blandning av blod och vaginala flytningar. Denna typ av beskrivning hjälper dig att förklara menstruationen för din dotter så att hon förstår den komplexa och fascinerande fysiologin i hennes kropp.
Vad är viktigt att prata om?
När du pratar med din dotter om hennes första menstruation kan du närma dig ämnet ur två perspektiv. Den ena är vad den brukar utlösa på ett känslomässigt plan. Samtidigt är en annan ur synvinkeln av fysiska förändringar. Överväg att nämna följande aspekter i detta avseende.
Hur hennes kropp kommer att förändras
När kroppen växer och närmar sig puberteten kommer den att göra märkbara förändringar som förändrar den barnsliga figuren. Benen kommer att bli längre, brösten kommer att växa, höfterna bli bredare och kroppsbehåringen blir mer riklig, särskilt på i könsområdet.
Allt sker parallellt och når sin topp med början av den första menstruationen. Ibland kommer det bara några få fläckar i denna initiala blödning.
När kommer den första menstruationen?
Den första menstruationen kan komma i genomsnitt vid 12 års ålder, men den har ingen förutbestämd ålder. Det vill säga att det kan ske tidigare eller senare. Det finns till och med de som får den första mensen vid 15 års ålder.
Hur det känns att ha mens
Innan du börjar blöda kan du känna obehag i nedre delen av ryggen eller buken. Vissa får huvudvärk, med eller utan illamående, och brösten är ofta mycket ömma.
Ömhet i brösten blir för många kvinnor ett tecken på att de är på väg att få mens. Andra tecken kan vara upp- och nedgångar i humöret.
Hur ofta och hur länge du har mens
Menstruationens längd är inte heller exakt utan kan uppskattas vara mellan 3 och 5 dagar i genomsnitt. Menstruationen inträffar ungefär var 28:e dag.
Tiden varierar mer under de första åren och kan förkortas eller förlängas upp till 45 dagar. Det anses normalt att menstruationen är oregelbunden till en början.
Produkter att tänka på under mens
Menstruation är en naturlig process och ungdomen bör bli bekant med den. Det är nödvändigt att lära henne om de produkter hon kan använda för blodet, såsom bindor, koppar, tamponger eller bindor.
Det är nödvändigt att unga kvinnor känner till dessa väl och kan välja de som bäst passar deras behov, utöver de alternativ som var och en kan erbjuda enligt omständigheterna.
Tänk också på att det är motiverande att validera hennes frågor och visa att de alla är viktiga. Hon bör förstå att hennes mens kan skilja sig från hennes vänners.
Graviditet, sexualitet och sjukdomar
Slutligen, utnyttja detta samtal med din dotter om den första mensen för att också prata om sexualitet och möjligheten till graviditet. Detta kan vara den mest obekväma punkten, men den bör inte hoppas över.
Tanken är inte att skrämma henne, utan att lära henne om vad som biologiskt händer i hennes kropp. Detta kombineras med en definition av preventivmetoder och deras effektivitet för att förebygga både graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar.
Vad ska du undvika när du ska prata med din dotter om hennes första mens
Dramatisera inte ämnet. Överväldiga henne inte med krav, och fokusera inte på de upplevda problemen med mens.
Barn kan också utbildas i ämnet
Barn är inte undantagna från detta viktiga ämne. Att göra dem medvetna om det är en del av föräldrarnas ansvar. Den första menstruationen är en viktig milstolpe.
Det fungerar också som en referenspunkt för att förklara för dem motsvarigheten till detta tecken i pojkars evolutionära process. Därtill också de fysiska konsekvenserna av menstruation i fortplantningsakten. Detta leder sannolikt till ett mer omfattande samtal om sexualitet och skyddsåtgärder.
Gillar du den här artikeln? Du kanske också vill läsa: Visste du att en kvinnas röst förändras under menstruationscykeln?
När ska man söka professionell rådgivning
De flesta flickor utvecklas stegvis och deras mens är regelbunden. Med tanke på detta anser de flesta föräldrar inte att ett gynekologiskt besök är nödvändigt, även om den nuvarande trenden är att främja denna första konsultation som ett lämpligt ingripande.
Det finns dock fall där menstruationer på grund av olika tillstånd, hormonella eller andra, försenas i mer än 2 till 3 månader. Andra gånger blir de mycket rikliga eller smärtsamma, till den grad att de blir ett hinder i skolans rutiner eller leder till en försämring av livskvaliteten.
Dessutom, om mensen är alltför oregelbunden, om den varit regelbunden och inte längre är det eller om det går tre månader utan någon mens, kan det vara en bra idé att prata med en läkare.
Det är också en anledning att träffa en läkare om den unga kvinnan inte har fått mens trots att hon har alla tecken på utveckling i kroppen och är över 15 år. Detsamma gäller om blödningen är långvarig när hon får mens.
Att prata med din dotter om hennes första mens är en del av föräldraskapet
Som vi nämner ovan, finns det ingen fastställd ålder för att prata med din dotter om hennes första menstruation. Var uppmärksam på de tecken som ditt barn skickar om tvivel relaterade till ämnet och missa inte möjligheten att ge en förklaring. Och om detta inte händer, låt dig vägledas av din gåva som mamma eller pappa för att visa dem din kunskap.
Påminn din dotter om att inte oroa sig när hennes vänner börjar få mens – eller om deras mens är annorlunda än hennes. Förklara att menstruationen, inklusive cykellängd och flöde, varierar från person till person och ibland från månad till månad.
Bland de många upplevelserna att dela med din dotter är att föra en menstruationskalender. Detta är den idealiska metoden för att spåra och upptäcka oegentligheter – information som gör att hon lättare kan planera och upptäcka avvikelser.
Att ha rätt information vid rätt tidpunkt hjälper unga kvinnor att fatta beslut som inte är resultatet av slump och okunnighet. Du förser din dotter med ett mycket kraftfullt verktyg för att skydda hennes hälsa när du ska prata med henne om hennes första menstruation.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Botello-Hermosa, A., & Casado-Mejía, R. (2015). Miedos y temores relacionados con la menstruación: Estudio cualitativo desde la perspectiva de género. Texto & Contexto-Enfermagem, 24, 13-21. Disponible en: https://www.scielo.br/j/tce/a/XrGBcMhS3pntn74tLvySPqd/?format=pdf&lang=es
- DE, C. Q. M. L. L. PUBERTAD Y ADOLESCENCIA. Disponible en: https://www.ginecarefmc.com/wp-content/uploads/2020/07/modulo-1-online-final.pdf
- Guillén, L. S., Rodríguez, M. B., Martín, M. C., & Martín, C. M. (2008). Tendencia secular de la edad de la menarquia en adolescentes españolas. Medicina Clínica, 131(9), 355-356. Disponible: https://www.researchgate.net/profile/Leandro-Soriano-Guillen/publication/23283276_Secular_trend_of_menarcheal_age_in_Spanish_adolescents/links/5ee23cf3458515814a5479f7/Secular-trend-of-menarcheal-age-in-Spanish-adolescents.pdf
- Núñez, R. G., & Alarcón, B. M. G. (2019). Embryonic implantation. Some molecular aspects in endometrial receptivity. Bibliographic review. Multimed, 23(1), 173-195.
- Rosales, D. M., & Rebolledo, L. P. (2013). Cuando llega la menstruación: breves apuntes sobre el control del cuerpo femenino. Ecofronteras, 2-5. Disponible en: https://scholar.google.com/scholar_url?url=http://200.23.34.40/ecofronteras/index.php/eco/article/download/769/764&hl=es&sa=T&oi=gsb-gga&ct=res&cd=0&d=11282578597151783386&ei=CvnsYK0i8YDL1g_J9byQDA&scisig=AAGBfm2GDA_-TW9zIekSNlxOcRkrpcxYVQ
- Torres, R., Zajer, C., Menéndez, M., Canessa, M. J., Cerda, J., Wietstruck, M. A., & Zúñiga, P. (2017). El sangrado menstrual excesivo afecta la calidad de vida en adolescentes. Revista chilena de pediatría, 88(6), 717-722. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v88n6/0370-4106-rcp-88-06-00717.pdf