Visste du att en kvinnas röst förändras under menstruationscykeln?

En kvinnas röst beror på hormonella variationer som fluktuerar under menstruationscykeln. Läs mer om detta här.
Visste du att en kvinnas röst förändras under menstruationscykeln?
Mariel Mendoza

Skriven och verifierad av läkare Mariel Mendoza.

Senaste uppdateringen: 29 maj, 2023

Ja, det är sant, en kvinnas röst förändras under menstruationscykeln. Förändringarna är mest märkbara under menstruation och ägglossning.

Förändringar i en kvinnas röst under den menscykeln beror på påverkan av könshormoner på struphuvudet och stämbanden. Liksom livmoderhalsen har struphuvudet receptorer för könshormoner och är benägna att förändras enligt fysiologiska variationer under cykeln.

Det är samma variationer i nivåerna av de olika könshormonerna (östrogener, progesteron och androgener) som också deltar i känslomässiga förändringar, irritabilitet och andra förändringar.

Förstå menstruationscykeln

Hos kvinnor med regelbunden menstruationscykel förekommer vanligtvis cirka 28 till 30 dagar av upprepade förändringar. Hormonerna uppvisar cykliska variationer och är uppdelade i två faser: follikulär och luteal.

Follikulär fas

Menstruation markerar början på den nya menstruationscykeln och initierar follikelfasen, som slutar när ägglossningen inträffar. Från detta börjar lutealfasen, som kvarstår fram till tidpunkten för blödning.

Under de första dagarna av follikelfasen är östrogen- och progesteronnivåerna låga. Denna kombination leder till blödning, eller menstruation.

Östrogenet ökar dock progressivt fram till dag 14, då östrogentoppen och ägglossningen inträffar. Under follikelfasen mognar ägget och ägglossning sker.

Menstruationscykel.
Menstruationscykeln heter så på grund av dess regelbundna upprepning av faser, var 28-30:e dag.

Lutealfas

Efter ägglossningen börjar lutealfasen. Det skapar möjlighet till graviditet. Om befruktning inte inträffar, kasseras ägget i slutet av cykeln.

Vid tidpunkten för ägglossningen ligger progesteronet kvar på mer eller mindre låga nivåer, men ökar sedan till över östradiolnivåerna. Detta håller i sig fram till slutet av menstruationscykeln.

Östrogen- och progesteronkoncentration i de olika faserna

Under den premenstruella perioden (dag 23-28), menstruation (dag 1-4) och i postmenstruationsfasen (dag 5-10) dominerar östrogennivåerna, men är inte lika höga. I mitten av follikelfasen, fram till ägglossningen (dag 13-15), når de sin maximala koncentrationstopp.

Å andra sidan ökar progesteronnivåerna efter ägglossning, och de ligger på denna nivå fram tills just före menstruationen (dag 15-28).

Hur påverkar menstruationscykeln en kvinnas röst?

Förändringar i en kvinnas röst under menstruationscykeln beror på effekten på de varierande nivåerna av östrogen (övervägande i den första fasen) och progesteron (huvudsaklig i den andra fasen). Verkan utövas på receptorer som finns i struphuvudet och stämbanden.

Således orsakar hormonella variationer modifieringar i slemhinnan, vaskularisering och slemproduktion av stämbanden. Å andra sidan hindrar hormoner också ankomsten av nervsignaler som skickas till stämbandens veck.

Östrogener modifierar en kvinnas röst eftersom de ökar slemsekretionen från körtlarna ovanför och under kanterna på stämbanden. Detta ger högre viskositet och underlättar rörligheten. Dessutom ökar de kapillärernas permeabilitet, vilket gynnar vävnadssyresättning.

Det förekommer i follikelfasen, nära ägglossningen.

Sedan, i den fas där progesteron dominerar, uppstår venös dilatation, svullnad av stämbanden och åtföljande vätskeretention. Du kan märka en viss svullnad av stämbanden, förekomst av mikroåderbråck och de kan till och med blöda.

Hur visar sig hormonella förändringar i en kvinnas röst?

Under den period då progesteron dominerar kan en kvinnas röst tendera att vara mörkare, djupare, grövre, grövre, lite raspig och även monoton. Detta beror på vattenretention.

När den progressiva ökningen av östrogener inträffar elimineras överskottsvätskan, vilket ger upphov till en tydligare, högre ton, med förmågan att nå högre toner och bibehålla en större vibration och frekvens.

En kvinnas röst.
Sångerskor vet mycket väl att deras röst inte är densamma under hela månaden.

En kvinnas röst utvecklas under hela livet

Från barndomen till klimakteriet påverkas en kvinnas röst av hormonella variationer. Vid puberteten orsakar effekten av östrogen och progesteron en fördjupning av rösten.

Vid klimakteriet, på grund av nedgången av östrogen och progesteron, sker en minskning av röstens omfång och frekvens. Den kan bli hes och djup, med svårighet att nå höga toner och en rösttrötthet kan också uppstå.

Det finns också det så kallade premenstruella röstsyndromet. I detta syndrom, som är förknippat med progesteronnivåer, finns det trötthet, minskad räckvidd och en förlust av kraft och vissa harmonier.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.