Test för svampinfektioner - så funkar det

Det finns ett test för svampinfektioner för att diagnostisera förekomsten av candida candidiasis. Det finns också olika metoder för att använda detta test beroende på symptom och plats för infektionen.
Test för svampinfektioner - så funkar det
Mariel Mendoza

Granskad och godkänd av läkare Mariel Mendoza.

Skriven av Equipo Editorial

Senaste uppdateringen: 04 januari, 2023

Visste du att det finns ett test för svampinfektioner som kan detektera förekomsten av candida? Denna typ av svamp älskar varma och fuktiga miljöer och trivs i områdena i munnen, mag- och tarmkanalen och könsorganen. Även om det är mindre vanligt kan det även förekomma i blodet, hjärtat och hjärnan, men detta är allvarligare än i de andra nämnda områdena.

Du kanske inte kände till det, men svåra svampinfektioner förekommer oftare hos sjukhuspatienter med nedsatt immunförsvar. Den goda nyheten är att det nu finns ett test som kan upptäcka och diagnostisera en svampinfektion. Det finns också olika metoder för att använda sig av det, beroende på plats och symptom.

Du kanske också är intresserad av: Behandla vaginal klåda: Fyra effektiva huskurer

Typer av svampinfektioner

För det första varierar symptomen beroende på den infekterade delen av kroppen. Candidiasis tenderar att förekomma i fuktiga områden i huden och slemhinnorna. Även om de varierar från person till person, är symptomen på de vanligaste typerna av candidiasis, beroende på deras plats, bland annat:

Svampinfektion i hudveck

Detta inkluderar fotsvamp och blöjutslag. Några av symptomen är ett starkt rött utslag, vanligtvis med rodnad, hudsår, klåda, sveda och finnar.

Svampinfektioner i underlivet

test för svampinfektioner: kvinna med irriterat underliv
Candidiasis i det kvinnliga underlivet är en av de vanligaste varianterna. I allmänhet ger det upphov till irritation, klåda och förändringar i vaginala flytningar.

Detta är den vanligaste typen. Faktum är att nästan 75% av alla kvinnor har minst en infektion av denna typ under sitt liv. Några av de vanligaste symptomen är:

  • Klåda och sveda
  • En vit flytning med ett ostliknande utseende
  • Smärta när kvinnan kissar
  • Rodnad i det vaginala området

Läkemedel för behandling av vaginala svampinfektioner kräver inte recept. Av denna anledning kan du lockas att självmedicinera varje gång du känner av vaginal klåda, sveda, obehag eller irritation.

Du måste dock komma ihåg att dessa symptom kanske inte kommer sig av candidiasis. Det finns därför en risk att du självmedicinerar felaktigt. Ett test skulle vara det bästa sättet att veta om du har en vaginal svampinfektion eller inte.

Du kanske också är intresserad av att läsaPåverkar genital candidiasis ens sexliv?

Svampinfektioner i munnen

Namnet på denna typ av svampinfektion är torsk och det är vanligast hos små barn. Emellertid kan dess närvaro hos vuxna vara ett tecken på ett försvagat immunförsvar. Vanliga symptom är smärta och vita fläckar på tungan och inne på kinderna.

Om det påverkar mungiporna kan det orsakas av att personen suger på tummen, har tandproteser som inte är i rätt storlek eller att personen slickar sig överdrivet på läpparna.

Test för svampinfektioner

test för svampinfektioner: candida
Test för svampinfektioner tar man för att upptäcka candidiasis och dessa test kan bidra till att minska självmedicinering, vilket är vanligt förekommande vid misstankar om denna infektion.

För närvarande finns det ett test för svampinfektioner som kan hjälpa dig att ta reda på orsaken till ditt obehag. Du tar ett prov på insidan av din vagina med en liten pinne och det avslöjar om du har en vaginal svampinfektion.

Testet fungerar så att om pinnen inte byter färg, betyder det att du lider av candidiasis. Om stickan bara blir lite grön och du har en onormal vaginal flytning med en obehaglig lukt och smärtsam urinering, kan du ha bakteriell vaginos.

Bakteriell vaginos kan bero på en obalans i din vaginala mikrobiota. Om så är fallet kan du återställa den med ett tillskott av Lactobacillus, antingen oralt eller vaginalt.

Vanliga frågor om test för svampinfektioner

  • Kan du ta testet under din menstruation? Nej. Testresultatet är inte giltigt om du gör det en dag före eller en dag efter menstruationen eller om det fortfarande förekommer någon vaginal blödning.
  • Vad händer om jag får klåda eller obehag efter sex? Du måste vänta minst 12 timmar efter sex för att göra testet.
  • Hur långt ska du stoppa in pinnen? Du måste sticka hela pinnen ända till slutet, men den sfäriska delen är till för att hålla i testpinnen och denna del bör inte komma in i slidan.
  • Kan du göra ett test för svampinfektioner om du är gravid? Rådfråga din läkare om du är gravid och har vaginal klåda. Detta på grund av att tolkning av testresultaten under graviditeten kräver en läkare eftersom ett positivt resultat faktiskt kan indikera förlust av fostervätska.
  • Hur gör du dig av med testet efter att du har använt det? Kasta det i soporna, och se till att du lindar in spetsen så att den inte kommer i kontakt med andra ytor. Spola inte ner det i toaletten.

Slutsats om test för svampinfektioner

Detta test låter dig veta om du har en svampinfektion, vilket innebär att du kan följa upp med en lämplig behandling. Det hjälper också till att minska felaktig självmedicinering när vaginala infektioner uppstår.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Curi, A. L. L., Benchimol, E. I., & Vasconcelos-Santos, D. V. (2016). Candidiasis. In Intraocular Inflammation. https://doi.org/10.1007/978-3-540-75387-2_121
  • Pemán, J., Zaragoza, R., Quindós, G., Alkorta, M., Cuétara, M. S., Camarena, J. J., … Pontón, J. (2011). Clinical factors associated with a Candida albicans Germ Tube Antibody positive test in Intensive Care Unit patients. BMC Infectious Diseases. https://doi.org/10.1186/1471-2334-11-60
  • Marot-Leblond, A., Nail-Billaud, S., Pilon, F., Beucher, B., Poulain, D., & Robert, R. (2009). Efficient diagnosis of vulvovaginal candidiasis by use of a new rapid immunochromatography test. Journal of Clinical Microbiology. https://doi.org/10.1128/JCM.01168-09
  • Safavieh M, Coarsey C, Esiobu N, et al. Advances in Candida detection platforms for clinical and point-of-care applications. Crit Rev Biotechnol. 2017;37(4):441–458. doi:10.3109/07388551.2016.1167667

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.