Effekter och biverkningar av hormonet oxytocin

Oxytocin är känt under många namn: det är graviditets-, förlossnings- och orgasmhormonet. Men vilka processer påverkar dess receptorer?
Effekter och biverkningar av hormonet oxytocin
Grecia Morillo

Skriven och verifierad av kirurg Grecia Morillo.

Senaste uppdateringen: 19 september, 2022

Vad är hormonet oxytocin?

Oxytocin är inblandat i processen att sätta igång förlossning och vid amning. Totalt består den av 9 aminosyror, bland annat cystein, tyrosin, isoleucin, glycin, prolin och asparagin. Den återfinns i den bakre hypofysen och är starkt inblandad i olika fysiologiska processer.

Dess kemiska sammansättning liknar dess motpartshormon, vasopressin, som ligger i den främre hypofysen och har flera funktioner.

Liksom med andra organiska substanser har oxytocin olika receptorer som huvudsakligen finns i:

 • Livmoder
 • Njure
 • Ben
 • Hjärta
 • Hjärta
 • Äggstocksvävnad
 • Mjölkkörtlar.

Oxytocin har särskilt funktionella egenskaper som gör det till ett gravitidetshormon på grund av dess reaktiva egenskaper i olika processer på fysiologisk nivå.

Vad reglerar hormonet oxytocin?

Fortplantning

Hormonet oxytocin sätter igång födseln

För det första har detta hormon en framträdande funktion i det kvinnliga reproduktionssystemet. En funktion är att det faktiskt sätter igång och ökar hastigheten på förlossningar.

Normalt frigör kroppen stora mängder oxytocin under en förlossning. Dess nivåer är dessutom ännu högre om kvinnans bröstvårtor stimuleras. Höga oxytocinnivåer genererar sammandragningar av livmodermuskulaturen, vilket underlättar för fostret att passera igenom livmodern och födas.

Samtidigt verkar detta hormon direkt på erektilvävnaden i svällkropparna i det manliga reproduktionssystemet. Således är detta hormon också förknippat med utlösning genom ejakulationskanalerna och urinröret.

Mjölkkörtlar

Dessutom inducerar hormonet oxytocin sammandragningar i myokithelialcellerna i mjölkkörtlarna. Därmed är det inblandat i mjölkproduktionen genom Montgomerys körtlar. Sammantaget underlättar detta amningsprocessen vid stimulans av vårtgårdarna av den nyfödda.

Njursystemet

Dessutom är urinretention som orsakats av hormonet oxytocin nära kopplat till molekylära processer i njurens basolaterala membran.

Denna symptomatiska hyponatremi uppträder vanligtvis oftare hos gravida kvinnor vars förlossning blivit oxytocininducerad.

Förlossning

Oxytocinreceptorerna i livmodern är direkt beroende av kroppens halter av detta hormon. I de tidiga stadierna av förlossningen är den bästa startdosen mellan 1 till 6 mU/min. Sedan ökas den med 15 till 60 minuter.

Från detta ögonblick kommer receptorerna att ha en större hormonell dragningskraft för oxytocin. Således förbättras sammandragningarna för att underlätta förlossningen.

Relationen mellan mor och barn

Vanligtvis börjar relationen mellan moder och barn direkt efter förlossningen. Tro det eller inte, men både den naturliga och den syntetiska syntesen av oxytocin genererar detta.

Hormonet oxytocin stärker relationen mellan moder och barn. Ett intressant faktum är att samma substans gör att kvinnor glömmer smärtan av förlossningen. Detta gör att de inte är rädda för att föda fler barn i framtiden.

Biverkningar av hormonet oxytocin

Oxytocin är inte oskadligt

Liksom alla syntetiska hormoner är oxytocin inte oskadligt och kan orsaka negativa effekter vid administrering. Dessa är bland annat:

 • Arteriell hypertension,
 • Påtagliga humörsvängningar,
 • Takykardi hos mamma och foster,
 • Onormala kramper under perioden efter förlossningen.

Läkare är medvetna om dessa negativa biverkningar som kommer i samband med höga oxytocinnivåer i kroppen hos stimulerade patienter. Trots detta är hormonet oxytocin ett effektivt hormon för att underlätta sammandragningar under förlossningsarbetet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.