Lågt progesteron: komplikationer, orsaker och mer

Om du har låga progesteronnivåer så bör du prata med din gynekolog för att ta fram en lämplig behandling.
Lågt progesteron: komplikationer, orsaker och mer

Skriven av Okairy Zuñiga

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Progesteron är ett kvinnlig könshormon som produceras i äggstockarna efter ägglossningen. Det spelar en viktig roll i menscykeln och under graviditeten. Idag kommer vi prata om vad som händer om man har lågt progesteron.

Det spelar en viktig roll under menscykeln, men dess huvudfunktion är att göra livmoderhinnan tjockare för att förbereda den för ett befruktat ägg.

Om det inte finns något befruktat ägg så kommer nivåerna av detta hormon att sänkas och menstruationen att påbörjas.

Progesteron är viktigt för att brösten ska kunna utvecklas och för amningen. Det är ett kvinnligt hormon, men mannens kropp använder det också i mindre mängder för att utveckla sperma.

Som du kan se är det ett viktigt hormon.

Om du är kvinna och har låga progesteronnivåer så är det bra att känna till vilka problem detta kan leda till.

Varför bör man oroa sig för lågt progesteron?

Kvinna som är gravid.

Detta hormon är speciellt viktigt under ens reproduktiva år. Om du inte har tillräckligt av det så kanske du inte kan bli gravid eller fullfölja en graviditet.

Om hinnan på livmodern inte är tillräckligt tjock så kan den inte livnära ett befruktat ägg. Symptomen på lågt progesteron hos kvinnor som inte är gravida inkluderar:

Under graviditeten så kan en låg progesteronnivå innebär att graviditeten inte kan fullföljas eftersom livmodern inte är tillräckligt stark.

Symptom på brist på detta hormon under graviditeten inkluderar:

 • Lokaliserad magsmärta
 • Konstant känslighet i brösten
 • Konstant utmattning
 • Frekvent lågt blodsocker
 • Vaginal torrhet

Låga nivåer av detta hormon kan vara ett tecken på toxemi eller en ektopisk graviditet, vilket kan resultera i att fostret dör.

Då progesteronnivåerna å andra sidan går ner så kan östrogenet i kroppen orsaka hälsoproblem och få dig att drabbas av en rad olika symptom:

 • Viktökning
 • Minskad sexlust
 • Oregelbundna cyklar och större blödningar
 • Problem med gallblåsan
 • Problem med sköldkörteln

Vilka är de rätta nivåerna av progesteron?

Man och kvinna i sängen.

En progesteronundersökning kan hjälpa din gynekolog att reda ut huruvida du har låga progesteronnivåer. Allt som behövs är ett blodtest som inte kräver några speciella förberedelser.

Detta test kan erbjuda dig ledtrådar rörande vad som händer i din kropp och anledningen till varför du inte kan bli gravid.

Det används även ofta för att övervaka hormonersättningsterapier och för att övervaka graviditeten om det är en högriskgraviditet.

Progesteronnivåerna varar under menscykelns gång och når sin högsta punkt veckan innan menstruationen, och kan också variera fram och tillbaka under dagen.

Progesteron ökar vanligtvis under graviditeten. Ju fler bebisar (då du exempelvis väntar tvillingar), desto högre progesteronnivåer.

Män, barn och kvinnor som har genomgått klimakteriet tenderar att ha låga progesteronnivåer jämfört med kvinnor i fertil ålder.

De progesteronnivåer som anses vara “normala” kommer därför att bero på ålder, kön och tillstånd som graviditet och menstruation.

Kan man göra något åt lågt progesteron?

Att ha låga nivåer av progesteron behöver inte orsaka några symptom i ditt fall, så det kanske inte behövs någon behandling.

Om du dock vill ha ett barn så kan hormonterapi användas för att öka progesteronnivåerna för att hinnan på livmodern ska kunna bli tjockare. Detta kommer förbättra möjligheterna för att graviditeten ska kunna fullföljas.

Oregelbundenheter när det gäller menstruationen kan också lösas med hormonterapier. För mer allvarliga fall rekommenderas det att man använder både hormonterapier med östrogen och progesteron.

De vanligaste behandlingsalternativen är:

 • Krämer och geler som kan användas utvärtes eller vaginalt.
 • Stolpiller som används som behandling för fertilitetsproblem.
 • Vaginala ringar, som är en långsammare behandling än oral medicinering.
 • Oral medicinering.

Hormonterapier kan hjälpa dig att leva ett hälsosamt liv utan komplikationer. Dessa terapier tar bort symptom som värmevallningar, nattliga svettningar och vaginal torrhet.

Vissa kvinnor märker också av ett förbättrat humör. De reducerar dessutom risken för att drabbas av osteoporos och diabetes. Den orala medicineringen kan ha en lindrande effekt och du kommer också få det lättare att sova.

Fråga din läkare om vilken behandling som är bäst för dig mot lågt progesteron

Effekter av lågt progesteron.

Tänk på att all behandling för lågt progesteron bör utföras under uppsyn av en läkare. I väldigt extrema fall så kan hormonbehandlingar öka risken för strokes, blodplättar och problem med gallblåsan.

Om du har bröstcancer eller endometrial cancer så är hormonterapi kanske inte rätt alternativ för dig. Den enda person som kan hjälpa dig att upptäcka vilken behandling som är rätt för dig är din läkare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Orizaba, B., Alba, G., & Ocharán, M. (2013). Farmacocinética de la progesterona. Revista Del Hospital Juárez de México.
 • Maggio, L., & Rouse, D. J. (2014). Progesterone. In Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000039
 • Jacobsen, B. M., & Horwitz, K. B. (2012). Progesterone receptors, their isoforms and progesterone regulated transcription. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.09.016
 • Mohammed, H., Russell, I. A., Stark, R., Rueda, O. M., Hickey, T. E., Tarulli, G. A., … Carroll, J. S. (2015). Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature14583

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.