Fem tips för en perfekt babyshower

Att anordna en fest är ett utmärkt tillfälle att få allt du behöver för den kommande bebisen. Det är dessutom ett roligt sätt att fira graviditeten med vänner och familj.
Fem tips för en perfekt babyshower

Senaste uppdateringen: 26 augusti, 2022

“Babyshowers” har funnits i USA i decennier, men på senare år har de även spridits till resten av världen, mycket tack vare Hollywood-kändisar. Idag vill vi ge dig några tips för att anordna en perfekt babyshower.

På dessa fester är modern och den kommande bebisen hedersgästerna, och det huvudsakliga målet är att ge dem saker de kommer behöva under bebisens första månader i livet.

Men hur planerar man den perfekta babyshowern? Vad måste man ta hänsyn till?

Läs tipsen nedan för att vara bättre förberedd.

Vem bör anordna babyshowern?

Mamma får presenter

Traditionellt sett ska personen som anordnad babyshowern vara någon som står modern nära, men som inte är en del av familjen. Nuförtiden kan dock systrar, vänner, mormödrar eller andra göra det.

Ibland kan faktiskt den blivande modern vara den som tar hand om allt. Det bästa är givetvis att någon annan gör det, men om hon vill så är det upp till henne.

Ett alternativ som många väljer är att den blivande mamman hjälper någon annan att anordna festen. På så sätt behöver hon inte göra så mycket, samtidigt som hon får sätta sin prägel på festen.

När bör den anordnas?

Festen anordnas vanligtvis en kort tid innan förlossningen. Den kan anordnas närsomhelst under graviditeten, men det är lite roligare att göra det i ett senare skede.

De flesta föredrar att ha den mellan den sjunde och åttonde månaden. Det är inte en bra idé att planera den för sent, eftersom det kan bli stressigt.

Innan ni väljer ett datum ska ni kolla med gästerna så att det passar, speciellt om man har en stor släkt som vill delta. På så sätt kan alla viktiga personer finnas där.

Tips för att organisera en bra babyshower

Det finns massor av företag som specialiserar sig på dessa typer av tillställningar. För att inte gå miste om den personliga atmosfären är det dock bäst att anordna din babyshower hemma.

Det finns många bra idéer för att inte behöva lägga ut för mycket pengar. Även om vissa slår på stort, finns det många som väljer minimalism.

1. Gör en gästlista

Skriv en gästlista för festen

Vårt första tips för att göra en bra babyshower är att göra en komplett gästlista. Med den kommer det bli mycket enklare att uppskatta kostnader och vad du behöver.

Det är viktigt att överväga vem som verkligen vill fira med dig. Din gästlista kan inkludera familjemedlemmar, nära vänner eller kanske arbetskamrater.

2. Skicka ut inbjudningskort

Det finns massor av idéer du kan använda för att göra inbjudningar till din babyshower. Om du vill kan du ta hänsyn till barnets kön när du väljer din design.

Skicka ut dem i god tid så att gästerna kan planera med festen i åtanke.

3. Dekorationer

Babyshowers är fester med barntema, och därför är det bäst att anpassa dekorationerna därefter. Det finns gott om dekorationspaket att köpa som är specialdesignade för just babyshowers.

När du väljer dekorationer är det en bra idé att tänka på vilka färger och mönster som passar. Några saker att kanske inkludera:

 • Ballonger och girlanger
 • Signaturbok för gästerna
 • Blombuketter
 • Nappflaskor och blöjor
 • Dukar i pastellfärger
 • Souvenirer eller tackgåvor

4. Mat

Mat är utan tvekan den viktigaste och jobbigaste biten av att anordna en babyshower. Man måste inte tillreda en hel bankett, men det är bra att bjuda på lite olika saker.

Snacks och aptitretare

 • Frukt eller korvspett
 • Jordgubbar och en chokladfontän
 • Chokladdoppade apelsinklyftor
 • Fruktsmoothies
 • Ost- och skinksmörgåsar
 • Gelatindesserter

Sötsaker

Glöm inte att bjuda på sötsakerÄven om vissa kommer hoppa över dem så kommer de flesta älska att få något sött.

Några alternativ inkluderar:

 • Muffins
 • Kanderade popcorn
 • Choklad eller godis
 • Chokladtårta
 • Kakor med olika designer

Drycker

Du kan göra alkoholfria drycker genom att blanda olika frukter, juicer och smaker. Det finns massor av idéer för drinkar som inte kostar skjortan.

En idé är att servera dem i nappflaskor så att alla kan få sig ett gott skratt medan de dricker.

5. Tips på lekar för en babyshower

Sist men inte minst är det bra att planera lite lekar för att liva upp firandet. På så sätt kommer alla ha roligt och ingen bli uttråkad.

Några traditionella lekar är:

 • Gissa storleken på den blivande mammans mage i centimeter.
 • Tävla i att sätta blöja på en docka.
 • Gissa vem bebisen är (alla tar med sig en bild på sig själva som barn).
 • Tävling i flaskmatning.
 • Säg inte “bebis” (ingen får säga ordet “bebis” under hela festen).

Du kan planera och dekorera baserat på vilka teman du gillar och vilka atmosfär du vill skapa. Det viktigaste är att komma ihåg att det är väldigt viktigt att den framtida mamman känner sig bekväm.

Gäster ger generellt gåvor, ibland i form av torn av blöjor eller hygienartiklar.

Ska du anordna en sån här fest? Prova dessa tips för din babyshower för att göra den till en succé!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.