Symtom på hammartå: orsaker och behandling

Hammartå är en av de vanligaste missbildningarna och flera faktorer påverkar uppkomsten. Den goda nyheten är att du kan förhindra att hammartå uppstår.
Symtom på hammartå: orsaker och behandling
Maria Marin Garcia

Skriven och verifierad av sjuksköterska Maria Marin Garcia.

Senaste uppdateringen: 25 augusti, 2022

Hammartå är en deformitet som främst drabbar tådelen av fötterna. En eller flera tår bredvid stortårn kröks och hamnar i en böjd position som liknar en hammare, därav namnet. I den här artikeln får du lära dig om symtom på hammartå samt hur du kan förhindra att det uppstår.

Mellan 2% och 20% av befolkningen antingen föds med detta tillstånd eller utvecklar det under barndomen. Hammartå uppstår i lederna i fotbenen, särskilt den andra, tredje och fjärde tån. Ibland kan hammartå också förekomma i fingrarna, men det beror då vanligtvis på traumatiska orsaker. Fortsätt läsa för att lära dig mer om denna kroppsdeformitet.

Vad är hammartå?

Det huvudsakliga kännetecknet för detta tillstånd är en onormal krökning då tårna böjs i vad som liknar ett Z. Det orsakar en förlängning av metatarsofalangealled och böjning av den distala interfalangealleden – den närmast nageln. Man kan se en förändring i de muskler, senor och ligament som normalt håller tårna raka.

Detta tillstånd är ibland smärtsamt och orsakar bildning av förhårdnader och sår. Naturligtvis förvärrar dessa bara tillståndet. Detta beror på att det böjda området skaver mot skorna och leder till sår. Dessutom har personer med detta tillstånd ofta också snedställd stortå (hallux valgus) vilket leder till ytterligare deformitet och smärta.

Person masserar sina egna fötter.

Du kanske också är intresserad av: Är det bra eller dåligt för barn att gå barfota?

Vad orsakar detta tillstånd?

Hammartå kan bero på många orsaker. Som en allmän regel är orsakerna och riskfaktorerna för hammartå följande:

  • Trauma på grund av fall eller slag, frakturer, kompressioner och stukningar i falangealleder kan alla orsaka skador på ligament, senor och muskler. Dessa läker antingen inte ordentligt eller är dåligt placerade.
  • Vissa typer av skor anpassar sig inte bra till fotens form och därför får en del av tårna för mycket extra vikt och deformeras. Höga klackar eller extremt smala skor är ett par exempel på skor som inte anpassar sig.
  • Dålig fothållning.
  • Sjukdomar som till exempel artrit, poliomyelit och diabetes kan öka risken för att utveckla deformiteter i fötterna.
  • Ärftliga medfödda förändringar som påverkar anatomin kan också ändra formen på tårna. En extra lång tå till exempel.
  • Ju äldre vi blir desto större är risken för bendeformitet på grund av skörhet.
  • Kvinnor är mer benägna att utveckla hammartå.

Symtom på hammartå

Förutom den märkbara formförändringen, eller synliga Z-formade deformiteter, har hammartå vanligtvis en ganska vanlig symtomatologi hos alla människor inkluderande:

En person stretchar sin fot.

Hur behandlar man symtom på hammartå?

Man måste ta hänsyn till lemmens flexibilitet när det kommer till behandling eftersom den varierar beroende på det specifika problemet. Lösningen är enkel om tån fortfarande är flexibel. Sjukgymnastik är den huvudsakliga behandlingen i dessa fall, men alltid under professionell övervakning. Till exempel:

  • Korrekt gång och hållning med breda och bekväma skor
  • Använd vadderade innersulor för att fördela vikten över hela fotsulan
  • Gå inte i höga klackar
  • Tejpa tån för att tvinga den till att hålla sig i en normal position
  • Använd silikoninlägg eller tåledskudde (dessa ger samma effekt som tejpning, men är bekvämare och utformade just för hammartå)
  • Gör övningar för att öka flexibiliteten (sträcka på tårna, placera en handduk rullad över fötterna och skrynkla ihop den med tårna, lyfta kulor med tårna osv.)

Smärta och inflammation kräver farmakologisk behandling efter medicinsk utvärdering.

En tå som inte längre är flexibel kan kräva kirurgisk behandling för att modifiera leden och rekonstruera den till en normal position. Operationen sker vanligen på ett dagsbesök och kräver vanligtvis inte sjukhusvistelse. Dessutom är återhämtningen relativt snabb.

Därefter kommer patienten att behöva bära speciella skor i tre veckor. De flesta människor återhämtar sig helt från denna typ av operation på ungefär en månad, om det inte uppstår några komplikationer. Faktum är att de flesta kan återuppta någon av sina fysiska aktiviteter senast den andra månaden efter operation.

Hammartå är en vanlig deformitet

Detta är en av de vanligaste tådeformiteterna och flera faktorer leder till dess uppkomst. Vi rekommenderar att du alltid i första hand rådfrågar din läkare om du har obehag eller smärta i fötterna. Mer specifikt bör du konsultera en fotterapeut (fotspecialist). Ju tidigare de upptäcker en förändring, desto bättre kommer prognosen att vara.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Smit JM, Beets MR, Zeebregts CJ, Rood A, Welters CFM. Treatment options for mallet finger: A review. Vol. 126, Plastic and Reconstructive Surgery. 2010. p. 1624–9.
  • Handoll HH, Vaghela M V. Interventions for treating mallet finger injuries. Cochrane Database Syst Rev. 2004 Jul 19;
  • Piña-Oviedo S, Ro JY, Ayala AG, Park YK. Chondrosarcoma. In: Tumors and Tumor-Like Lesions of Bone: For Surgical Pathologists, Orthopedic Surgeons and Radiologists. Springer-Verlag London Ltd; 2015. p. 295–348.
  • Ortesis para el tratamiento del dedo en martillo traumático: experiencia en la parroquia Guasdualito (Venezuela) [Internet]. [cited 2020 May 2]. Available from: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-215X2010000200007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.